André Kuipers

Ruimteschip Aarde

Een uniek ruimtevaartproject

In het internationale ruimtestation ISS is André Kuipers in de eerste plaats ESA-astronaut. Maar daarnaast is hij ook onderzoeker, technicus, arts en.... een beetje leraar. Leraar zijn in de ruimte, dat kan hij niet alleen. Daarom vraagt André Kuipers om hulp: van ú!

Uw leerlingen als ground-control
Wilt u samen met uw leerlingen deel uitmaken van Ruimteschip Aarde? Geef u dan op en maak André Kuipers tot uw ogen en oren in de ruimte. De verslaggever, zeg maar. De leerlingen zijn ground control en assisteren vanaf de grond. Door experimenten te doen en lessen te volgen. En door mee te doen aan drie spannende missies die André Kuipers voor de leerlingen in petto heeft.

Zo doe je mee
Maak een account aan en bestel de gratis experimentkits. U krijgt bovendien toegang tot veel extra les- en beeldmateriaal.3 bijzondere thema's

U kunt kiezen uit een aantal bijzondere activiteiten en uit een aantal thema's:
alles wat leeft
  • Mens & aarde
  • Alles wat leeft en
  • Weer & klimaat.
Bij ieder thema hoort een missie en een lespakket. Bij het thema Weer & klimaat kunt u bovendien twee experimenten doen die ook door André Kuipers in het ISS worden uitgevoerd. Het materiaal is vakoverstijgend en modulair opgezet: alle onderdelen zijn afzonderlijk te volgen.


3 spannende missies

win radiocontact met het ISS Drie keer tijdens zijn ruimtereis heeft André Kuipers een speciale missie-opdracht voor zijn ground control: de leerlingen uit uw klas.
Uit de beste oplossingen en ideeën kiest André Kuipers zijn favoriet. Met dat team neemt hij persoonlijk contact op vanuit de ruimte of na zijn vlucht.
Zo doe je mee aan missie's

3 uitdagende lespakketten

Bij ieder thema hoort een lespakket, ontwikkeld door science center NEMO. Aan de hand van praktische opdrachten, proefjes en experimenten maken de leerlingen kennis met de bijzondere omstandigheden in het ISS en op dat andere ruimteschip: de aarde.


2 verrassende experimenten

Tijdens zijn verblijf in het ISS voert André Kuipers twee educatieve experimenten voor Ruimteschip Aarde uit: deze experimenten kunt u ook samen met de leerlingen in de klas uitvoeren. Zo zien ze dat een experiment in de ruimte door gewichtloosheid wel eens een heel ander resultaat kan hebben dan hetzelfde experiment op aarde.


2 inspirerende docentenconferenties

Docentenconferenties ESERO organiseert samen met science center NEMO twee conferenties om docenten bij te praten over Ruimteschip Aarde. Alles wat u wilt weten over André Kuipers, het ISS en het lesmateriaal komt aan bod in deze interactieve, inspirerende conferenties.

21 september: conferentie primair onderwijs
2 november: conferentie voortgezet onderwijs