Het internationale ruimtestation ISS

het ISS
Het ISS met Endeavour (links) en ATV-2 (rechts)


Het grootste en meest complexe laboratorium dat mensen ooit hebben gebouwd. Dat is het ISS in een notendop. Het station is bedoeld voor wetenschappelijk onderzoek in gewichtloze omstandigheden. Iets dat op aarde niet mogelijk is. Daarnaast is het ISS ook een hightech klaslokaal in de ruimte. Veel astronauten ruimen tijd vrij in hun missie om leerlingen, scholieren en studenten op aarde iets te leren over het wonen en werken in de ruimte.

De eerste module van het ISS, de Russische Zarya, werd gelanceerd op 20 november 1998. Al snel volgden andere modules, waardoor het station groter en groter werd. De eerste bemanning ging erheen in november 2000. Sindsdien is het station altijd bemand geweest. In totaal door ruim tweehonderd verschillende astronauten.


Internationaal

Het ruimtestation is een echt internationaal project. Amerika, Canada, Europa, Japan en Rusland lanceerden samen meer dan honderd raketten met modules en onderdelen naar de ruimte. Astronauten maakten nog eens 150 ruimtewandelingen om het station verder op te bouwen en te onderhouden.

Nu is het station bijna af. In totaal is het zo groot als twee voetbalvelden. De leefruimte is vergelijkbaar met die van een groot rijtjeshuis op aarde. Aan boord worden 24 uur per dag wetenschappelijke experimenten uitgevoerd in de verschillende ruimtelaboratoria, zoals in de ESA-module Columbus.


Exploratie

Naast wetenschap en onderwijs heeft het ISS nog een belangrijk doel: exploratie. Aan boord van het ISS worden stappen gezet voor missies van mensen verder de ruimte in. Als mensen weer naar de maan willen, of zelfs verder naar Mars, dan moet er flink aan de weg getimmerd worden in de ruimte.

Wat is de invloed van een langdurig verblijf in de ruimte op het menselijk lichaam? Welke technologie moet nog ontwikkeld worden voor nieuwe ruimtereizen? En welke uitdagingen kom je tijdens een retourtje Mars allemaal tegen. Deze en nog veel meer vragen over de verkenning van de ruimte worden de komende tien jaar beantwoord. Mede dankzij het ISS...

Real-time position Space Station


  foto van crew Anton Shkaplerov (Oekraine)
  Dan Burbank / Commander (VS)
  Anatoly Ivanishin (Rusland)
  André Kuipers (Nederland)
  Oleg Kononenko (Rusland)
  Don Pettit (VS)