DELTA missie

André in de Sojoez-simulator
André in de Sojoez-simulator


André Kuipers reist eind 2011 voor de tweede keer naar de ruimte. Zijn eerste missie was van 19 tot 30 april 2004 en heette Missie DELTA. André vloog met een Sojoez-capsule in twee dagen naar het internationale ruimtestation ISS en bleef daar vervolgens acht dagen aan boord.


Missienaam

Zoals bijna altijd in de ruimtevaart was ook de missienaam DELTA een afkorting. Het staat voor Dutch Expedition for Life science, Technology and Atmospheric research. De naam verwijst naar de wetenschappelijke experimenten die André aan boord van de Sojoez en het ISS uitvoerde. De missienaam verwijst ook naar de Deltawerken die Nederland tegen de Noordzee beschermen. Het logo werd ontworpen met de Nederlandse kunstenaar Piet Mondriaan in gedachten.


André deed tijdens zijn ruimtevlucht ruim twintig wetenschappelijke en technologische experimenten. Hij onderzocht de lampen van de toekomst voor Philips en de TU Eindhoven. Hij experimenteerde met een 'trilvest' dat brandweermannen en piloten kan helpen bij hun oriëntatie in moeilijke omstandigheden. En hij was zelf proefkonijn voor onderzoek naar bloeddruk, spiermassa, botontkalking en rugpijn in de ruimte en op aarde.


Seeds in Space

Een van de leukste experimenten van Missie DELTA was Seeds in Space. Samen met ruim 70.000 schoolkinderen in Nederland plantte André zaadjes voor raketsla. De leerlingen vergeleken na een week hun plantjes met die van André in de ruimte. Het experiment bracht veel van de leerlingen voor het eerst in aanraking met wetenschappelijk onderzoek. Wat bleek? Planten groeien van de zwaartekracht af en naar het licht toe. Haal je beide weg, dan groeit raketsla kris kras door elkaar...


Sojoez-capsule

De missie van André zat boordevol wetenschappelijke experimenten en activiteiten voor Nederlandse scholen en universiteiten. Maar er waren ook nog andere missiedoelen. André bracht als Sojoez-boordingenieur de Expeditie 9 bemanning naar het ISS en nam de astronauten van Expeditie 8 mee terug naar de aarde. Hij vloog met de Sojoez TMA-4 capsule heen en met de TMA-3 terug. Zo werd het laatste missiedoel bereikt: de oude Sojoez-capsule, die als reddingssloep aan het ISS hing, vervangen voor een nieuwer exemplaar.
Sojoez lanceerraket
Lancering van een Sojoez raket

Sojoez raket

Ruimteschip: Sojoez TMA-03M

Bemanning: 3 kosmonauten
Lengte: 7,2 m
Diameter: 2,7 m
Massa: 7.200 kg
Volume: 7,2 m3
Modules: 3
(leefmodule, commandomodule, instrumentenmodule)
De Sojoez-familie is de meest betrouwbare rakettenfamilie ter wereld.

Een voorloper van de Sojoez bracht in 1961 de eerste mens in de ruimte: Joeri Gagarin.

Met een Sojoez ben je in minder dan twaalf minuten in een baan rond de aarde

De Sojoez FG is op dit moment de enige raket waarmee mensen van en naar het ISS vervoerd kunnen worden.
Seeds in Space
Hoe groeit raketsla in de ruimte?

Raketsla Links: Raketsla kris kras door elkaar. Rechts: Planten groeien van de zwaartekracht af en naar het licht toe.

Op het einde van het experiment heeft André de rucolakiempjes gewoon opgegeten. Echte ruimtesla dus. Eet smakelijk André!

Raketsla eten Foto: Dr. Ing. Jack van Loon, DESC.
Bron: Kennislink