Biografie André Kuipers

Andre Kuipers


ESA-astronaut André Kuipers is de tweede Nederlandse astronaut en de eerste Nederlander die twee ruimtevluchten maakt. In 2004 vloog hij Missie DELTA, een missie van elf dagen naar het internationale ruimtestation ISS. Nu heeft hij een nieuwe missie van bijna zes maanden. André is getrouwd en heeft vier kinderen. Hij is ambassadeur van het WNF en houdt van vliegen, duiken, skiën, reizen en geschiedenis.

André volgde het atheneum en studeerde medische wetenschappen in Amsterdam. Daarna werkte hij bij de Koninklijke Luchtmacht als keuringsarts en onderzoeker. In 1991 ging hij aan de slag bij de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Daar ontwikkelde en begeleidde hij experimenten voor ruimtemissies.


Grijns

In 1998 kreeg André een plaats in het ESA-astronautenkorps. Hij ondersteunde verschillende ruimtemissies en trainde ondertussen voor zijn eigen vlucht. Missie DELTA was van 19 tot en met 30 april 2004 en kan niemand in Nederland ontgaan zijn. Met een boordevol wetenschappelijk programma en een grijns van oor tot oor verscheen André in alle media.

Na zijn ruimtevlucht bleef André werken voor ESA en trainen als reservebemanningslid voor onder meer zijn Belgische collega Frank De Winne en de Japanse astronaut Satoshi Furukawa. Nu heeft hij weer een eigen missie. Hij is onderdeel van de Expeditie 30/31 bemanning samen met NASA-astronaut Don Pettit en de Russische kosmonaut Oleg Kononenko.

Wat zegt Astro_andré