PromISSe missie

André in de Sojoez-simulator
De Soyoez raket staat klaar


André Kuipers is de eerste Nederlander die voor de tweede keer naar de ruimte gaat. Dit keer woont en werkt hij ruim vijf maanden aan boord van het internationale ruimtestation ISS. De missie heet PromISSe, dat staat voor Programme for Research in Orbit Maximising the Inspiration from the Space Station for Europe.


PromISSe is de vierde lange missie van een Europese astronaut aan boord van het ISS. Zo'n lange missie staat in het teken van wetenschap, technologie en onderwijs. André voert ruim dertig wetenschappelijke experimenten uit. Daarnaast is hij zelf proefkonijn bij onderzoek naar bijvoorbeeld hoofdpijn en rugpijn in de ruimte, botontkalking en de ontwikkeling van spiermassa.


Ruimteschip Aarde

Een belangrijk onderdeel van de missie is onderwijs. André wil zoveel mogelijk scholieren en studenten bij zijn ruimtemissie betrekken. Daarom heeft hij twee speciale educatieve experimenten meegenomen. En heeft hij, samen met veel mensen op aarde, het programma Ruimteschip Aarde ontwikkeld. De astronaut roept kinderen op om mee te doen met drie speciale missies. En met Mission X, waarbij je zelf kunt trainen als een astronaut.


André heeft een overvolle agenda als hij aan boord is van het ISS. Want behalve wetenschappelijke experimenten en onderwijsactiviteiten, moet hij ook schoonmaken, reparaties uitvoeren en operationele taken doen. Bijvoorbeeld het binnenhalen van vrachtschepen. Verschillende onbemande vrachtschepen komen aan bij het ISS tijdens André's missie, waaronder ook het Europese Automated Transfer Vehicle (ATV).


Uit het raam

Gelukkig staat er ook tijd in de agenda van astronauten gereserveerd om te bellen met vrienden en familie. Om een boek te lezen of een filmpje te kijken. En om uit het raam Cupola te kijken naar de mooiste plekken op aarde. André heeft zich voorgenomen om duizenden foto's te maken en heel veel filmpjes. Want waarschijnlijk is deze tweede ruimtevlucht meteen ook zijn laatste...
PromISSe missie logo
Automated Transfer Vehicle (ATV)

Automated Transfer Vehicle

Naam: ATV-3 Edoardo Amaldi
Lancering: 9 maart 2012
Locatie: Kourou (Frans Guyana)
Missie: 6 maanden
Functie 1: goederen, brandstof en water brengen
Functie 2: het ISS omhoog duwen
Functie 3: afval wegbrengen
Het ATV is één van de vrachtschepen die de bemanning in het ISS van voorraden voorziet. André Kuipers begeleidt het ATV tijdens de aankomst bij het ISS. In principe vliegt en koppelt ATV automatisch, maar als het moet, kan André overgaan op de handmatige besturing.
Train als een astronaut!
Missie X logo
André wil zoveel mogelijk school-kinderen bij zijn ruimtemissie betrekken. Daarom doet hij experimenten die iedereen op de grond ook kan doen. Een belangrijk programma, vindt André, is Mission X: train als een astronaut.

Gezond en fit

Astronauten kunnen alleen naar de ruimte als ze fit en gezond zijn. André daagt iedereen uit om ook fit en gezond te blijven. Dus om goed te eten en te sporten. Kijk voor meer informatie over het trainings-programma op de Mission X website.