Experimenten hier en daar

Doe met de leerlingen dezelfde experimenten als André in het ISS. Wat is het verschil als een experiment onder gewichtloze omstandigheden wordt gedaan? André Kuipers doet eind april twee educatieve experimenten: het convectie-experiment en het schuimexperiment.

Er zijn helaas geen gratis experimentkits meer beschikbaar

Video Intro experimenten door André »Experiment met convectie

Het klimaat op aarde wordt bepaald door het waaien van de wind en het stromen van de oceanen. Samen zorgen ze er voor dat het op aarde precies goed is om het leven te laten bestaan. Maar wat veroorzaakt dit stromen van lucht en water? De aarde is toch eigenlijk niet meer dan een bol die met zwaartekracht die verwarmd wordt door de zon. Hoe zorgen warmte en zwaartekracht ervoor dat de wind waait en de oceanen stromen. Gebeurt dat ook met alleen zwaartekracht? Of met alleen warmte? Samen met André komen we tot het antwoord!

Download handleiding convectie- experiment »
Download les ESA bij het convectie-experiment »
Video Convectie experiment door André »Experiment met schuim

Wat hebben een slagroomtaart, de afwas en de branding met elkaar gemeen? In alledrie de gevallen tref je schuim aan. Om schuim te maken mix je gassen met vloeistoffen. Na een tijdje zakt het schuim weer in. Daarbij speelt onder andere de invloed van zwaartekracht een rol. Hoe gaat dat in het ISS? Blijft schuim daar langer in stand?

Download les ESA bij het schuimexperiment »
Video Schuim experiment door André »