RUIMTELOG - zo 19.05.2019

Nieuws uit de ruimte en van Ruimteschip Aarde. Volg de missie van André Kuipers en lees meer over de rol van ruimtevaart in jouw dagelijks leven.André, Don en Oleg sluiten Ruimteschip Aarde af bij NEMO

21 september 2012

De Expeditie 30 bemanning, André Kuipers, Oleg Kononenko en Don Pettit, was gisteren bij Science Center NEMO in Amsterdam om het project Ruimteschip Aarde officieel af te sluiten. De drie mannen zetten een kettingreactie in gang die eindigde met de spectaculaire landing van een Sojoez-capsule.

 

Na de kettingreactie konden scholieren van Ruimteschip Aarde vragen stellen. Het is natuurlijk uniek dat ze een complete ISS-bemanning het hemd van het lijf konden vragen. André vertelde dat hij blij is met de resultaten van Ruimteschip Aarde. En dat hij heeft genoten van alle filmpjes die hij kon kijken aan boord van het internationale ruimtestation. Volgens hem komt er een hele lichting slimme wetenschappers en ingenieurs aan in de toekomst. En wie weet zit er ook wel een Nederlandse astronaut tussen...
André ontmoet winnaars Missies AGENDA - 20 september 2012

André ontmoet winnaars Missies

Na 193 dagen in de ruimte en een herstelperiode in Houston en Sterrenstad komt André Kuipers weer in Nederland. Samen met zijn mede-astronauten Oleg Kononenko (Rusland) en Don Pettit (VS) komt hij op donderdagmiddag 20 september om 15.30 uur speciaal naar Science Center NEMO om het project Ruimteschip Aarde af te sluiten.

 

Samen met zijn crew vertelt ESA-astronaut André Kuipers in NEMO over zijn ruimtemissie. De winnaars van de Missies krijgen de kans om hun opdrachtgever uit de ruimte nu echt te ontmoeten en hem een vraag te stellen tijdens een Meet & Greet.

 

NEMO bezoekers kunnen ook een glimp opvangen van de drie wereldberoemde astronauten wanneer zij deel uit maken van De Kettingreactie: een demonstratie midden in NEMO over actie/reactie en oorzaak/gevolg.

 

Wil je er bij zijn?

Dat kan! Meld je aan door een mail te sturen naar marketing@e-NEMO.nl en geef aan met hoeveel personen je komt. Je ontvangt een bevestiging.

Maar let op: VOL = VOL

 

 

André in NEMOPrins Willem-Alexander: 'André, bedankt'

Prins Willem-Alexander: 'André, bedankt'

31 augustus 2012

André Kuipers kwam gisteren met een spectaculaire landing aan in Nederland. Niet in een Sojoez-capsule dit keer, maar in een helikopter van de Koninklijke Marine. Op en rond het strand van Noordwijk werd hij opgewacht door Prins Willem-Alexander, premier Mark Rutte en door duizenden mensen die allemaal wilden weten hoe het nu met de astronaut is.

 

André is al twee maanden terug op aarde, maar hij is nu pas écht thuis in Nederland. De afgelopen maanden was hij vooral in Rusland en Amerika om de wetenschappelijke experimenten af te ronden die hij in de ruimte was gestart. En om aan te sterken van zijn 193 dagen lange reis naar de ruimte, de langste missie ooit van een Europese astronaut. 'Ik ga vooral het uitzicht missen en het vrij zweven aan boord van het ruimtestation', zei André tijdens zijn Nationale Ontvangst in Noordwijk.

 

Marsbasis
Zes scholen die meededen aan Ruimteschip Aarde staken in Noordwijk de handen uit de mouwen. Ze bouwden zandsculpturen van hun ideale Marsbasis waar mensen in de toekomst moeten kunnen wonen en werken. Van een grote ronde-bollen-basis tot een strakke piramide die bijna een meter hoog boven het strand uit torende. Meteen nadat André was geland met de helikopter, nam hij samen met de Prins van Oranje en de premier een kijkje bij de zandsculpturen.

 

Prins Willem-Alexander bedankte André in een toespraak: 'Beste André, namens heel Nederland wil ik U graag heel hartelijk danken voor deze wonderlijke reis. U hebt ons laten meedelen in Uw unieke ervaring die velen hun leven lang zal bijblijven. U hebt laten zien dat wetenschap en techniek ongelofelijk leuk en interessant zijn. En dat we op een planeet wonen die prachtig is en waar we zuinig op moeten zijn. Dankzij Uw video-optredens, twitterberichten en blogs kon heel Nederland Uw avonturen meebeleven. Via het 'ruimteschip aarde' project hebben meer dan 12.000 scholieren aan Uw experimenten deelgenomen.'

 

Het feest ging verder op de boulevard van Noordwijk met een lied dat werd gezongen door kinderen van de Noordwijkse scholen, onder begeleiding van de Marinierskapel. Iets verderop was de Space Markt, met allerlei stands en informatie over de rol die Nederland speelt in de internationale ruimtevaart. Zanger René Froger en musicalster Willemijn Verkaik sloten de middag af met een optreden.

 

Spannend
'Ik vond het een fantastische dag', zei André. 'Wel een beetje teveel eer voor mij alleen, want iedereen ziet mij natuurlijk in de ruimte, maar aan mijn missie werkten duizenden mensen mee. Ik hoop dat we hebben kunnen laten zien dat techniek en wetenschap heel spannend zijn en dat iedereen een beetje heeft kunnen meegenieten van mijn ruimtevlucht.'

 

André is de komende week in Duitsland om bij het Europese astronautencentrum na te praten over de missie. Op 19 en 20 september is hij samen met zijn collega-astronauten Oleg Kononenko en Don Pettit in Nederland om te vertellen over de missie. Het drietal brengt dan ook een bezoek aan Science Center NEMO om te zien hoe schoolkinderen aan Ruimteschip Aarde hebben gewerkt toen zij in de ruimte waren.

 

Foto: Fred Kamphues / Millhouse
Nationale ontvangst André  in Noordwijk AGENDA - 30 augustus 2012

Nationale ontvangst André in Noordwijk

Om hem te bedanken voor zijn bijzondere prestaties tijdens zijn ruim zes maanden durende ruimtemissie heeft geleverd, wordt André Kuipers donderdag 30 augustus officieel gehuldigd in Noordwijk. Tussen 15.30 en 16.25 is een spectaculaire publieke ontvangst vóór de Hotels van Oranje op de Koningin Wilhelmina Boulevard.  Ook kroonprins Willem-Alexander zal daarbij aanwezig zijn.

Bonusmissie

Net als de André's ruimtemissie zelf staat de ontvangst in het teken van informatie en educatie. Speciaal voor Ruimteschip Aarde-leerlingen heeft de ESA- astronaut op 30 augustus daaom een speciale bonusmissie:
‘Ontwerp in zand een Marsbasis waar mensen kunnen wonen en werken’.
Vijf teams van kinderen werken vanaf 13.00 uur aan hun missie op het strand van Noordwijk.  Zij kunnen een speciaal bezoek van André en de kroonprins verwachten.

 

Op de boulevard is ook de bijzondere tentoonstelling Ruimteschip Aarde met foto’s van de hoogtepunten van André’s ruimtemissie PromISSe te bezoeken.

 

Programma
•  Actiedag bij de Noordwijkse ondernemers 10.00 – 18.00 uur
•  Astronautentrainer op Koningin Wilhelmina Boulevard 10.00 – 18.00 uur
•  Air- & Spacemarkt rondom de vuurtoren 12.00 – 20.00 uur
•  Ruimteschip aarde missie 13.00 – 15.45 uur
•  Muziek 13.30 – 14.00 uur
•  Levend standbeeld 'Neil Armstrong' 13.30 – 17.00 uur
•  19 Star Wars-figuren op de boulevard 13.30 – 18.00 uur
•  Optreden hiphopgroep The Early Adapters 15.00 – 15.15 uur
•  Spectaculaire ontvangst André Kuipers 15.30 – 16.25 uur
•  Feestelijk programma op het podium met Marinierskapel 16.25 – 18.00 uur

 

Organisatie
De huldiging van André Kuipers wordt georganiseerd door Het Comité Nationale Ontvangst André Kuipers. In dit comité zijn de gemeente Noordwijk, ESA/ESTEC, Space Expo, The Netherlands Space Office, de Dutch Aviation Group en Noordwijk Marketing verenigd.Bonusmissie: Bouw een Marsbasis voor André! AGENDA - 11 juli 2012

Bonusmissie: Bouw een Marsbasis voor André!

Op 1 juli heeft Nederland aan  de buis gekluisterd André zien landen in de steppe van Kazachstan. Op 30 augustus krijgt hij een groot welkom op het strand van Noordwijk tijdens de Nationale Ontvangst André Kuipers.

Voor deelnemers aan Ruimteschip André heeft de Nederlandse astronaut die dag een speciale bonusmissie:

 

‘Ontwerp in zand een Marsbasis waar mensen kunnen wonen en werken’. 

 

Vijf teams van vijf kinderen krijgen de kans om deze missie onder professionele begeleiding uit te voeren op 30 augustus tussen 13:00  en 15:30 uur op het strand van Noordwijk. Na afloop presenteren de teams hun Marsbasis aan André Kuipers zelf.

 

Meedoen?
Stel een team samen van 5 kinderen tussen de 10 en 14 jaar (uit de klas, uit de straat, of van een vereniging) en 1 volwassen begeleider.

 

Stuur voor 3 augustus een mail met het onderwerp ‘Marsbasis’ naar ruimtemissienoordwijk@gmail.com. Geef daarin aan:
1 Naam team
2 Eventueel naam school of vereniging
2 Naam adres, telefoonnummer en e-mailadres van de volwassen begeleider
3 Naam teamleden
4 Motivatie waarom jullie team het beste idee heeft voor een Marsbasis.

De teams die hun idee op het strand van Noordwijk mogen realiseren krijgen uiterlijk 16 augustus bericht.Ik ben terug op aarde, maar de missie gaat door

9 juli 2012

Mijn terugkeer met de Sojoez was pittig. Na het loskoppelen deden we nog wat stuurtesten en draaiden we nog een baan rond de aarde. Boven de Zuid-Atlantische oceaan ging de rem motor vier minuten aan. Boven Egypte viel het ruimteschip in drie delen uiteen op 140 km hoogte. Boven Irak kwamen we de atmosfeer binnen en begon de lucht tMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/07/09/ik-ben-terug-op-aarde-maar-de-missie-gaat-door/?lang=n

Ik ben weer thuis

2 juli 2012

'De terugreis is perfect verlopen. Het was wel zwaar hoor, ik voelde me misselijk en toen ik weer op aarde stond, kon ik niet meteen lopen. Maar we hebben goede verzorging gehad en het ging snel beter. In het vliegtuig naar Amerika heb ik lang kunnen slapen. Tijdens een van de tussenlandingen heb ik even in het gras gezeten. Dat rook zo lekker! Ik zag de zon ondergaan en toen dacht ik: ja, ik ben weer thuis.'
Yest posadka! (We zijn geland!)

Yest posadka! (We zijn geland!)

1 juli 2012

Onze held André Kuipers staat weer met twee benen veilig op de grond. Vanaf nu gaat hij niet meer door het leven als astronaut van het ISS, maar als astronaut van Ruimteschip Aarde. André landde samen met zijn collega's Oleg Kononenko en Don Pettit om 10:14 uur Nederlandse tijd in de steppe van Kazachstan na een ruimtemissie van 193 dagen, de langste ooit van een Europese astronaut.

 

De Sojoez TMA-03M heeft een perfecte heen- en terugreis naar de ruimte gemaakt. Het ruimteschip kwam bijna exact op de geplande landingsplaats terecht. Daarom zag de reddingsploeg de Sojoez al toen hij nog heel hoog in de lucht aan zijn parachute bungelde. Helikopters en jeeps waren binnen twee minuten na de landing ter plaatse om de astronauten uit de benauwde capsule bevrijden. Oleg kwam het eerst uit de capsule, daarna André en toen Don. Volgens André was het best een pittige terugreis, maar hij was nog prima in staat om te lachen in de camera.

 

Houston
De bemanning vloog in drie verschillende helikopters van de landingsplaats naar Karaganda. Van daaruit vloog Oleg Kononenko met een vliegtuig verder naar Moskou en Don en André naar Houston in Amerika. Daar wacht zijn familie op hem.

 

André's familie is niet de enige die in Houston op hem wacht. Zijn fitnesstrainers staan klaar om hem stevig onder handen te nemen. André kon kort na de landing niet zelf lopen. Hij moet de komende dagen veel sporten om aan te sterken. Daarnaast staan veel wetenschappers te popelen om André aan onderzoeken te onderwerpen. Hij moet bloed, speeksel en urine afstaan en meewerken aan allerlei testen om te kijken hoe zijn conditie is. De wetenschappers vergelijken deze gegevens met de gegevens van voor en tijdens de vlucht. Zo kunnen ze zien wat de invloed is van gewichtloosheid op het menselijk lichaam.

 

Misselijk maar blij
'Ik was heel duizelig en misselijk', vertelde André aan journalisten tijdens een korte persconferentie op het vliegveld. 'Maar ik ben heel blij dat de missie goed is verlopen en geëindigd met een goede landing. Ik voel me lichamelijk belabberd, maar mentaal uitstekend.'

 

André blijft drie weken in Houston. Op 20 juli komt hij even terug in Nederland. Daarna vertrekt hij naar Moskou voor de traditionele welkomstceremonie. In augustus is hij weer in Houston om de wetenschappers te helpen met hun onderzoek. En dan eindelijk, op 30 augustus, wordt hij officieel gehuldigd in Nederland. Daarover houden we je natuurlijk op de hoogte.
Waterkleppen checken en alweer een vals alarm

28 juni 2012

Nog twee dagen, dan zit mijn verblijf hier erop. Ik heb zo op de valreep nog drie belangrijke taken kunnen volbrengen. Ik heb een inspectie uitgevoerd van de kleppen voor de koelvloeistof in het Columbus laboratorium, een AmeMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/28/waterkleppen-checken-en-alweer-een-vals-alarm/?lang=nl

ICV: 48 uur bloedsomloop en hartritme meten

25 juni 2012

We vlogen de laatste weken met het ISS steeds langs de 'terminator'. Dat is de grens op aarde tussen dag en nacht. Vliegen in deze baan geeft een raar gevoel, want we zien de zon dan voortdurend aan de hemel staan. Voor het fotograferen van de Venusovergang was het erg handig, maar nachtfotografie heb ik een tijdje niet kunnen doen, helaas. In plaats daarvan heb ikMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/25/icv-48-uur-bloedsomloop-en-hartritme-meten/?lang=nl

Op zoek naar het beste ruimteschild voor het ISS

23 juni 2012

Wanneer ik met mijn Sojoez terugvlieg door de dampkring, ben ik 193 dagen in de ruimte geweest. Daarmee is mijn missie de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. Alles is goed verlopen, mede dankzij de duizenden mensen op de gronMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/23/op-zoek-naar-het-beste-ruimteschild-voor-het-iss/?lang
André komt terug. En dan?

André komt terug. En dan?

16 juni 2012

Daar gaat André. Aan boord van het ISS scheert hij door de lucht boven Nederland. Fotograaf Fred Kamphues bleef laat op en maakte deze schitterende foto vanuit Voorhout.

 

Over iets minder dan twee weken landt André Kuipers met zijn collega's Don Pettit en Oleg Kononenko weer op aarde. Maar wat gebeurt er dan? Astronauten die na een ruimtemissie terugkomen moeten eerst bijkomen. André blijft drie weken in Amerika om aan te sterken en om wetenschappers te helpen bij hun onderzoek. Vaak verzamelen de wetenschappers gegevens voor de ruimtemissie, tijdens de vlucht en erna. Zo kunnen ze het effect van de gewichtloze omstandigheden in het ISS het best onderzoeken.

 

Na Amerika is André heel even in Nederland. Daarna gaat hij door naar Sterrenstad in Rusland voor een welkomstceremonie. En vervolgens is hij weer een paar weken in Houston. Vanaf eind augustus houdt André een post flight tour. Tijdens zo'n tournee bezoekt de bemanning allerlei mensen en locaties die een rol hebben gespeeld in de missie. Natuurlijk zal ook Ruimteschip Aarde in de post flight tour niet ontbreken!
Bijna terug naar huis

13 juni 2012

'Ik ben me alweer aan het voorbereiden op mijn terugkeer. Over ruim twee weken is het zover, dan kom ik terug naar de aarde!' Na een half jaar zweven zijn mijn spieren en botten slapper geworden. Daarom moet ik veel sporten op de loopband van het ruimtestation en gewichtheffen in de speciale ruimtefitness die we hier hebben. De komende weken ga ik ook mijn persoonlijke spullen bij elkaar zoeken en inpakken. Ik wil jullie allemaal bedanken voor de prachtige inzendingen voor de missies. Ik heb er erg van genoten hier aan boord. Tot snel... op Ruimteschip Aarde!'
Winnaars Missie 2 leggen radiocontact met André Kuipers

12 juni 2012

 

Kunt u de atmosfeer zien? Zo Ja, kunt u dan ook het gat in de ozonlaag zien? Wat voor gevolgen van de klimaatverandering ziet u vanuit het ISS? En als je huilt in de ruimte, wat gebeurt er dan met je tranen? Scholieren van de Driemaster uit Hoek van Holland en leerlingen van het Reviuslyceum uit Maassluis vuurden in tien minuten zoveel mogelijk vragen af op André Kuipers in het ruimtestation ISS.

 

De schoolklassen hadden het radiocontact met André gewonnen met hun inzending voor Missie 2 van Ruimteschip Aarde: onderzoek hoe de wereld om je heen verandert. De Driemaster deed onderzoek naar de Noorpool en maakte een filmpje met een ijsbeer in de hoofdrol. Het Revius vroeg aandacht voor de smeltende poolkappen en de plastic soep in de oceaan.

 

ARISS

Experts van ARISS (Amateur Radio in het ISS) legden het contact met André via een zender in Amerika. Ze deden dat vanuit het Aviodrome in Lelystad, waar ook het Nationaal Ruimtevaart Museum is gevestigd. Hieronder kun je het hele radiocontact terugluisteren.

 

 
Veel in de fitness, want mijn terugkeer komt eraan

11 juni 2012

Nog een kleine drie weken. Ik ben duidelijk aan het aftellen naar mijn terugkeer. Dat geeft een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant wil ik graag naar huis, mijn gezin, familie en vrienden zien. Aan de andere kant wil ik helemaal niet weg, omdat ik weet dat ik nooit meer in de ruimte zal komen. Ik heb me er inmiddels bij neergelegd dat ik niet alles kan doen wat ik van plan was tijdens deze missie. Overdag een foto van NederMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/12/veel-in-de-fitness-want-mijn-terugkeer-komt-eraan/?lan

23 nieuwe stralingsmeters voor in het ISS

8 juni 2012

De afgelopen weken heb ik weer veel ‘life science’ experimenten gedaan, onderzoek naar het gedrag van het menselijk lichaam in gewichtloze omstandigheden. Ik heb gewerkt met het Fluid Science Laboratory, waarmee we het gedrag vanMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/08/23-nieuwe-stralingsmeters-voor-in-het-iss/?lang=nl

André Kuipers kiest de winnaars van Missie 3 (video)

8 juni 2012

Wat vliegt de tijd! De derde missie van Ruimteschip Aarde is alweer voorbij: ontwikkel een slimme satelliet. André Kuipers heeft aan boord van het internationale ruimtestation naar de finalisten gekeken en twee winnaars gekozen. Het was niet makkelijk, vond hij. Er zaten zulke slimme oplossingen bij...

 

Bij de basisscholen heeft gewonnen...
Ruimtestation groep 9 van Openbare Basisschool De Vliegenier
Dit team heeft een supersatelliet bedacht die verschillende problemen kan oplossen. Ze laten ook zien hóe ze de verschillende onderdelen van de satelliet ontwikkelen. Heel leuk is de uitvinding om ruimteafval om te zetten in energie.

 

Bij de middelbare scholen is de winnaar...
Buzz Lightyear van De Breul
Deze jongens een meisjes zijn heel creatief geweest en hebben verschillende satellieten bedacht, onder andere een regensatelliet en een satelliet om meteorietinslagen te voorkomen.

 

André komt over drie weken terug naar de aarde. Tijd voor een radiocontact in het ISS heeft hij niet meer. Maar voor de winnaars van deze missie heeft hij een supergoed alternatief bedacht. De winnende teams krijgen een exclusieve ontmoeting met André, als hij weer terug is op aarde. Gefeliciteerd!
Oog in oog met de toekomst van de ruimtevaart

6 juni 2012

Het ruimtevrachtschip Dragon heeft ons maar kort bezocht. Na een week was het alweer vertrokken. Maar het was een indrukwekkende missie. Voor mij persoonlijk, omdat ik het mocht aankoppelen en losmaken van het ruimtestation. Voor de duizenden mensen op aarde die eraan gewerkt hebben.Meer weten? Http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/06/oog-in-oog-met-de-toekomst-van-de-ruimtevaart/?lang=nl

Ik voel me soms net een veteraan

1 juni 2012

We zijn alweer een tijdje met zes mensen aan boord. Twee weken geleden kwam de Sojoez TMA-04M aan met aan boord Gennadi Padalka, Sergei Revin en Joe Acaba. Dat was een bijzonder moment. We luisterden mee met de communicatie van de crew met het RussischeMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/06/01/ik-voel-me-soms-net-een-veteraan/?lang=nl

We hebben een draak gevangen!

27 mei 2012

Afgelopen vrijdag was een bijzondere dag in mijn missie. Samen met Don heb ik het vrachtschip Dragon van SpaceX gekoppeld aan het ruimtestation. Dragon komt nieuwe spullen brengen voor de bemanning. Op 31 mei keert het schip, met aan boord spullen van mij en de anderen, alweer terug naar de aarde. De koppeling vaMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/05/27/dragon-zit-vast-aan-het-iss-een-mijlpaal-voor-de-ruimt

Lancering Dragon succesvol

23 mei 2012

 

Het Amerikaanse vrachtschip Dragon is gisteren met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Dragon vertrok aan boord van de Falcon 9 raket vanaf Cape Canaveral in Florida. Overmorgen komt het vrachtschip aan bij het ISS en zullen Don Pettit en André Kuipers het aankoppelen.

 

'Dit is een belangrijk moment in de ruimtevaartgeschiedenis', zegt André. 'Voor het eerst wordt een commercieel ruimtevaartuig aangekoppeld aan het ruimtestation. Dat is toch het begin van een nieuw tijdperk. Net als in de scheepvaart en de luchtvaart nemen de bedrijven nu een belangrijke taak op zich. Op dit moment gaat het nog om vrachtvervoer, maar over een paar jaar worden astronauten ook met commerciële ruimtevaartuigen gelanceerd.'

 

Terugkeer
Dragon is belangrijk voor de wetenschappers die meewerken aan het ISS. Het ruimteschip kan namelijk niet alleen spullen naar het ruimtestation toe brengen, het kan ook apparatuur, experimenten en wetenschappelijke monsters mee terug nemen naar de aarde. André mag ook een stukje van Dragon vullen. Hij stuurt een paar persoonlijke spullen naar huis, zoals shirts en aantekeningenboekjes.
Een kleine stap op weg naar de planeet Mars

22 mei 2012

Ik ben weer eens op dieet geweest voor de wetenschap. De vorige diëten, SOLO en Pro K, gingen vooral over botverlies bij astronauten en de relatie die dat heeft met osteoporose op aarde. Bij het ENERGY experiment gaat het over de totaleMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/05/22/een-kleine-stap-op-weg-naar-de-planeet-mars/?lang=nl
Klaar voor de komst van Dragon

Klaar voor de komst van Dragon

21 mei 2012

Don en ik zijn klaar voor de komst van het Amerikaanse vrachtschip Dragon. We hebben getraind met de robotarm om het ruimteschip vast te pakken en aan te koppelen aan het ISS. De lancering van Dragon is al een paar keer uitgesteld. We hopen dat het morgen doorgaat!
Bemanning ISS weer zes man

Bemanning ISS weer zes man

17 mei 2012

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS is weer op volle sterkte. Vanmorgen om 06:36 uur Nederlandse tijd kwamen Joe Acaba, Sergei Revin en Gennadi Padalka met hun Sojoez TMA-04M ruimteschip aan bij het ruimtestation. Nog vijf weken werkt André Kuipers samen met deze collega's. Op 1 juli komt hij terug naar de aarde, na een ruimtemissie van ruim zes maanden.
Drie collega's van André onderweg naar ISS

Drie collega's van André onderweg naar ISS

16 mei 2012

Drie collega's van André Kuipers zijn gisterochtend vroeg met succes gelanceerd vanuit Baikonoer in Kazachstan. Op dit moment vliegen NASA-astronaut Joe Acaba en de Russen Sergei Revin en Gennadi Padalka met hun Sojoez richting het internationale ruimtestation ISS. Daar komen ze morgenochtend om 6:39 uur Nederlandse tijd aan. Anderhalf uur later gaat het luik van de Sojoez open en telt de bemanning van het ISS weer zes mensen.

 

De Sojoez TMA-04M steeg op om 9:01 uur 's ochtends lokale Kazachse tijd tegen een strakblauwe lucht en een opkomende zon. Het drietal vormt samen met Don Pettit, Oleg Kononenko en André de Expeditie 31 bemanning, de 31ste vaste bemanning sinds november 2000. Het ISS is dus al bijna twaalf jaar permanent bemand.

 

Drukke weken
André kijkt uit naar de komst van zijn collega's. Hij kent ze goed van de trainingen die ze samen deden. En Gennadi Padalka was André's commandant in de Sojoez toen hij in 2004 naar de ruimte vloog. 'We zijn volop aan het voorbereiden voor de komst van onze nieuwe collega's', zegt André. 'We hebben alvast wat kleren voor ze uit de Progress gehaald en de slaapcabine ingericht met de belangrijkste spullen. Zaterdag hadden we nog een gesprek met Joe Acaba, toen hij op de lanceerbasis Baikonoer in quarantaine zat. Het was leuk om hem even te spreken.'

 

De lancering van de Sojoez TMA-04M zou eigenlijk veel eerder zijn. Maar hij werd uitgesteld toen een lek werd gevonden in een van de Sojoez-capsules. In de oorspronkelijke planning zou André vandaag terugkeren naar de aarde. Nu blijft hij zes weken langer. Het worden drukke weken. Vooral omdat op 19 mei het Amerikaanse vrachtschip Dragon van SpaceX gelanceerd wordt. Don Pettit grijpt het vrachtschip uit de ruimte met de robotarm van het ISS, André stuurt het daarna richting de koppelpoort en maakt het vast.

 

Terugkeer

De maand juni staat voor een deel in het teken van André's terugkeer. Hij heeft nog veel taken en moet ook al inpakken en voorbereiden. Zo traint hij bijvoorbeeld aan boord van het ISS op het vliegen met de Sojoez. Hij volgde die training jarenlang in Sterrenstad, vlakbij Moskou. Nu moet hij weer even bijspijkeren in de ruimte. Op 1 juli landt André in de steppe van Kazachstan. Hij vliegt dan meteen door naar Houston in Amerika, waar hij moet herstellen van de ruimtemissie.
Ik pas nog in het stoeltje van mijn Sojoez

15 mei 2012

Ik heb weer drukke dagen achter de rug. Totdat de nieuwe bemanning komt, zijn we met z’n drieën hierboven. We hebben een gewoon werkschema en dat is dus druk. Maar het heeft ook positieve kanten. Ik heb meer ruimte om me te bewegen en kan mijn eigen plan maken voor het sporten of rondkijken in de uitkijkkoepel Cupola.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/05/15/ik-pas-nog-in-het-stoeltje-van-mijn-sojoez/?lang=nl

Een grondige veiligheidscontrole van het ISS-interieur

8 mei 2012

Don en ik hebben weer veel getraind voor de komst van het commerciële vrachtschip Dragon van SpaceX. Het is de eerste keer dat dit vrachtschip aankoppelt. Voor zowel SpaceX, NASA, als de bemanning een nieuw en spannend moment. De ene keer oefenen we het grijpen van het ruimteschip, waMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/05/08/een-grondige-veiligheidscontrole-van-het-iss-interieur

De mooiste time lapse video en een grap van mijn dochter

4 mei 2012

De afgelopen maanden was ik onderdeel van de Expeditie 30 bemanning. Samen hebben we zo’n 250.000 foto’s gemaakt van het leven aan boord, de aarde en bezoekende vrachtschepen. Een groot deel van die foto’s gaat op in nachtelijke time lapse video’s, van de aarde en het heelal. Zo’n video bevat meestal honderden foto’s. Zet er een mooi muziekje achter en het resultaat is voortreffelijk. Een van de time lapse opnamen die we hadden gemaakt zag ik terug. Toen dacht ik: daarMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/05/04/de-mooiste-time-lapse-video-en-een-grap-van-mijn-docht
Schaalmodel ISS onthuld in Zutphen

Schaalmodel ISS onthuld in Zutphen

2 mei 2012

Honderden scholen in heel Nederland volgen het programma Ruimteschip Aarde. De ene school doet mee met de missies, de andere gebruikt het lesmateriaal en een derde doet de experimenten. Sommige scholen doen het allemaal en meer. Het Baudartius College in Zutphen bedacht heel originele activiteit rond de PromISSe missie van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Ze bouwde zijn ruimtehuis, het internationale ruimtestation ISS, op schaal na en hing het in de gang van de school!

 

Onthulling
Van achter een van de ramen van Cupola keek André zelf naar de mensen die de onthulling van het ISS op woensdag 25 april bezochten. Met trots toonden de leerlingen van de tweede klas Wetenschap en Techniek het schaalmodel waar ze maanden in groepjes aan hadden gewerkt. Elk groepje was verantwoordelijk voor één of meerdere ISS-modules. Bij de onthulling waren veel ouders en de krant aanwezig. De krant wijdde een prachtig artikel aan de creatie, die zeker nog tot september op de school blijft hangen.

 

En André, wat vindt die van het schaalmodel? We vroegen het aan hem en hij reageerde vanuit het enige échte ISS: 'Een mooi stukje werk van de bouwers. De architect heeft wel een iets oudere tekening gebruikt. Het ISS is er door de jaren heen wat anders uit gaan zien dan vroeger de bedoeling was. Maar het ziet er ongelooflijk indrukwekkend uit! Bedankt voor het doorsturen van de foto's...'
Dag Dan, Anton en Anatoli. Tot ziens op aarde!

28 april 2012

Gisteren zijn Dan, Anton en Anatoli vertrokken. We hebben de hele nacht doorgewerkt. Zo heb ik voor een experiment bloed bij mezelf en Don afgenomen en speeksel verzameld, zodat deze monsters meteen in de Sojoez mee kunnen naar deMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/04/28/dag-dan-anton-en-anatoli-tot-ziens-op-aarde/?lang=nl
Afscheid van Dan, Anton en Anatoli

Afscheid van Dan, Anton en Anatoli

27 april 2012

Vandaag neemt André afscheid van zijn collega's Dan Burbank, Anatoli Ivanishin en Anton Shkaplerov. Zij vertrekken met hun Sojoez terug naar de aarde na een ruimtemissie van een half jaar. André blijft aan boord met Oleg Kononenko en Don Pettit. De komende 2,5 week zijn de mannen met z'n drieën. Op 15 mei wordt een nieuwe Sojoez gelanceerd, met aan boord Joe Acaba, Gennadi Padalka en Sergei Revin. Zij brengen de ISS-bemanning op 17 mei terug naar zes mensen.
Wetenschap in de ruimte Ă©n op de grond (video)

25 april 2012

 

Hoe doen astronauten onderzoek in de ruimte? En waarom juist daar? Ruim 150 leerlingen van vijf verschillende basisscholen kwamen gisteren naar Science Center NEMO voor een middag ruimtewetenschap. Ze gingen zelf aan de slag met experimenten en keken hoe ESA-astronaut André Kuipers dezelfde experimenten uitvoerde aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Daarna stelden de leerlingen via een live videoverbinding vragen aan André.

 

Waarom experimenteren in de ruimte? Heel simpel, zei Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office (NSO). Hij maakte er een sprongetje bij. 'Kijk, als ik in de lucht spring, ben ik heel eventjes gewichtloos. Eigenlijk zweef ik een fractie van een seconde. Daarna kom ik weer op de grond terecht, omdat de aarde aan me trekt. Het internationale ruimtestation komt niet op de grond terecht. Het vliegt met 28.000 kilometer per uur door de ruimte en valt voortdurend om de aarde heen. Daarom zweven alle spullen en de astronauten aan boord, niets heeft gewicht. Om proeven te kunnen doen in zulke bijzondere omstandigheden hebben we een laboratorium in de ruimte gebouwd: het ISS.'

 

Ruimteschuim
De leerlingen deden proeven met schuim en convectie. Schuim bestaat uit water, zeep en lucht. Op aarde zakt schuim snel in elkaar door de zwaartekracht. Dat weet iedereen die wel eens in bad heeft gezeten. Maar in de ruimte, zo blijkt uit de proef die André deed, verdwijnt het schuim helemaal niet. Want in gewichtloze omstandigheden is er niets dat aan de bubbels trekt. Het tweede experiment ging over convectie. Convectie is het natuurverschijnsel dat warme lucht opstijgt en koude lucht juist daalt. Datzelfde geldt voor water. Vanuit het raam Cupola liet André zien dat heel veel verschijnselen op aarde te maken hebben met convectie. Oceaanstromen, wolkenpartijen en zelfs vulkanen.

 

Bij NEMO werd met kleurstof heel duidelijk dat water in een buisje opstijgt als je het buisje warm maakt met je hand of een föhn. Maar hoe zit dat in de ruimte? In de ruimte gebeurt helemaal niets! En ook dat is een wetenschappelijk resultaat, zeggen de bedenkers van het experiment, onderzoekers Jack van Loon en Sebastiaan de Vet: 'In gewichtloze omstandigheden is geen convectie. Als je dus wetenschappelijke proeven wilt doen zonder dat je last hebt van convectie, moet je ze naar het ISS sturen.'

 

Videocontact
De mooiste demonstratie van ruimtevaart is natuurlijk een astronaut live zien en spreken. Dus dat deden de kinderen in NEMO, samen met 1.500 schoolkinderen op andere plaatsen in Europa. André beantwoordde vragen en maakte salto's. Toen hij een slok water wilde nemen, kon je zien dat water in de ruimte niet in druppels naar beneden stroomt, maar in bollen rondzweeft. 'Vet' en 'stoer dat-ie daarheen durft te gaan in een raket', zeiden de leerlingen die het videocontact zagen. Zelf zouden ze ook wel een dagje willen zweven. Maar een half jaar in de ruimte wonen...

 

Meer video's

Wil je zien hoe André de experimenten in de ruimte doet? Bekijk dan de volgende video's:

Introductie (2:55 min.)

Schuim (6:48 min.)

Convectie (11:10 min.)
Live Video contact met André Kuipers bij NEMO

Live Video contact met André Kuipers bij NEMO

19 april 2012

Dinsdag 24 april is het zover.  Schoolkinderen doen op aarde precies dezelfde proeven als André Kuipers in de ruimte.  Dit vindt plaats in vier verschillende Europese steden tegelijkertijd, waaronder Amsterdam, in Science Center NEMO.

 

De experimenten gaan over schuim en convectie: de stromen in de lucht en het water die van ongekend belang zijn voor het klimaat op aarde. Scholen konden experimentenkits bestellen om ze vervolgens samen met André uit te voeren. Door de resultaten op aarde te vergelijken met die in de ruimte, wordt duidelijk wat de invloed van zwaartekracht is.

 

De resultaten van de experimenten bij NEMO ,hier op aarde, worden vergeleken met die van André in het ISS.  De kinderen fungeren als controlegroep voor André. Zijn de resultaten hetzelfde op aarde en in de ruimte? Deze experimenten geven de kinderen niet alleen inzicht in wetenschappelijk onderzoek, maar ook in de rol van zwaartekracht.

 

Vervolgens legt André een videoverbinding met onder andere Science Center NEMO om samen met de  scholieren de uitkomsten van het onderzoek te bespreken.  Leerlingen in NEMO mogen vijf vragen stellen aan André. De leerlingen zijn gekozen uit de scholen die meedoen met Ruimteschip Aarde. De bjieenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden.

 

Het videocontact duurt van 17.10- 17.30 uur en is live te volgen via NASA TV
Over griep, drinkwater, de maan en verse lucht

18 april 2012

Ik vind het erg leuk dat zoveel mensen mijn blog lezen. En dat tussen de reacties ook veel vragen staan. Helaas kan ik niet alle vragen nu beantwoorden, daarvoor is mijn planning hier aan boord gewoon te druk. Maar af en toe zal ik proberen wat antwoorden te geven. Hierbij de eerste vijf.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/04/18/over-griep-drinkwater-de-maan-en-verse-lucht/?lang=nl

André Kuipers kiest de winnaars van Missie 2 (video)

13 april 2012

 

Het is weer zover, tromgeroffel...

 

André Kuipers heeft vanuit het ISS de winnaars gekozen van de tweede Ruimteschip Aarde missie: hoe verandert de wereld om je heen? Hij was weer blij verrast met zoveel mooie inzendingen. En het degelijke onderzoek dat door alle teams is verricht. We houden je niet langer in spanning... Hier is de uitslag:

 

Winnaar bij de basisscholen:

Team Driemaster 8 van de Driemaster uit Hoek van Holland

Dit team heeft grondig onderzoek gedaan naar de Noordpool. Daarna zijn de kinderen naar de dierentuin gegaan en de straat op, om opnames te maken over de opwarming van de aarde. Een goede presentatie! Het team komt ook met praktische oplossingen, zoals op de fiets naar school gaan, de verwarming lager zetten en zelf energie opwekken om het licht te laten branden.

 

Winnaar bij de middelbare scholen:

Team Comenius van het Reviuslyceum uit Maassluis

Dit filmpje heeft de uitstraling van een professionele commercial. Er is goed gebruik gemaakt van verschillende technieken en presentatievormen om aandacht te vragen voor het smelten van de polen en de plastic soep in zee. Met praktische alledaagse voorbeelden laat dit team zien wat we zelf aan deze problemen kunnen doen: de fiets nemen, de verwarming lager en plastic in de prullenbak.

 

Wij nemen contact op met de winnaars om ze uit te nodigen voor een exclusief, uniek radiocontact met André Kuipers aan boord van het ISS. Gefeliciteerd!
Welke onderdelen heeft een satelliet?

Welke onderdelen heeft een satelliet?

13 april 2012

Satellieten zijn er in heel veel soorten en maten. De missie van de satelliet bepaalt hoe hij eruit ziet. Toch hebben de meeste satellieten een boel onderdelen met elkaar gemeen. Hier vind je de belangrijkste:

 

Platform
Een auto staat op een chassis. Anders zou hij door z'n wielen zakken. En het beeldscherm van je computer zit in een kastje gebouwd. Voor de stevigheid. Zo heeft een satelliet ook een dragende structuur. Dit 'platform' is de kast waar alle andere onderdelen aan vast gemaakt worden.

 

Zonnepanelen
Bijna alle satellieten gebruiken zonnepanelen voor de energievoorziening. Meestal leveren zonnepanelen net genoeg elektriciteit om een koffiezetapparaat te laten pruttelen. De instrumenten aan boord moeten dus behoorlijk energiezuinig zijn! In Nederland zit een bedrijf dat voor heel veel satellieten zonnepanelen bouwt: Dutch Space in Leiden.

 

Stuurraketjes
Een satelliet blijft niet uit zichzelf in de goede stand staan. Daarvoor heb je stuurraketjes nodig. De raketjes werken op speciale satellietbrandstof. Door heel kleine pufjes uitlaatgas te maken, stuurt de satelliet bij. Door de raketjes iets langer aan te zetten, kan de satelliet klimmen naar grotere hoogte.

 

Isolatie
Satellieten lijken soms net een sinterklaassurprise. Het  folie aan de buitenkant is een jas die alle apparatuur beschermt tegen extreme hitte en kou in de ruimte.

 

Antennes
Satellieten moeten via een radioverbinding kunnen ‘praten’ met technici op aarde. Dat kan met behulp van antennes. Er bestaan verschillende soorten antennes. Voor het overzenden van technische gegevens heeft een satelliet vaak een antenne die lijkt op die van een autoradio. Voor grote hoeveelheden gegevens, zoals wetenschappelijke waarnemingen, tv-signalen of foto’s, worden schotelantennes gebruikt.

 

Instrumenten
Dit is de reden waarom we satellieten lanceren: de instrumenten. Alle andere onderdelen zijn bedoeld om deze instrumenten goed te laten werken. Bij aardobservatiesatellieten zijn de instrumenten camera's of sensoren. Die kijken dag in dag uit naar de aarde. Wetenschappers krijgen de gegevens van de instrumenten op hun computer en doen er onderzoek mee.
Hoe zien satellieten de aarde?

Hoe zien satellieten de aarde?

13 april 2012

Satellieten hebben veel betere 'ogen' dan mensen. De camera's en sensoren aan boord van satellieten zien superscherp, dag en nacht en soms zelfs door de wolken heen. Wetenschappers hebben in ruim zestig jaar tijd al heel wat slimme satellietinstrumenten ontwikkeld. Bijvoorbeeld:

 

Radar
Een radar zendt radiogolven uit en vangt de weerkaatsing daarvan op. Je kunt dit een beetje vergelijken met hoe een vleermuis zijn omgeving ziet. De satellietradar kan dankzij de weerkaatste radiosignalen bijvoorbeeld hoogtes van dijken meten of het waterpeil. Een radar kan door de wolken heen kijken.

 

Warmtesensoren
Deze sensoren meten infraroodstraling (warmtestraling). Je kunt zien welke plekken warmer zijn dan andere plekken op aarde. Dat kan vooral handig zijn in de landbouw en bij waterbeheer.

 

Spectrometer
Jij ziet met je ogen 'zichtbaar licht'. Dat licht bestaat uit golflengtes in een bepaald gebied van elektromagnetisch spectrum. Er is nog veel meer licht, alleen kunnen mensen dat niet zien. Spectrometers kunnen dat wel. Ze zien verschillende golflengtes. Planten kaatsen straling in bepaalde golflengtes terug en in andere golflengtes niet. Daarom kun je gewassen zien... met de spectrometer op een satelliet.

 

Optische camera's
Deze camera's zien hetzelfde als wat jij met je ogen ziet. Heel scherp en met heel veel detail (resolutie). Denk maar aan de aarde zoals je die ziet in Google Earth. Sommige satellieten kunnen vanuit de ruimte zelfs een hond op straat zien lopen!
ATV geeft ons een duwtje in de rug

12 april 2012

We hebben er een extra module bij: het Europese vrachtschip ATV Edoardo Amaldi. Even was het spannend. Na de koppeling op 29 maart bleek ATV geen stroom te krijgen vanuit het ISS. Gelukkig kon dat op tijd opgelost worden voordat de batterijen leegMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/04/12/atv-geeft-ons-af-en-toe-een-duwtje-in-de-rug/?lang=nl
Ruimtevaart in NEMO AGENDA - 12 april 2012

Ruimtevaart in NEMO

Op 14 en 15 april is het Museumweekend. Science Center NEMO doet mee en is het hele weekend gratis open! Naast de vaste tentoonstellingen is er bij NEMO veel aandacht voor ruimtevaart. Fiets door het heelal, lanceer je eigen luchtdrukraket, maak een reis langs de sterren in het mobiele planetarium en nog veel meer. Meer informatie vind je hier.André Kuipers 'op bezoek' bij Artis in Amsterdam

6 april 2012

 

ESA-astronaut André Kuipers legde gisteren contact met Artis vanuit het internationale ruimtestation ISS. Kinderen kregen de kans om hem vragen te stellen. Ze wilden weten of Artis de Marsis echt aan boord van het ruimtestation was. En of alles daarboven net zo ruikt als op aarde...

 

Ruimteschip Aarde

De Ruimteschip Aarde teams die hun oplossing voor Missie 2 extra vroeg hadden ingezonden, maakten kans op een uitnodiging voor het videocontact bij Artis. Basisschool De Veldrakker uit Nieuwegein kwam als gelukkige uit de loting. Anand Rambali (11 jaar) verzon de leukste vraag voor André en mocht die ook stellen aan de astronaut: 'Wat is je lievelingsplek in het ISS en waarom?'
Duizenden satellieten 'vallen' rond de aarde

Duizenden satellieten 'vallen' rond de aarde

3 april 2012

Rond onze aarde vliegen duizenden satellieten. Ze houden het weer in de gaten en doen onderzoek naar het klimaat. Ze helpen ons navigeren in de auto en meten de zwaartekracht van de aarde. Hoe kunnen al die satellieten daarboven blijven? En waar vind je ze precies?

 

De truc is snelheid
Om naar de ruimte te reizen moet je loskomen van de aarde. Dat lukt je niet op eigen kracht. Spring maar eens in de lucht en meet hoe hoog je komt. Dertig centimeter? Veertig? Heel even ben je in de lucht, maar meteen daarna sta je weer met beide benen op de grond. Dankzij... zwaartekracht! De zwaartekracht van de aarde trekt aan alles, dus ook aan jou. Om de zwaartekracht de baas te blijven... heb je een raket nodig!

 

Vergelijk het met een tennisbal. Als je die voor je houdt en loslaat, valt hij recht naar beneden. Als je de bal hard vooruit gooit, vliegt hij met een boogje en valt verderop naar de aarde. Als je de bal met tienduizenden kilometers per uur met een grote boog zou kunnen gooien, dan komt hij niet meer terug. Hij is in de ruimte en blijft maar vallen en vallen... om de aarde heen! Zo werkt een 'baan rond de aarde'

 

Verschillende banen
Satellieten vallen op verschillende hoogtes rond de aarde. De taak van de satelliet bepaalt in welke baan hij gelanceerd moet worden:

 

Lage baan (0-2.000 km hoogte)
Voor satellieten die onderzoek doen naar de aarde en de dampkring. Weersatellieten voor het weerbericht. Satellieten voor satelliettelefonie. Het internationale ruimtestation ISS.

 

Middelhoge baan (2.000 - 36.000 km hoogte)
Navigatiesatellieten, zoals het GPS-netwerk en het Europese Galileo navigatiesysteem.

 

Geostationaire baan (36.000 km hoogte)
Communicatiesatellieten die bijvoorbeeld live televisiebeelden en tv zenders doorsturen naar de aarde.
Kamperen in het ISS

2 april 2012

Ook al ben ik hier inmiddels echt thuis. Het voelt toch nog steeds een beetje als kamperen. Stel je voor dat je maanden achter elkaar op dezelfde camping staat. Je tent wordt een bende en af en toe ruim je op. Zo gaat het hier ook. In mijn slaapcabine kom ik overal paperassen tegen en spullen die ik de afgelopen dagen heb gebruikt.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/04/02/kamperen-aan-boord-met-een-kapotte-wc/?lang=nl

Stromende adrenaline als ATV straks aankoppelt

28 maart 2012

Met z’n zessen gebruiken we de nodige spullen aan boord van het ISS. Eten en drinken, maar ook reserveonderdelen voor reparaties, brandstof voor het ISS en wetenschappelijke experimenten. Al die spullen komen omhoog met de verschillende vrachtschepen. Het Europese AutomaMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/28/stromende-adrenaline-als-atv-straks-aankoppelt/?lang=n
André krijgt LEGO en andere voorraad

André krijgt LEGO en andere voorraad

27 maart 2012

In de nacht van donderdag op vrijdag, om 00:34 uur precies, koppelt het Europese vrachtschip ATV-3 Edoardo Amaldi aan bij het ISS. Het vrachtschip brengt 7.200 kilo voorraden en brandstof naar het ISS, zodat André Kuipers en zijn collega's van Expeditie 30 weer even vooruit kunnen. In de bagage zit ook een zak LEGO.

 

Het ATV brengt behalve de standaard voorraden, reserveonderdelen en brandstof ook veel wetenschappelijke experimenten naar boven. Bijvoorbeeld een Japans experiment dat perfecte kristalgroei in gewichtloze omstandigheden moet onderzoeken. Daarnaast is ook een Italiaans experiment aan boord dat onderzoek doet naar de invloed van straling in het ISS op het lichaam van astronauten.

 

LEGO
Een flinke zak LEGO zit ook in het ATV. Dat is niet bedoeld voor een spacey speelkwartier, maar voor het officiële LEGO Bricks onderzoek. Astronauten gebruiken de LEGO-blokjes om wetenschappelijke theorieën te demonstreren aan studenten in de wereld. Eerder werden al een satelliet, een Space Shuttle en een schaalmodel van het ISS van LEGO omhoog gestuurd. Op de foto zie je een trotse Satoshi Furukawa die in z'n eentje het ISS van LEGO bouwde... aan boord van het ISS.

 

Traditioneel zitten in de verschillende vrachtschepen die naar het ISS gaan ook vers fruit voor de bemanning en lekkers en cadeautjes van de familie. We zullen André binnenkort vragen wat voor verrassingen hij heeft gekregen...
Schuilen voor ruimtepuin

24 maart 2012

Vrijdag kregen we te horen dat er een stuk ruimtepuin dicht in de buurt van het ISS zou komen. En dat er te weinig gegevens waren om een uitwijkmanoeuvre te maken. Het ruimteschroot bleek te zijn van een oude Russische satelliet. De baan was slecht te voorspellen, maar het zou op zo’n tien kilometer afstand voorbij komen.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/24/evacueren-naar-mijn-sojoez-vanwege-ruimtepuin/?lang=nl

Surpriseparty in space!

19 maart 2012

In mijn vrije tijd leg ik graag contact met mensen op aarde. Als ik bijvoorbeeld over Hawaï kom, dan probeer ik een bekende te bellen die daar woont. En laatst was mijn gezin op wintersport in Oostenrijk. Ik beldeMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/19/mooie-verrassing-vanuit-esas-controlecentrum-col-cc/?l
Diersoorten overleven langer dankzij de vijand!

Diersoorten overleven langer dankzij de vijand!

19 maart 2012

Onze aarde is een unieke planeet met honderdduizenden planten- en diersoorten. Al die soorten (de biodiversiteit) vinden we belangrijk. Daarom zijn er wetenschappers die onderzoeken hoe soorten het best kunnen overleven. De Japanse wetenschapper Yumiko Ishii deed samen met zijn team onderzoek naar de overleefkans van twee soorten kevers die allebei leven van hetzelfde voedsel.

 

De sterkste overwint

Als er niet genoeg voedsel is voor alle kevers, dan overwint de sterkste soort en de zwakste sterft uit, zou je denken. En dat klopt volgens het onderzoek. De Japanse wetenschappers keken naar de keversoorten Callosobruchus chinensis en C. maculatus. Toen die het moesten doen met weinig voedsel was C. chinensis binnen twintig weken helemaal verdwenen.

 

Kan dat ook anders, wilden de onderzoekers weten. Ze zetten bij de twee keversoorten een wesp, de Anisopteromalus calandrae. En toen hielden de keversoorten het ineens veel langer samen uit, tot wel 118 weken. Wat was er gebeurd?

 

Lekker maaltje

De wesp vond een van de keversoorten het lekkerst. Maar op het moment dat daar veel minder van waren, ging hij ineens de andere soort eten. De wespen aten simpelweg de keversoort die het meest voorkwam. Dus als een van de soorten in de meerderheid was, werd dat het maaltje van de wesp.

 

De Japanners denken dat ze een belangrijk fenomeen hebben ontdekt. Als dieren de meest voorkomende prooi eten, dan kan dat de biodiversiteit in stand houden. Of zelfs groter maken!

 

Het originele artikel over dit onderzoek op Wetenschap24 lees je via deze link.
Hoe bescherm je dieren op open zee?

Hoe bescherm je dieren op open zee?

13 maart 2012

De zee is open, je kunt er zomaar een hek rond een stuk water neerzetten. Maar hoe bescherm je dan bedreigde dieren die in de zee zwemmen? De beste oplossing is niet grenzen stellen aan een gebied, maar de dieren volgen... met satellieten! Dat zeggen wetenschappers die onderzochten hoe bedreigde dieren zoals haaien, schildpadden en albatrossen zich verplaatsten.

 

Als je dieren een zender geeft, kun je hun beweging volgen met satellieten. Daarna kun je zeereservaten (beschermde gebieden) mee laten bewegen met de beweging van dieren. 'Twaalf jaar geleden had ik dat niet voor mogelijk gehouden', zegt Larry Crowder, zeebioloog aan de Amerikaanse Stanford Universiteit.

 

Visnetten
Dieren houden zich niet aan grenzen. Ze zwemmen een beschermd gebied in en er net zo makkelijk weer uit. Op hun trektochten komen ze in onbeschermde gebieden terecht. En daar kunnen ze in de netten van vissers verdwijnen. Vooral de lederschildpad heeft het zwaar. Negen van de tien lederschildpadden zijn inmiddels verdwenen. En dat terwijl het dier al voorkomt op aarde sinds de tijd van de dinosauriërs. Ook de albatros heeft het moeilijk. Deze vogels komen vaak vast te zitten in vislijnen, waarna ze verdrinken.

 

'Je kunt deze soorten het best beschermen door ze overal in de oceaan te beschermen', zegt onderzoeker Larry. 'Maar daarvoor hoeven we niet de hele oceaan te sluiten. We moeten alleen de plekken afschermen waar ze bij elkaar komen en waar ze gevaar lopen.'

 

Dikkopschildpad
Larry noemt het voorbeeld van de trekroute van de dikkopschildpad die tussen Japan en Californië beweegt. De 'snelweg' die zij gebruiken ligt - afhankelijk van het seizoen - duizend kilometer ten noorden of ten zuiden van Hawaï. Nemen de schildpadden de zuidroute, dan heeft het geen zin om de noordkant van Hawaï tot beschermd gebied te maken. Satellietgegevens kunnen vertellen welke gebieden op zee wél beschermd moeten worden.

 

Het originele artikel in Trouw lees je hier.
Lancering vrachtschip ATV-3 is op 23 maart

Lancering vrachtschip ATV-3 is op 23 maart

12 maart 2012

De lancering van het onbemande vrachtschip ATV-3 Edoardo Amaldi naar het internationale ruimtestation ISS staat gepland voor 23 maart om 05:31 uur Nederlandse tijd. De lancering zou op 9 maart zijn, maar werd uitgesteld omdat er een probleem was met de lading. Het ATV (Automated Transfer Vehilcle) brengt brandstof, eten, drinken, onderdelen en wetenschappelijke experimenten naar het ISS. Aan boord is ook een pakket met persoonlijke spullen voor André Kuipers.
ARISS contact met winnaars Missie 1

9 maart 2012

Aan boord van het ISS hebben we twee amateurradiozenders. Deze week heb ik via die radio contact gemaakt met twee schoolklassen uit Spijkenisse en Schiedam. Zij hadden missie 1 van het educatieve programma Ruimteschip Aarde gewonnen...Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/09/amateurradio-vanuit-het-iss-met-nederlandse-schoolkind

Grotduiken op de rommelzolder

8 maart 2012

Een van de grotere klussen in onze tijdlijn is het opruimen van de Permanent Multipurpose Module (PMM). Deze module heet Leonardo en is met de Space Shuttle naar het ISS gebracht. Vroeger ging de module ook weer mee terug naar de aardeMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/08/grotduiken-in-de-rommelzolder-en-een-bijzondere-filmpr

Winnaars Missie 1 praten via radio met André Kuipers in ISS

7 maart 2012

 

Wekenlang keken de teams Patsnat en de neutrino's en Meesters van de Sterren er naar uit: als winnaars van missie 1 kregen zij de unieke kans om live te praten met astronaut André Kuipers aan boord van het ISS. Gistermiddag werd de radioverbinding gelegd door de vrijwilligers van ARISS (Amateur Radio on board ISS). De spanning bij Space Expo was om te snijden...

 

Vragen

Een krakerige verbinding... minutenlang... steeds geen antwoord... En dan ineens. André vanuit het ISS: 'Ik hoor jullie redelijk. Ga je gang met de vragen.' In rap tempo stellen negentien scholieren een vraag. Is het mogelijk dat kinderen ooit een lange ruimtereis gaan maken? Kan de 'poepbrandstofgenerator' in het echt ook werken? En wat moet een astronaut doen als in het ISS de zuurstof wegvalt?

 

 

Bijzonder

De scholieren vinden het leuk dat je 'gewoon' contact kunt leggen via de radio met André. Maar zo 'gewoon' is het niet, vertelt Bertus Hüsken van ARISS: 'Eerst maken we verbinding via de telefoon met Houston. Van daaruit wordt contact gelegd met een zendamateur in België, die weer de radioverbinding legt met André Kuipers. We praten dus vanuit Nederland via Amerika en België met de ruimte en dan komt het antwoord via dezelfde weg weer terug.'

 

Ben jij ook benieuwd hoe het is om live radiocontact te hebben met André Kuipers in het ISS? Doe dan mee met Missie 2. Wie weet wint jouw klas de missie en daarmee het volgende ARISS-contact!

 
De Nederlandse nacht

5 maart 2012

Eén van de dingen die ik in mijn vrije tijd het liefst doe hier aan boord – en waar ik ook het minste tijd voor heb – is nachtfotografie. Als het ISS aan de nachtkant van de aarde vliegt ziet onze planeet er prachtig uit. Misschien nog wel spectaculairder dan overdag. Je ziet altijd wel ergens bliksemflitsen,Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/05/scherpstellen-op-de-nederlandse-nacht/?lang=nl

Veiligheid voor alles bij de ruimtewandeling van mijn collega’s

2 maart 2012

Veel apparatuur waarmee we werken heeft te maken met de menselijke fysiologie. Dat is voor mij niet nieuw. Ik werk sinds begin jaren negentig bij ESA en in die eerste jaren hield ik me al bezig met experimenten voor het Europese SpacelabMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/03/02/veiligheid-voor-alles-bij-de-ruimtewandeling-van-mijn-

Op dieet voor de internationale wetenschap

28 februari 2012

De afgelopen weken was ik veel op dieet. Niet dat ik te zwaar ben, maar voor verschillende experimenten, zoals het Europese experiment SOLO, moet ik een streng dieet volgen. Ik doe dat samen met Dan Burbank, twee keer vijf dagen achter elkaar. Het dieet draait helemaal om zout en heet SOLOMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/02/27/op-dieet-voor-de-internationale-wetenschap/?lang=nl#mo
Win een exclusieve André-dag bij NEMO met je hele klas

Win een exclusieve André-dag bij NEMO met je hele klas

28 februari 2012

Een hele dag met je klas naar science center NEMO. Daar wetenschappelijke experimenten doen en de resultaten vergelijken met die van André via een live videoverbinding met het ISS. En dat alles gratis en voor niets (alleen vervoer moet je zelf regelen). Jij kunt het winnen! Hier lees je hoe...

 

Op 24 april praat André in een live videoverbinding met leerlingen uit vijf Europese landen over de educatieve experimenten die hij in het ISS uitvoert. Jij kunt er met je hele klas bij zijn! Wij verloten uitnodigingen voor dit evenement onder de vroege inzenders voor Missie 2: plaats je filmpje of fotoreportage voor vrijdag 9 maart om 12:00 uur op de site en je doet mee met deze spannende loterij.
 

De winnende klassen komen op 24 april (datum onder voorbehoud) naar science center NEMO. Daar gaan ze zelf aan de slag met de experimenten Convectie en Schuim. Ze vergelijken hun resultaten met die van André in het ISS. De dag eindigt met een live videoverbinding  met André Kuipers vanuit vijf locaties in Europa.

 

Achtergrond

9 maart is een nieuwe datum voor de vroege inzenders. De oorspronkelijke datum was 28 februari, maar de website van Ruimteschip Aarde was even niet bereikbaar in verband met een inbraak. Vandaar dat we teams meer tijd geven om in te zenden. Alleen serieuze inzendingen dingen mee.

 

Informatie over de experimenten voor docenten
Satellieten gaan niet over Ă©Ă©n nacht ijs

Satellieten gaan niet over Ă©Ă©n nacht ijs

26 februari 2012

Het zee-ijs rond de Noordpool is de afgelopen vijf jaar enorm gekrompen. Zo weinig ijs heeft er al veertig jaar niet gelegen. Het poolijs wordt nauwkeurig gemeten met aardobservatiesatellieten. Vanuit een baan rond de aarde meten deze satellieten hoe groot het ijsoppervlak is. Jaar in jaar uit. Zo kun je goed zien of er gemiddeld ijs bijkomt of dat het juist verdwijnt.

 

'Het lijkt erop dat het ijs rond de Noordpool smelt door de opwarming van de aarde', zegt Georg Heygster van de Universiteit van Bremen. 'Dat heeft grote gevolgen voor dieren in het gebied. Het leefgebied van kleine dieren, algen, vissen en ook van ijsberen wordt steeds kleiner.'

 

IJsrecord

Wetenschappers die werken met de satellietgegevens wisten al dat een nieuw ijsrecord eraan zat te komen. Ze zagen dat twee belangrijke vaarroutes in de Noordelijke IJszee tegelijkertijd bevaarbaar waren. Iets dat bijna nooit voorkomt. Het ijs is gekrompen van acht miljoen vierkante kilometer ruim dertig jaar geleden naar iets meer dan vier miljoen vierkante kilometer in 2007.

 

Het zeeijs rond de Noordpool wordt op verschillende manieren gemeten. Bijvoorbeeld met een radar op ESA's Envisat satelliet. Deze radar kan zelfs door de wolken en het donker heen kijken. Ideaal dus om de aarde dag in dag uit in de gaten te houden. Een andere ESA-satelliet, Cryosat, kijkt sinds april 2010 naar de dikte van het ijs. En dan is er nog SMOS die ook informatie over het poolijs verzamelt vanuit de ruimte.

 

Veranderingen

ESA gaat dus niet over één nacht ijs met de metingen. Verschillende satellieten meten de ijsdikte en het oppervlak. En dat gebeurt vele jaren achter elkaar. Alleen op die manier kun je goed zien wat de veranderingen op de Noordpool zijn door de jaren heen.
Amateurradio in het ISS

Amateurradio in het ISS

25 februari 2012

'Ik heb voor het eerst gepraat via de amateurradio in het internationale ruimtestation. Via de amateurradio heb ik direct verbinding met mensen op de aarde. Dat kan niet te lang, want het ISS vliegt in anderhalf uur rond de aarde. Als wij buiten het bereik zijn van de radioamateur op aarde valt de verbinding weg. Mijn oproepnaam hier is PI9ISS voor Nederland en NA1SS voor de rest.'
AGENDA - 24 februari 2012

Inbraak op de site-2

In verband met de inbraak op de website was het tijdelijk niet mogelijk om in te loggen. Als u in bezit bent van een account voor de website dan heeft u hierover inmiddels ook een e-mail ontvangen. Heeft u vragen of wilt u materiaal toegestuurd krijgen, neemt u dan contact op met info@ruimteschipaarde.nl. Heeft u het wachtwoord voor Ruimteschip Aarde elders gebruikt, dan adviseren wij u om daar uw wachtwoord te wijzigen.

Van de inbraak is reeds aangifte gedaan bij de politie.

Excuses voor het ongemak.AGENDA - 23 februari 2012

Inbraak op de site

Tot onze spijt was de website vandaag vanwege een inbraak uit de lucht. Inloggen is op dit moment niet mogelijk, morgen rond 14:00 kunt u weer bij uw gegevens. Wij raden u aan om uw wachtwoord voor Ruimteschip Aarde te wijzigen. Mocht u het Ruimteschip Aarde wachtwoord ook elders gebruiken, wijzig dan uw wachtwoord. Excuses voor het ongemak.Mijn slaapkamer is een gezellige chaos

17 februari 2012

Ik heb ruim vier jaar lang getraind voor deze ruimtevlucht. En zelfs nu ik in de ruimte ben, gaat het trainen gewoon door. Zo heb ik laatst de eerste manoeuvres gevlogen met de robotarm van het ruimtestation: De SSRMS (Space Station Robotic Manipulator System, de ruimtevaart staat bol van de acroniemen) . Deze arm gebruiken we over een paar maanden als het vrachtschip Dragon van Space X bij het ISS aankomt.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/02/17/mijn-slaapkamer-is-een-gezellige-chaos/?lang=nl
Planning missies aangepast AGENDA - 15 februari 2012

Planning missies aangepast

Het blijkt maar weer: geen datum in de ruimtevaart is zeker. André Kuipers blijft 6 weken langer in de ruimte. De planning voor de missies van Ruimteschip Aarde is aan deze nieuwe planning aangepast.


Aanvankelijk zou de astronaut op 16 mei terugkeren, maar dat wordt nu waarschijnlijk op 1 juli.  De Sojoez-capsule waarmee de bemanning van expeditie 31 half maart omhoog zou komen is afgekeurd na een lektest. Er moet nu een nieuw vaartuig klaargemaakt worden en dat kost tijd.  Meer over het uitstel kun je lezen op André’s blog.


Voor de teams die meedoen met Ruimteschip Aarde betekent dit dat ze meer tijd krijgen om de missies te voltooien. Missie 2, die afgelopen vrijdag van start is gegaan, eindigt nu op 23 maart.  De start van de  3e en laatste missie is verschoven naar 13 april.  Hier krijgen de  teams tot 22 mei de tijd hun oplossingen te uploaden.
 Later naar huis

14 februari 2012

En dan krijg je ineens te horen dat je later naar huis gaat. Zo veranderlijk is de ruimtevaart. De Sojoez-capsule waarmee de Expeditie 31 bemanning half maart omhoog zou komen is afgekeurd na een lektest. Dus moet de volgende Sojoez in het rijtje snel geprepareerd worden. Dat lukt niet voor half maart, dus wordt de lancering twee maanden uitgesteld. Daarmee vertraagt de landing van Dan, Anton en Anatoly. En voor mijMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/02/14/later-naar-huis-en-leuke-cadeautjes-vanaf-de-aarde/?la

André Kuipers kiest de winnaars van Missie 1 (video)

10 februari 2012

André Kuipers heeft vanuit het ISS de winnaars gekozen van de eerste Ruimteschip Aarde missie: maak van je klas een ruimteschip. André is onder de indruk van de inzendingen en vindt de oplossingen voor een lange ruimtereis creatief bedacht. Het was dus niet makkelijk voor hem om twee winnaars te kiezen. Maar het is hem toch gelukt. Hier is de uitslag:

 

Winnaar bij de basisscholen:

Team Patsnat en de Neutrino's van OBS De Singel uit Schiedam
'Het team komt met originele oplossingen voor een lange missie in de ruimte. De kinderen maken brandstof met de poepbrandstofgenerator. En je kunt dingen van de aarde ruiken met de geurgeheugenmodule. Aan de uitvindingen is veel aandacht besteed!'

 

Winnaar bij de middelbare scholen:

Team Meesters van de Sterren van het Pentacollege Scala uit Spijkenisse
'Zij hebben gewonnen omdat ze een sfeervolle, bijna poëtische film hebben gemaakt. Ze hadden ook de meeste stemmen van alle inzendingen. Dit team heeft goede research gedaan naar het leven aan boord van het ISS.'

 

Wij nemen contact op met de winnaars om ze uit te nodigen voor een live radiocontact met André aan boord van het ISS!
Zweten en gezond eten bij aftrap Mission X

3 februari 2012

'Go Mission X'. Met die woorden gaf astronaut André Kuipers vanuit de ruimte de aftrap voor het programma Mission X: train als een astronaut. Ruim driehonderd kinderen uit heel Nederland kwamen naar Space Expo in Noordwijk voor een live videocontact met André en om zelf alvast warm te lopen voor Mission X. Want over één ding zijn de deelnemers het allemaal eens: 'Sporten is belangrijk. Je wordt er fit en gezond van en je krijgt meer energie.'

 

Mission X is een internationaal project waarbij kinderen van basisscholen meetrainen met de astronauten in het ISS. Aan boord van het ruimtestation is sporten een belangrijk onderdeel van de dag. Astronauten moeten twee uur bewegen om hun spieren en botten sterk te houden. In Nederland trainen achthonderd kinderen van veertien verschillende scholen de komende maanden met André mee. Ondertussen leren ze alles over gezond eten en bewegen.

 

Live verbinding
De aftrap van Mission X was een groot succes. Zweet gutste van de voorhoofden en bijna iedereen had rode wangen van de fitnessoefeningen. Na een gezonde lunch vertelde de Belgische astronaut Frank De Winne wat André Kuipers allemaal meemaakt aan boord van het ISS. Daarna kwam André zelf ook nog even 'langs' met een live videoverbinding. De kinderen wilden weten of hij lekkere dingen had meegenomen naar de ruimte. 'Oude kaas', vertelde de astronaut. 'Veel oude kaas die ik deel met mijn collega-bemanningsleden.'

 

André deed vroeger aan voetbal en judo. Maar nu hij in de ruimte is, moet hij veel meer sporten dan toen. Twee uur per dag op een loopband, een fiets en duwen en trekken aan een apparaat dat gewichten simuleert. Want echte gewichten wegen in het ISS, net als alles om André heen, helemaal niets!

 

Moe van alle activiteit stapten de kinderen aan het eind van de dag weer in de bus naar huis. Morgen weer een nieuwe trainingssessie. De scholen zijn te volgen via de speciale Mission X website.

 

Frank De Winne over sporten in het ISS én op aarde
Mission X: moet een astronaut een atleet zijn?

1 februari 2012

Als ik schoolkinderen spreek, krijg ik vaak de vraag of astronauten topsporters zijn. Of je een superconditie moet hebben om astronaut te worden. Dan vertel ik dat astronauten geen Superman hoeven zijn, maar wel fit en gezond.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/02/01/mission-x-moet-een-astronaut-een-atleet-zijn/?lang=nl
Missie 1: stemmen kan tot 3 februari 12:00 uur!

Missie 1: stemmen kan tot 3 februari 12:00 uur!

1 februari 2012

De eerste missie van Ruimteschip Aarde is geslaagd! Uw inzendingen staan online en er zitten prachtige filmpjes tussen. Stemmen op de inzendingen kan tot vrijdag 3 februari 12:00 uur 's middags. Iedereen mag stemmen, dus ook opa's, oma's, buren, vrienden, verre neven en kennissen. Maar hoe gaat het dan verder?

Er zijn twee categorieën: groep 7/8 en klas 1/2.  Twintig filmpjes gaan naar de finale. De filmpjes met de meeste stemmen natuurlijk, aangevuld met twee favorieten van de vakkundige jury die alle filmpjes heeft bekeken en beoordeeld. In de jury zitten een wetenschapsjournalist, een voorlichter van het Nederlandse ruimtevaartagentschap NSO, de directeur van Space Expo en een medewerker van Science Center NEMO.

De lange lijst met kanshebbers wordt teruggebracht tot drie finalisten per categorie, dus zes filmpjes in totaal. Deze worden omhoog gestuurd naar het internationale ruimtestation. André Kuipers bekijkt de inzendingen en kiest per categorie één winnaar. Met de winnaar zal hij live radiocontact hebben in maart.

De inzendingen bekijken en erop stemmen kan hier.
 
Nieuwe oude kaas

Nieuwe oude kaas

31 januari 2012

De spullen die we hier aan boord gebruiken worden vooral gebracht met onbemande vrachtschepen. Een daarvan is de Russische Progress. Vorige week kwam de Progress aan bij het ISS. Voor mij zat er een nieuwe voorraad oude kaas in. Als dat maar in het koelkastje past...
Een volle planning en vrachtschepen die komen en gaan

30 januari 2012

Ik geniet ontzettend van het zweven hier in het ISS. Inmiddels ben ik gewend en beweeg ik me makkelijk tussen de verschillende modules. Het ruimtestation is nu veel groter dan in 2004, toen ik hier was voor Missie DELTA.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/01/30/een-volle-planning-en-vrachtschepen-die-komen-en-gaan/
Tweedeklassers bouwen ISS op (grote) schaal na

Tweedeklassers bouwen ISS op (grote) schaal na

28 januari 2012

De tweedeklassers van het Baudartius College in Zutphen zijn volop aan het bouwen. Ze maken het internationale ruimtestation ISS na op schaal. Hoe? Met een heel slimme methode van docenten Hans Schipper en Aart van den Berg.

 

De klassen hebben eerst samen een bouwdoos gemaakt van Revell: het ISS schaal 1:144. Daarna kregen de scholieren in groepjes elk een module van het ruimtestation. Die moesten ze zes keer vergroten in een bouwtekening. Met de bouwtekeningen is de klas nu een ISS schaal 1:25 aan het maken. Piepschuim, hout, pvc-buizen; allerlei materialen worden gebruikt om het - best grote - model van het ruimtestation te maken.

 

Best ingewikkeld
'Ik was zelf al heel jong geïnteresseerd in ruimtevaart', zegt docent Aart. 'Ik weet nog dat ik als jongetje slaperig voor de tv kroop om te zien hoe Neil Armstrong voor het eerst voet op de maan zette.'

 

Aart probeert nu zijn enthousiasme voor ruimtevaart over te brengen op de scholieren. En dat lukt aardig: 'Nu ze bezig zijn met de bouw van het ISS zien ze dat het best interessant is, maar ook heel ingewikkeld om iets naar de ruimte te lanceren. Hoe verder we komen in ons project, hoe enthousiaster ze worden.

 

Het model van het ISS moet voor de voorjaarsvakantie helemaal klaar zijn. Er wordt week in week uit vijf uur aan geknutseld. Wij van Ruimteschip Aarde zijn benieuwd naar het eindresultaat!
Spullen voor Expeditie 30 komen aan bij ISS

Spullen voor Expeditie 30 komen aan bij ISS

28 januari 2012

Het Russische vrachtschip Progress 46 is vandaag gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Aan boord zijn bijna 2900 kilo goederen en brandstof voor André Kuipers en zijn collega-bemanningsleden. Om precies te zijn: 930 kilo brandstof, 50 kilo lucht en zuurstof, 420 kilo water en 1260 kilo reserveonderdelen en wetenschappelijke experimenten. En dan nog wat vers fruit, eten en persoonlijke spullen voor de bemanning. De Progress kwam aan bij de Pirs koppelpoort op zaterdag 28 januari om 01:09 uur Nederlandse tijd, toen het ISS boven de noordoostkust van Brazilië vloog.
Nacht in Nederland

Nacht in Nederland

27 januari 2012

Zo zag André Kuipers Nederland vannacht vanuit het ISS. Het is wel duidelijk waar je wel en geen mooie sterrenhemel kunt zien. In de steden is het erg licht. Daar zie je de sterren minder goed. Op het platteland is alles om je heen pikkedonker. Dan zie je zelfs de wat zwakkere sterren, omdat je ogen helemaal gewend raken aan het donker.
Missie 1: nog vijf dagen...

Missie 1: nog vijf dagen...

26 januari 2012

Let op! Je hebt nog vijf dagen om je inzending voor Missie 1 te uploaden. Vraag iedereen in je omgeving om jouw filmpje op de Ruimteschip Aarde website op te zoeken en te stemmen. Dus opa's, oma's, buren, neven en nichten, vrienden en kennissen. De winnende inzenders krijgen de unieke kans om met André Kuipers te praten, terwijl hij aan boord is van het ISS!

Kijk op deze missiepagina om alle inzendingen te bekijken...
De Top 10 van... Nederlands ruimteonderzoek

De Top 10 van... Nederlands ruimteonderzoek

25 januari 2012

Nederland speelt al heel lang een belangrijke rol in het wereldwijde ruimteonderzoek. Vijftig jaar om precies te zijn. In oktober 1951 begon de Utrechtse sterrenkundige Kees de Jager een werkgroep. Daaruit is een heel onderzoeksinstituut gegroeid: SRON. Om de vijftigste verjaardag te vieren, heeft SRON een speciale website gemaakt met daarop de hoogtepunten van het Nederlandse ruimteonderzoek. In vijf Top 10 lijstjes kun je lezen wie de belangrijkste Nederlandse onderzoekers waren in de ruimtevaart. Je leest welke baanbrekende technieken er zijn bedacht. En op welke grote vragen de onderzoekers van SRON nog een antwoord willen vinden.Meer weten? http://www.sron.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=3148&Itemid=2826
Ruimteschip Aarde bij Space Expo in Noordwijk AGENDA - 23 januari 2012

Ruimteschip Aarde bij Space Expo in Noordwijk

Onze website is dé plek waar je het laatste nieuws rond André Kuipers en zijn PromISSe missie kunt volgen. Maar als je maar geen genoeg van ruimtevaart en de aarde kunt krijgen, kun je ook naar Space Expo in Noordwijk. Daar is de permanente Ruimteschip Aarde tentoonstelling te zien. Leuk als uitstapje voor de hele klas. De tentoonstelling geeft veel achtergrondinformatie bij het project Ruimteschip Aarde. En je kunt er spullen zien die André in 2004 echt in de ruimte heeft gebruikt, zoals zijn ruimtepak...De aarde Ă©n de sterren (video)

21 januari 2012

Vlieg je mee van Centraal-Afrika naar de Indische Oceaan? Deze video werd op 29 december 2011 gemaakt door de Expeditie 30 bemanning aan boord van het internationale ruimtestation. Op aarde zie je onweer tekeer gaan en als je boven de aarde kijkt, zie je de prachtige Melkweg vol sterren. Zelfs de komeet Lovejoy komt even in beeld als een zwak object in de Melkweg. Aan het eind van de video komt de zon net boven de horizon.
Grote schoonmaak in het ISS

Grote schoonmaak in het ISS

19 januari 2012

De grote schoonmaak. Elke zaterdagochtend moeten we eraan geloven. Dan gaan we met z’n allen het hele ISS door op zoek naar afval en viezigheid. Ik heb gestofzuigd in ESA’s Columbus laboratorium en de Japanse JEM.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/01/19/gevonden-voorwerpen-bij-de-grote-schoonmaak/?lang=nl
Is de zon gevaarlijk voor astronauten?

Is de zon gevaarlijk voor astronauten?

12 januari 2012

Joyce Severens vraagt zich af wat er gebeurt als er een grote uitbarsting op de zon is, precíes op het moment dat astronauten gelanceerd worden naar het ISS. Zien de astronauten het noorderlicht? Reageert de apparatuur aan boord? En is het misschien zelfs gevaarlijk?


Jip Lambermont van xyzon weet het antwoord:


'Goede vraag! Op aarde worden we beschermd voor de zon door het magnetisch veld en de dampkring. Het magnetisch veld beschermt ons tegen geladen deeltjes zoals protonen. En de dampkring filtert een groot deel van de elektromagnetische straling zoals röntgen en UV. Het deel van de straling dat de dampkring wel doorlaat kennen wij als zonlicht.


Bescherming

Het ISS draait in een lage baan rond de Aarde. Dit plaatje laat op schaal de baan van het ISS en andere satellieten zien. De beschermende invloed van het magnetisch veld van de aarde is op de hoogte van het ISS nog erg groot. Daarnaast beschermen de wanden van het ISS astronauten ook tegen straling. De meeste apparatuur die in de ruimte gebruikt wordt is opgewassen tegen straling. Daar is het ook op getest.


Het noorderlicht is vanuit de Sojoez niet goed te zien, want dat ruimteschip heeft een heel klein raampje. Vanuit het ISS is het uitzicht op het noorderlicht en zuiderlicht spectaculair. Kijk maar...'

André vertelt premier Rutte over Ruimteschip Aarde

12 januari 2012

Premier Mark Rutte legde samen met studenten van de TU Delft contact met André Kuipers in het ruimtestation. Rutte vroeg naar het project Ruimteschip Aarde, waarna André een logo uit zijn vluchtoveral toverde en begon te vertellen...

Groep 8 en klas 1 werken samen in Spijkenisse

Groep 8 en klas 1 werken samen in Spijkenisse

11 januari 2012

Het Penta College CSG Scala in Spijkenisse heeft een heel bijzonder invulling gevonden van het project Ruimteschip Aarde. Op deze middelbare school gaat het over ruimtevaart, bètaonderwijs én het werven van nieuwe leerlingen tegelijk! Bètacoördinator Brenda Vermeer legt uit hoe dat zit.


Wat doen jullie met Ruimteschip Aarde?
'De afgelopen tijd hebben we drie lessen besteed aan het lesmateriaal dat NEMO heeft gemaakt. De kinderen waren erg enthousiast, vooral over de proefjes. Op dit moment zijn we bezig met de eerste missie: Maak van je klas een ruimteschip. Dat doen we ook de komende twee weken nog.'


En het zijn niet alleen jullie 'eigen' kinderen die meedoen?
'Wij hebben er een project van gemaakt waarbij ook leerlingen van groep 8 kunnen meedoen. We hebben alle basisscholen in de regio aangeschreven. Voor elk Thema van Ruimteschip Aarde nodigen we nieuwe groep 8-ers uit. Voor Thema 1 hebben we twaalf brugklassers van onszelf en 24 leerlingen van zes verschillende basisscholen uit de buurt.'


Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
'Het is een mooie manier om basisschoolleerlingen in aanraking te laten komen met onze school. Daarnaast is het een kans om de groep 8 leerlingen alvast te laten zien wat wij allemaal doen op het gebied van bètaonderwijs. Want daar zijn we erg mee bezig.'


Wat vinden de leerlingen ervan?
'De brugklassers voelen zich heel groot en wijs. Ze nemen de leerlingen uit groep 8 echt op sleeptouw. De achtstegroepers leren hun weg hier op school kennen. Dat vinden ze leuk. De leerlingen konden zich vrijwillig aanmelden. Dus iedereen die meedoet, is ook al erg gemotiveerd.'


Zitten er ook veel meisjes in deze bijzondere groep 8 - klas 1 combi?
'Zeker. De brugklassers die meedoen zijn bijna alleen maar meisjes. Wij hebben veel meisjes op school die geïnteresseerd zijn in bètavakken. En van de basisschoolleerlingen is ongeveer een derde meisjes.'


Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten. Wat wordt jullie inzending voor missie 1?
'Dat ga ik natuurlijk niet verklappen. We hebben nu een brainstormles gehad. De leerlingen zijn in groepjes aan de slag met allerlei problemen die je moet oplossen als je langer in de ruimte wilt wonen, zoals slapen, de voedselvoorziening, bescherming tegen straling en meer. Volgende week beginnen we met het ombouwen van een klaslokaal.'


Leeft de missie van André ook bij de andere kinderen op school?
'Je ziet dat iedereen er wel mee bezig is. Leerlingen kijken filmpjes van de lancering en ze zoeken op wat er allemaal over de missie op tv komt. Ja, de missie van André wordt met grote belangstelling gevolgd. Door de leerlingen, maar ook door de docenten...'


Bekijk de foto's van het project op het Penta college via deze site.

 
'Jongeren inspireren is heel belangrijk'

'Jongeren inspireren is heel belangrijk'

11 januari 2012

Wat doe je in de ruimte als je niet hoeft te werken? Hetzelfde als op aarde. Muziek maken, samen eten en naar buiten kijken. Al is het uitzicht vanuit het ISS natuurlijk een stuk mooier dan vanaf de grond. 'Het enige probleem is dat je hier niet even naar buiten kunt om een wandeling te maken door het bos of langs het strand.' Dat vertelde ESA-astronaut André Kuipers gisteren aan premier Mark Rutte en studenten van de TU Delft. Ze hadden een live videoverbinding.


Rutte zei dat het contact met Kuipers een van de leukste dingen was die hij tot nu toe als premier had meegemaakt. Hij vroeg zich af hoe het met André gaat in het ISS. 'Het gaat uitstekend', vertelde de astronaut. 'Ik ben goed gewend en het ISS begint echt mijn huis te worden.'


Kop koffie
ESA-astronaut en oud ISS-commandant Frank De Winne was ook naar Delft gekomen. Hij liet grappige foto's zien en vertelde verhalen over het zweven en vrije tijd. Hij vertelde ook dat water zoveel mogelijk gerecycled wordt, zelfs zweet en urine van astronauten: 'De ene dag drink je koffie, de volgende dag drink je diezelfde kop koffie en een paar dagen later ook de kop koffie van je collega's.'


De premier vroeg studenten in het publiek of ze een goede vraag voor André hadden. Hij liet de rest van de zaal applaudisseren. De vragen met het grootste applaus mochten worden gesteld door de studenten die ze hadden bedacht.

Ruimteschip Aarde
Rutte wilde ook iets weten. Hij vroeg zich af wat Ruimteschip Aarde precies is en waarom het volgens André zo belangrijk is. André haalde het logo van Ruimteschip Aarde uit zijn vluchtoveral tevoorschijn en vertelde dat jonge mensen stimuleren een van de belangrijkste taken voor hem is. 'Op die leeftijd raak je geïnspireerd en geïnteresseerd. Als ik jongeren kan motiveren om de wetenschap en techniek in te gaan, dan is dat een mooie uitkomst van deze ruimtemissie.'

 
Een kaart voor Emma en de WE foundation

10 januari 2012

Gisteren heb ik vanuit de ruimte een verjaardagskaart gestuurd naar Emma. Ze is elf jaar geworden. Emma heeft een zeldzame stofwisselingsziekte: MPS VIMeer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2012/01/10/een-kaart-vanuit-de-ruimte-voor-emma-en-de-we-foundati

André Kuipers live bij de NOS (video)

6 januari 2012

André Kuipers is niet uit de media weg te krijgen. Gisteren had de NOS een gesprek met de astronaut die nu voor vijf maanden in het internationale ruimtestation ISS woont en werkt. Hier kun je het interview terugzien.

Hersentest met een badmuts op

Hersentest met een badmuts op

4 januari 2012

Hoe reageren je hersenen op heel gewone dingen in ongewone omstandigheden? Die vraag probeert André te beantwoorden met het Neurospat experiment. Tijdens het experiment krijgt hij 62 elektrodes op zijn hoofd geplakt. Die meten precies hoe actief de verschillende gebieden van de hersenen zijn. Wetenschappers doen het experiment drie keer met André. Op aarde voor de vlucht, tijdens de vlucht in de ruimte en op aarde na de vlucht. Zo kunnen ze zien of de hersenen anders werken... als je in de ruimte woont.


Het is wel een vreemd gezicht. André heeft een soort badmuts op met witte stippen. En hij kijkt in een grote zwarte doos, die hij met zijn handen bedient. Het is een soort virtual reality spelletje. André ziet dingen in de doos en moet daarop reageren.


Jong en oud
Wetenschappers zijn benieuwd of het mensenbrein in de ruimte heel anders reageert dan op aarde. Dat is belangrijk om te weten, voordat we mensen verder de ruimte in laten reizen. Naar Mars bijvoorbeeld. Maar ook op aarde kunnen de resultaten van pas komen. Neurospat kan op de grond worden gebruikt om de verschillen te meten in de hersenactiviteit van jonge en oude mensen of gezonde en zieke mensen.
De lancering: even nagenieten...

3 januari 2012

Ruimteschip Aarde maakte deze foto-impressie van de lancering in Baikonoer, Kazachstan. André Kuipers werd naar de ruimte geschoten in de Sojoez TMA-3M capsule, bij een ijzige temperatuur van -32 graden Celsius.
Groeten aan de aarde

Groeten aan de aarde

2 januari 2012

Alle mensen die naar me zwaaiden hartelijk dank. Hebben jullie me terug zien zwaaien?
Het ISS: een groter huis met een prachtig raam

31 december 2011

Mijn eerste week aan boord van het ruimtestation zit er alweer op. Onze lancering was prachtig. Misschien nog wel mooier voor de toeschouwers dan voor ons, omdat wij niets zagen totdat we op zo’n tachtig kilometer boven de aarde zaten.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2011/12/31/het-iss-een-groter-huis-met-een-prachtig-raam/?lang=nl
Tentoonstelling Ruimteschip Aarde in Space Expo AGENDA - 26 december 2011

Tentoonstelling Ruimteschip Aarde in Space Expo

Deze kerstvakantie kunnen bezoekers hun eigen ruimtereis beginnen bij Space Expo in Noordwijk. De reis begint met een lancering  in de nieuwe Sojoez-simulator in Space Expo. Aangekomen in het model op ware grootte van de Russische Svezda module en ESA's ruimtelaboratorium Columbus ervaren de bezoekers hoe het is om te wonen en te leven in het ruimtestation.

 

Ruimteschip Aarde
Het onderzoek in de ruimte is te zien in de nieuwe interactieve tentoontoonstelling "Ruimteschip Aarde". De ESA-astronauten André Kuipers en de uit België afkomstige ISS-commandant Frank De Winne hebben zelf meegewerkt aan deze unieke tentoonstelling. Zo is er een ruimteslaapzak te zien die een half jaar in de ruimte is gebruikt en het orginele Russische ruimtepak waarin Kuipers in 2004 werd gelanceerd. Daarnaast geeft de expositie een beeld van de wetenschappelijke experimenten die André Kuipers tijdens Mission PromISSe uitvoert.

Nederland in de ruimte
Ook de Nederlandse ruimtevaartindustrie stelt zich in de "Ruimteschip Aarde" tentoonstelling voor aan het publiek. Zo is er een 3D camera die door de firma Cosine in de ruimte wordt gebruikt, de glovebox van de firma Bradford en ruimtezonnepanelen gemaakt door Dutch Space in Leiden. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Netherlands Space Office NSO, ESA, Space Expo, NEMO en het Wereld Natuur Fonds.
 
Presentaties
Gedurende de kerstvakantie zijn er dagelijks presentaties over Promisse, de missie van ESA-astronaut André Kuipers. Naast het laatste nieuws uit de ruimte is er aandacht voor de voorbereidingen, de lancering en de tradities in de Russische ruimtevaart. Ook wordt de rol van Nederland in de bemande ruimtevaart belicht. Deze presentatie is interactief en niet alleen interessant voor volwassenen maar ook zeker geschikt voor de schoolgaande jeugd.
 

http://www.spaceexpo.nl/André gearriveerd in ISS

24 december 2011

Na twee dagen rondjes om de aarde draaien, is André Kuipers vrijdagmiddag 23 december gearriveerd bij het internationale ruimtestation ISS. Om 16:19 uur Nederlandse tijd werd de Sojoez aan het ruimtestatrion  gekoppeld. André en de andere bemanningsleden -Oleg Kononeko en Donald Pettit- zullen vijf maanden aan boord van het ISS blijven. Ze keren in mei terug naar de aarde.

 

Enige uren na de aankoppeling zweven André en zijn reisgenoten het ISS binnen, hun thuis voor de komende tijd. Ze krijgen een warm welkom van de astronauten die daar al enige tijd zijn: Anton Shkaplerov, Dan Burbank en Anatoly Ivanishin.
André Kuipers met Sojoez naar ISS (video)

23 december 2011

André Kuipers werd met de Sojoez TMA-3M gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Ruimteschip Aarde maakte voor jou deze video-impressie.
Crayonauten in het Jeugdjournaal

22 december 2011

De Crayonauten keken naar de lancering ïn de aula van hun school, de Crayenester in Heemstede. Het Jeugdjournaal keek met ze mee.

>

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.
Lancering geslaagd: André op weg naar het ISS

Lancering geslaagd: André op weg naar het ISS

21 december 2011

André Kuipers is vandaag met succes gelanceerd vanaf de raketbasis in Bajkonour, Kazachstan. Samen met collega-astronauten Oleg Kononenko en Don Pettit is hij onderweg naar het ISS.  Vrijdag om 16.20 uur komen ze aan bij het ISS. 
En dan is het zover...

21 december 2011

De laatste dagen voor de lancering stonden in het teken van gedag zeggen tegen familie en vrienden van achter het glas.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2011/12/21/en-dan-is-het-zover/?lang=nl
Yo yo yo lanceren doe je zo!

Yo yo yo lanceren doe je zo!

21 december 2011

Een half uur voor de echte lancering van André Kuipers lanceerde staatssecretaris Halbe Zijlstra in een afgeladen Space Expo het project  Ruimteschip Aarde. Hij deed dit samen met 18 Ruimteschip Aarde-astronauten van basisschool de Jutter uit Noordwijk.

Met spanning keken zij toe hoe drie van hun klasgenootjes als echte astronauten richting de Sojoez-simulator vertrokken. Met de yell ' YoYo Yo lanceren doe je zo'  wensten ze hun collega's een behouden vaart.  Met een druk op de rode knop kon Zijlstra daarna de astronauten en Ruimteschip Aarde lanceren.


André op 20 december 2011
Vanavond heb ik nog een persconferentie voor de journalisten hier in Baikonoer. Dan mijn laatste nachtje op aarde. Ik ben er helemaal klaar voor. Als het kon, stapte ik nu in de Sojoez om te vertrekken.

Een week vol tradities en goed letten op de kilo’s

20 december 2011

Naast al het technische en officiële werk moeten we ook uitrusten voor de lanceirng. En er zijn wat ceremonies en tradities. Daarbij werden we verwend met een prachtige maansverduistering.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2011/12/20/een-week-vol-tradities-en-goed-letten-op-de-kilos/?lan
Draaiboek voor de laatste dag van André Kuipers op aarde

Draaiboek voor de laatste dag van André Kuipers op aarde

20 december 2011

Wat gebeurt er tussen nu en het moment dat André Kuipers de lucht in wordt geschoten? Ruimteschip Aarde zet het voor je op een rijtje:

 

20 December

 

14:00-15:00 uur
Commissie voor de Ruimtevaart zegt dat de lancering door kan gaan

 

15:00-16:00 uur
Persconferentie vanuit het Baikonoer Kosmodroom in Kazachstan

 

21 December

 

01:15 uur
Commissie voor de Ruimtevaart geeft toestemming voor het tanken van de Sojoez

 

08:15 uur
Walk-out van de bemanning uit het kosmonautenhotel

 

10:30 uur
De bemanning doet de ruimtepakken aan in gebouw 254

 

11:15 uur
De bemanning gaat naar het lanceerplatform

 

11:50 uur
Instappen in de Sojoez-capsule

 

14:16 uur

Lancering

 
Onze ‘hal’ naar het ISS en een raket in onderdelen

19 december 2011

Het is ijskoud en kraakhelder hier op de lanceerbasis Baikonoer. Hopelijk blijft het zo tot de lancering. De eerste Sojoez-lancering die ik zelf zag was die van Frank De Winne in 2009. Nou ja, zag…Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2011/12/19/onze-hal-naar-het-iss-en-een-raket-in-onderdelen/?lang

Afl 6 - Zweten in de Sojoez-simulator

19 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag de laatste aflevering: Zweten in de Sojoez-simulator.
Aantekeningen voor het Van Gogh museum

18 december 2011

Tussen de testen op de lanceerbasis door verblijven we in het kosmonautenhotel. Daar volgen we een dagprogramma van werk en vrijetijdsbesteding. Het is erg koud in Kazachstan, zo’n -20 graden Celsius.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2011/12/18/aantekeningen-voor-het-van-gogh-museum/?lang=nl

Primerka: een grondige test van ons ruimteschip

17 december 2011

De dag na aankomst in Baikonoer was meteen de bijzonderste dag van ons verblijf hier. We gingen naar de lanceerbasis. In twee bussen natuurlijk, want de hoofdbemanning en de reservebemanning zijn altijd gescheiden.Meer weten? http://blogs.esa.int/andre-kuipers/2011/12/17/primerka-een-grondige-test-van-ons-ruimteschip/?lang=n

Afl 5 - Het Sokol ruimtepak

17 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 5: Het Sokol ruimtepak.
Maak van je klas een ruimteschip!

16 december 2011

SchoolTV-weekjournaal  maakte een speciale uitzending over de ruimtereis van André Kuipers.  Daarin maakt hij ook Missie 1 bekend: Maak van je klas een ruimteschip

 

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.


André op 14 december 2011
De reis naar de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan is een belevenis op zich. De eerste en reservebemanning reizen in aparte vliegtuigen. Eigenlijk doen we alles apart, want als er iets met ons gebeurt,... lees verder

Afl 4 - Rondtollen in de mensencentrifuge

14 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 4: Rondtollen in de mensencentrifuge.

 

 


André op 12 december 2011
De laatste dagen in Sterrenstad heb ik doorgebracht met mijn gezin. Sinterklaas had ontzettend veel cadeautjes naar Moskou laten sturen, zodat de kinderen ze hier konden openmaken. lees verder

André vertrokken naar Baikonoer

9 december 2011

André Kuipers is vertrokken naar Baikonoer. Gisterochtend verliet hij voor de allerlaatste keer het kosmonauten trainingscentrum in Sterrenstad.


Afl 3 - Trainen in een nep-ISS

8 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 3: Trainen in een nep-ISS.
 

 
Kun je touwtjespringen in de ruimte?

Kun je touwtjespringen in de ruimte?

7 december 2011

Klas middenbouw B van de VSO-ZMLK school Meerklank in Zeist vraagt zich af of je kunt touwtjespringen aan boord van het internationale ruimtestation ISS.


Springen in de ruimte kan niet. Je kunt je een keer afzetten vanaf een wand in het ruimtestation, maar een tel later stoot je je hoofd tegen de wand er tegenover. Dat komt omdat je gewichtloos bent en dus doorzweeft totdat iets of iemand je tegenhoudt.

Een springtouw rond een zwevende astronaut draaien kan wel. Als je - net als op aarde - het touw aan weerszijden vasthoudt (je hebt dus behalve de astronaut in het midden nog twee astronauten nodig). Het touw zal heel makkelijk rond te draaien zijn, omdat er weinig luchtweerstand is in het ISS. En er is geen stoep waar het touw steeds tegenaan ketst.

De kans dat astronauten dit experiment in het ISS gaan doen is niet groot. Aan alle wanden (in de ruimte is geen boven en onder, dus je kunt alle vier de wanden zien als muren), hangen kostbare en minder kostbare spullen. Vastgemaakt met elastiek of klittenband. Astronauten bewegen zich erg voorzichtig door het ISS. Een springtouw zou een boel dingen kunnen beschadigen.
André in het Jeugdjournaal

7 december 2011

André Kuipers vertelt in het Jeugdjournaal over zijn komende missie:
Hoofdpijn in de ruimte

Hoofdpijn in de ruimte

6 december 2011

Hoe werkt hoofdpijn in de ruimte? Dat willen onderzoekers van het ziekenhuis in Leiden (LUMC) graag weten. Ze hebben André Kuipers gevraagd als proefkonijn. Hij moet voor, tijdens en na zijn ruimtevlucht gegevens verzamelen die de wetenschappers helpen bij het onderzoek. De wetenschappers hopen te leren of hoofdpijn in de ruimte anders werkt dan op aarde.Meer weten? http://www.scienceguide.nl/201111/lumc-in-space.aspx

Neem ook eens een kijkje bij ESA kids

6 december 2011

Wil je meer weten over wonen in de ruimte? Neem dan eens een kijkje op de site van ESA Kids.Meer weten? http://www.esa.int/esaKIDSnl/index.html


André op  5 december 2011
We hebben een ‘GO for launch’. De grote eindexamens zijn achter de rug en volgens de commissie die erover gaat ben ik klaar om te vliegen. Dat was nog niet zo één, twee, drie gedaan. lees verder

Afl 2 - Hoe werkt een ruimte-wc?

5 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 2: Hoe werkt een ruimte-wc?
 
Nederlands bedrijf bouwde zonnepanelen ATV

Nederlands bedrijf bouwde zonnepanelen ATV

1 december 2011

In maart 2012 lanceert ESA weer een ATV (Automated Transfer Vehicle). Dit onbemande vrachtschip brengt goederen en brandstof naar het internationale ruimtestation ISS. Het bedrijf Dutch Space uit Leiden heeft de zonnepanelen voor ATV ontwikkeld. ‘Een bijzondere opdracht’, vindt Michel Rog van Dutch Space.


Het ontwerp van de ATV-3 zonnepanelen is precies hetzelfde als dat van zijn voorgangers ATV 1 en 2. Dutch Space bouwde vier vleugels met een totaaloppervlak van meer dan 36 vierkante meter, samen goed voor bijna vijfduizend watt elektrisch vermogen.


Elke ATV krijgt een naam. De eerste heette Jules Verne, naar de Franse uitvinder en schrijver. De tweede werd genoemd naar de Duitse sterrenkundige Johannes Kepler. ATV-3 Edoardo Amaldi is genoemd naar een Italiaanse scheikundige en ruimtevaartpionier.


Drie in één
Zonnepanelen maken voor de ATV-vrachtschepen is een ‘bijzondere klus’, vinden Rog en zijn collega’s bij Dutch Space. Want het vrachtschip is veel meer dan een satelliet. Vlak na de lancering is ATV eigenlijk een rakettrap die hoogte moet winnen. Het tweede deel van de reis is ATV een ruimtevaartuig dat zelf moet kunnen navigeren. En als het vrachtschip eenmaal is gekoppeld is aan het ruimtestation, is het een volwaardige module van het ISS. Drie heel verschillende eigenschappen in één voertuig.


Het bouwen van een set zonnepanelen voor ATV kost ruim drie maanden tijd en zeven miljoen euro. Een Amerikaans bedrijf levert de kale panelen die vervolgens worden voorzien van zonnecellen in Italië. De scharnieren komen uit Zwitserland. Dutch Space bouwt zelf ook onderdelen en zet de panelen helemaal in elkaar.Meer weten? http://www.esa.int/esaMI/ATV/index.html

Afl 1 - André Kuipers vertelt over Sterrenstad

30 november 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 1: Hoe is het om als astronaut in Sterrenstad te wonen en te trainen?
 


André op 28 november 2011
Als ik straks de ruimte in ga, dan reis ik niet alleen. Er gaat een lifter mee... lees verder

Lancering Curiosity geslaagd!

26 november 2011

De lancering van NASA's nieuwste Marsrover Curiosity is geslaagd. Om 16:02 uur Nederlandse tijd werd de 'musclecar' vanuit Cape Canaveral, Florida naar Mars gelanceerd aan boord van een Atlas V raket. In de zomer van 2012 komt Curiosity aan op de Rode Planeet, waarna hij ruim twee jaar onderzoek gaat doen.

Hier kun je de lancering nog eens terugkijken:
Musclecar vertrekt naar Mars

25 november 2011

Morgen wordt NASA's Mars Science Laboratory gelanceerd naar de Rode Planeet. De Marsrover, beter bekend als Curiosity, is een echte 'musclecar'. De wagen gaat een Marsjaar lang (687 dagen) onderzoeken of er ooit leven mogelijk is geweest op onze buurplaneet. In de video hieronder zie je hoe de missie moet verlopen. Vooral de landing op Mars is een knap staaltje ontwerpen: Curiosity wordt neergelaten met een 'sky crane'.


André op 24 november 2011
Mijn befaamde Nederlandse oude kaas viel weer in de smaak tijdens het Amerikaanse Thanksgiving in Rusland vandaag.

André's keuze: landing Sojoez TMA-2M

24 november 2011

Zo af en toe mailt André Kuipers zijn favoriete foto's naar Ruimteschip Aarde. Hieronder zie je de landing van de Sojoez TMA-2M capsule met aan boord de astronauten van Expeditie 28: Sergey Volkov (Rusland), Mike Fossum (Amerika) en Satoshi Furukawa (Japan). De drie mannen landden veilig in de Kazachse steppe op 22 november.André op 23 november 2011
De eerste Sojoez-examens zijn achter de rug. Ik moest ik handmatig koppelen met het ISS en rond het ruimtestation vliegen. Dat ging goed. lees verder

Time lapse: de prachtige aarde

22 november 2011

De Expeditie 27 & 28 bemanningen van het internationale ruimtestation ISS zijn handig met fotocamera's. Ze hebben deze prachtige beelden geschoten tijdens hun verblijf in het ISS en de terugreis naar de aarde. In de video zie je de nachtkant van de aarde, orkaan Katia, het prachtige noorderlicht en nog heel veel meer!


André op 17 november 2011
Afgelopen weekend waren mijn vrouw en jongste kinderen op bezoek. Het was 11 november, Sint Maarten. Dus gingen we met lampionnen op pad om liedjes te zingen en snoep te verzamelen... lees verder

Oude kaas in de ruimte

Oude kaas in de ruimte

17 november 2011

Zou André Kuipers een kaaswinkeltje beginnen in de ruimte? Deze week staan de kranten vol met het bericht dat André tien kilo Old Amsterdam kaas meeneemt naar de ruimte. Er gaat inderdaad een flinke voorraad omhoog, genoeg voor een half jaar, vertelt de astronaut aan Ruimteschip Aarde.

'We mogen naast het assortiment van Amerikaans en Russisch eten ook zelf eten aandragen en ik heb onder andere allerlei Nederlandse producten uitgekozen uit een Hollands winkeltje in een dorpje ten noorden van Houston. Ik mag namelijk alleen eten uit de Verenigde Staten omhoog sturen, omdat ik hoor bij het Amerikaanse deel van het ISS.'

Er gaat geen tien kilo omhoog, maar wel een flinke voorraad, vertelt André: 'Dat is om te delen met de hele bemanning, voor een half jaar. Tijdens etentjes bij de Amerikanen slaat de kaas altijd ontzettend goed aan en het is een traditie geworden dat ik dat serveer. Net als stroopwafels. Die neem ik ook mee. Ik ben benieuwd hoe de kaas in de ruimte smaakt.'

André op 15 november 2011
Soms lijk ik wel een Formule-1 coureur met al die verschillende emblemen op mijn vluchtoverall. Ik krijg vaak vragen over deze patches, zoals ze in ruimtevaarttaal heten. Welke betekenis hebben ze? Wie heeft... lees verderAndré op  9 november 2011
Mijn ruimtepak is klaar. Ik ben afgelopen week naar de fabriek Zvezda OKB geweest om het te testen. Daar moet je als astronaut een halve dag voor uittrekken, want het is een eind rijden door het drukke Russi... lees verder

Nederlands 'derde astronaut' bij Space Expo AGENDA - 4 november 2011

Nederlands 'derde astronaut' bij Space Expo

De in Nederland geboren NASA-astronaut Lodwijk van den Berg geeft op 10 november om 20:00 uur een publiekslezing bij Space Expo.

Van den Berg werd in Sluiskil, Zeeland geboren. Hij emigreerde naar Amerika en werd daar astronaut. Vijf maanden voordat Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte werd, vloog hij een missie aan boord van de Space Shuttle.

Van den Berg is natuurkundige en specialist op het gebied van kristalvorming. Hij deed onderzoek op de aarde en in de ruimte. De relatief onbekende astronaut van Nederlandse origine spreekt nog goed Nederlands en vertelt bij Space Expo alles over zijn ruimtevlucht.

Meer info vind je op de site van Space Expo.


André op  3 november 2011
Wat was het druk de afgelopen weken! Een paar dagen trainen in Houston, daarna naar Nederland, tussendoor nog even naar Keulen en nu zit ik weer in Sterrenstad, vlakbij Moskou. lees verderAndré op  2 november 2011
Ik heb de laatste test gedaan van mijn nieuwe ruimtepak bij de fabriek Zvezda even buiten Moskou. Het zit prima!

Tweede docentenconferentie groot succes

Tweede docentenconferentie groot succes

2 november 2011

Ruim negentig docenten uit het voortgezet onderwijs kwamen vandaag naar Science Center NEMO in Amsterdam voor de tweede Ruimteschip Aarde docentenconferentie. Opnieuw een inspirerende dag met lezingen, workshops, interactieve opdrachten én live beelden van de aankomst van het Progress vrachtschip bij het ISS. Aan boord van dit vrachtschip zijn de twee wetenschappelijke experimenten van Ruimteschip Aarde die André Kuipers in april gaat uitvoeren tegelijk met tienduizenden scholieren in Nederland.

De conferentie kende een vliegende start met de lezing van hoogleraar Jelte Bos van de Vrije Universiteit. Hij praatte de deelnemende docenten bij over de invloed van gewichtloze omstandigheden op het menselijk lichaam. Botten, spieren en ook de verdeling van vloeistoffen in het menselijk lichaam; ze reageren allemaal op de veranderde situatie tijdens een ruimtevlucht.

Actualiteit
Tijdens de workshoprondes gingen de docenten zelf aan de slag met de lesmaterialen van Ruimteschip Aarde. Kant-en-klare proefjes die ook in het klaslokaal prima uit te voeren zijn op het gebied van onder meer biologie en natuurkunde. Alle proefjes passen feilloos in het curriculum en dat is belangrijk, vindt docente biologie Karin Baaijens van het Maaslandcollege in Oss: 'Het is leuk dat we met deze lessen kunnen inhaken op de actualiteit van André Kuipers' ruimtevlucht. Maar we hebben ook ons vaste programma dat al best veel tijd kost. Als de twee goed samengaan, is ruimtevaart een mooie manier om leerlingen bij de les te houden.'

De live beelden van de Progress-koppeling met het ISS gaven de conferentie een bijzonder tintje. De aankomst van de Ruimteschip Aarde experimenten was hét gesprek tijdens de lunch. Roger Haagmans, missiewetenschapper van ESA, vertelde na de lunch over nut en noodzaak van aardobservatiesatellieten: 'Het zijn onze bijzondere ogen in de ruimte. Satellieten kunnen dingen zien die het menselijk oog niet kan waarnemen. Dat maakt allerlei onderzoek mogelijk, van klimaat en weer tot zwaartekracht en natuurfenomenen als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.'

Visueel
Wim Bik, docent aardrijkskunde aan het Comenius College in Capelle aan den IJssel is enthousiast over deconferentie en het programma Ruimteschip Aarde. Zelf een ruimtevaartliefhebber die het onderwerp al volgt sinds de missies van Apollo, is hij zeker van plan om zijn klassen bij de missie van André Kuipers te betrekken: 'Het onderwerp ruimtevaart spreekt enorm tot de verbeelding, vooral omdat je het visueel kunt maken. We gaan dat zelf ook doen door mee te doen aan de nu nog geheime missies die André bekend gaat maken vanuit de ruimte.'

Inschrijven voor Ruimteschip Aarde kan nog steeds. Kijk hier voor meer informatie.


André op 31 oktober 2011
Leuk om samen met de Expeditie 29 en 31 bemanningen in Rusland te zijn. Straks samen aan boord van het ISS!

Progress 45P met succes gelanceerd naar ISS

Progress 45P met succes gelanceerd naar ISS

30 oktober 2011

De wetenschappelijke experimenten voor Ruimteschip Aarde zijn, samen met bijna drieduizend kilo eten, brandstof en andere voorraden, met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Vanmorgen om 11:11 uur Nederlandse tijd vertrok het Progress 45P vrachtschip vanuit de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De koppeling met de Pirs koppelpoort van het ISS is woensdag om 12:40 uur Nederlandse tijd.

Misschien was het spannendste moment niet de lancering zelf, maar het werken van de derde rakettrap op 5:20 minuten in de vlucht. Dat was het moment waarop de vorige Progress lancering (op 24 augustus) mislukte. Nadat de Progress 44P verloren was gegaan, heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos alles op alles gezet om de Sojoez-raketten door te lichten en weer lanceerklaar te maken.

Dat is gelukt. En daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de lancering van ESA-astronaut André Kuipers op 21 december. Voordat André vertrekt, is het eerst de beurt aan de Expeditie 29 bemanning. Die vertrekt op 14 november.Experimenten Ruimteschip Aarde worden zondag gelanceerd

Experimenten Ruimteschip Aarde worden zondag gelanceerd

28 oktober 2011

Komende zondag is een belangrijke dag voor Ruimteschip Aarde. Om 11:11 uur Nederlandse tijd worden de wetenschappelijke experimenten Convection en FOAM-S gelanceerd aan boord van het vrachtschip Progress 45P. De Progress levert de experimenten af bij het internationale ruimtestation ISS als een ruimtepakketje voor ESA-astronaut André Kuipers.

De experimenten zijn ontwikkeld door ESA en het Netherlands Space Office (NSO), speciaal voor Ruimteschip Aarde. André gaat de experimenten doen in gewichtloze omstandigheden tijdens zijn vlucht. Tegelijkertijd doen duizenden scholieren dezelfde experimenten op aarde. Door de resultaten op aarde en in de ruimte met elkaar te vergelijken, leren de leerlingen over het gedrag van schuim in de ruimte en de invloed van zonnestraling en zwaartekracht op stroming van oceanen en de atmosfeer.

Spannend
Twee Nederlandse wetenschappers, Jack van Loon en Sebastiaan de Vet, hebben het convectie-experiment bedacht. De Vet: 'Als water en lucht opwarmen, dan verandert hun dichtheid. En als dat gebeurt, gaan lucht en water automatisch stromen. Dat heet convectie.' Convectie speelt een belangrijke rol op onze planeet aarde. Waarschijnlijk hebben wij ons gematigde klimaat in Europa te danken aan stromingen in de oceaan... ontstaan door convectie!

Beide wetenschappers hebben meer dan een jaar aan het experiment gewerkt. Zondag wordt dus een spannende dag, denkt De Vet: 'Het gebeurt niet elke dag dat je een experiment naar de ruimte kunt lanceren. En we weten allemaal dat het met de vorige Progress niet helemaal goed is gegaan. Dat wordt flink duimen bij de lancering!'

Het andere experiment, FOAM Stability, wordt geleid door een groep Belgische wetenschappers. Met dit experiment gaan schoolkinderen onderzoeken wat de invloed is van zwaartekracht op de vorming van schuim.

Doe mee!
Op deze site houden we je op de hoogte over beide experimenten, die voor april 2012 op de planning van André en de scholen staan. Je kunt natuurlijk zelf ook meedoen met de experimenten, door je als schoolklas op te geven voor Ruimteschip Aarde. Dat kan hier.André op 21 oktober 2011
Sojoez-Fregat met aan boord twee Europese Galileo-satellieten is succesvol gelanceerd vanuit Kourou, Frans Guyana. Gefeliciteerd!André op 21 oktober 2011
Ik krijg veel vragen over mijn bagage. Hoe dat nou werkt als je naar de ruimte gaat. Wat mag je wel meenemen en wat niet? Hoe komt het daarboven, bij het ISS? En welke spullen stop ik in mijn eigen, persoonl... lees verder

Nederlands tintje aan eerste Sojoez lancering Kourou

Nederlands tintje aan eerste Sojoez lancering Kourou

21 oktober 2011

Voor het eerst in de geschiedenis is een Russische Sojoez-raket gelanceerd vanaf een niet-Russische lanceerbasis. Om half een vandaag schoot de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Sojoez-Fregat SV01 naar de ruimte. Aan boord waren de eerste twee satellieten van het nieuwe Europese navigatiesysteem Galileo. De zonnepanelen van die satellieten zijn door Nederland gemaakt.

Dutch Space, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, bouwde de zonnepanelen voor de Galileo-satellieten. Elke satelliet heeft twee 'vleugels' met in totaal ruim 2.500 Gallium-Arsenide zonnecellen. Die voorzien de satellieten de komende jaren van energie. Ook voor de volgende zestien satellieten van het Galileo-systeem gaat Dutch Space de zonnepanelen leveren.

Spannend
De Sojoez zou eigenlijk gisteren gelanceerd worden. Maar door een onverwacht probleempje bij het voltanken van de derde rakettrap, moest de lancering een dag worden uitgesteld. Vandaag stonden alle lampjes bij de vluchtleiding op groen. Zelfs de regen en donkere lucht in Kourou kon de Sojoez niet aan de grond houden. De lancering verliep vlekkeloos en de satellieten kwamen na bijna vier uur vliegen aan in hun baan rond de aarde op 23.000 kilometer hoogte.

De Sojoez is een heel betrouwbare raket met een rijke geschiedenis. Van de raket zijn allerlei varianten. Samen zijn die - na vandaag - goed voor 1777 lanceringen.ESA-astronaut André Kuipers wordt in december ook met een Sojoez gelanceerd. Alleen is het bovenste deel van de raket dan geen 'Fregat', maar de bemande Sojoez-capsule.Mission X: train mee met astronaut André Kuipers!

Mission X: train mee met astronaut André Kuipers!

20 oktober 2011

ESA-astronaut André Kuipers gaat eind december voor een half jaar naar de ruimte. Als hij in het internationale ruimtestation woont, moet hij veel sporten en gezond eten. Dat is belangrijk voor een astronaut. Wil jij net zo fit zijn als André Kuipers? Train dan met hem mee tijdens Mission X. Alle kinderen van groep 4 t/m 8 van de basisschool kunnen meedoen.

Mission X begint in de eerste week van februari. André Kuipers geeft zelf het startschot vanuit het internationale ruimtestation ISS. Hij is natuurlijk de perfecte ambassadeur, want hij is astronaut, maar ook arts. André Kuipers roept nu al alle schoolkinderen van Nederland op om zich in te schrijven voor Mission X. Dat is heel eenvoudig en het kost niet veel tijd. Inschrijven kan tot 7 december (onderin lees je hoe dat moet).

Uithoudingsvermogen
Mission X is een initiatief van verschillende ruimtevaartorganisaties in de hele wereld. Zestien landen doen mee, waaronder Amerika, Japan, Zweden, Duitsland en Frankrijk. In Nederland wordt Mission X voor de tweede keer georganiseerd door het Netherlands Space Office (NSO) in samenwerking met ESA.

Tijdens de eerste Mission X konden twaalf scholen meedoen, met in totaal bijna vijfhonderd leerlingen. Ze deden trainingsmodules waarmee punten te verdienen waren. Zo kwamen ze veel te weten over coördinatie, ruimtelijk inzicht, uithoudingsvermogen en kracht. Nu is Mission X terug. Groter, beter, met een mooiere website en een speciale boodschap van André uit de ruimte.

Sporten is belangrijk
André Kuipers nodigt álle leerlingen van groep 4 t/m 8 in heel Nederland uit om deel te nemen aan Mission X: 'Ik hoop natuurlijk dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland met mij meetrainen. Want gezond eten en sporten is heel belangrijk. Niet alleen voor astronauten, maar voor iedereen! Als je gezond bent heb je veel meer energie om leuke dingen te doen. En je wordt minder snel ziek.'

De leerkrachten die met hun klas meedoen aan Mission X krijgen hiervoor ondersteuning van het NSO en ESA. Kijk nu vast op de website voor een indruk van de eerste editie van Mission X: http://trainlikeanastronaut.org/nl. Via deze website worden ook in de komende editie materialen beschikbaar gesteld. En teams kunnen zelf berichten insturen om te laten zien hoe het met de training gaat.

Aanmelden
Schoolklassen kunnen zich als team opgeven voor Mission X. Dat doe je zo:
1. Verzin een mooie naam voor je team
2. Schrijf op waarom je mee wilt doen.
3. Maak een foto van jouw team.
Stuur dit alles in een e-mail vóór 7 december 2011 naar: Cristina Olivotto (cristina@sterrenlab.com).
Apollo-veteraan Al Worden opent Sojoez simulator

Apollo-veteraan Al Worden opent Sojoez simulator

19 oktober 2011

NASA-astronaut Al Worden vloog in 1971 naar de maan en terug aan boord van Apollo 15. Vandaag was hij bij Space Expo in Noordwijk om de nieuwe Sojoez-simulator officieel in gebruik te nemen. Samen met ESA-astronaut Christer Fuglesang maakte hij de eerste lancering en landing in de nieuwe simulator.

Worden trainde voor zijn eigen vlucht drie jaar lang, soms wel zeventig uur in de week, in simulators. Toch denkt hij dat astronaut zijn toen makkelijker was dan nu: 'Wij gingen verder weg, maar uiteindelijk waren we twee weken van huis. De astronauten van nu gaan maanden achter elkaar naar het internationale ruimtestation ISS. En als ze in de toekomst naar Mars willen, gaan ze zelfs jaren.'

Christer Fuglesang vloog zelf twee keer met de Space Shuttle, nooit met de Sojoez. Maar hij trainde wel jarenlang in een Sojoez-simulator als reservebemanningslid voor de EuroMir '95 missie. 'De simulator in Space Expo is heel mooi. Hij is wel wat ruimer dan de echte Sojoez. Die is heel erg krap en zit helemaal vol met apparatuur en bagage.'

Volgens Fuglesang is de Sojoez-capsule heel betrouwbaar: 'Hij werd voor het eerst gelanceerd in 1967. En nu, ruim veertig jaar later, gaan nog steeds Sojoezi omhoog. Het ontwerp is niet veel veranderd, want het werkt gewoon goed.'

Vanaf nu kan iedereen gelanceerd worden en landen in de Sojoez-simulator. Kijk voor meer info op de site van Space Expo.

André op 18 oktober 2011
Ik trok de deur van mijn kantoor op het Johnson Space Center in Houston achter me dicht en wist dat ik hier zeker zeven maanden niet zou komen. Het zijn van die kleine dingen, waaraan ik merk dat mijn missie... lees verder

Voor even astronaut in Sojoez-simulator bij Space Expo

Voor even astronaut in Sojoez-simulator bij Space Expo

17 oktober 2011

Hoe voelt het om als astronaut gelanceerd te worden bovenop een Sojoez-raket? In Nederland is er maar één die dat weet: ESA-astronaut André Kuipers. Maar niet lang meer. Het ruimtevaartmuseum Space Expo heeft vanaf 20 oktober een heuse Sojoez-lanceersimulator staan. Daarin kan iedereen ervaren hoe het is om af te reizen naar de ruimte en daarna weer veilig op aarde terug te keren. De simulator wordt in gebruik genomen door Apollo 15 veteraan Al Worden en ESA-astronaut Christer Fuglesang.

Zajiganije!
'Zajiganije!' (ontsteking). Bulderende motoren, de Sojoez trilt en schudt. Drie kosmonauten zetten zich schrap voor dat ene moment. Dan begint de vlucht. Het wordt pas rustig als de beschermkap van de raket gaat en de kosmonauten voor het eerst door de patrijspoorten naar buiten kunnen kijken. Binnen zweeft een poppetje aan een touwtje: het teken dat de bemanning gewichtloos is. In de Sojoez-simulator beleven bezoekers van Space Expo het allemaal.

Dan de terugkeer. De capsule botst met grote snelheid op de luchtdeeltjes in de atmosfeer. Daarbij ontstaat zoveel wrijvingswarmte, dat het hitteschild begint te blakeren. De lucht kleurt roze en grote vonken schieten langs de raampjes. Wanneer de capsule voldoende afgeremd is, klappen de parachutes open. Even later komt de Sojoez met een harde klap op de grond terecht. Weer drie Nederlanders weten nu wat het is om André Kuipers te zijn en een vlucht te maken in de Sojoez.

Lanceersysteem
Nadat Al Worden en Christer Fuglesang de Sojoez-simulator officieel in gebruik hebben genomen, kan iedereen instappen. Tijdens de herfstvakantie (van 15 t/m 30 oktober) krijgen bezoekers van de capsule bovendien uitleg over het Russische lanceersysteem en de komende ruimtevlucht van André Kuipers.

Meer informatie over Space Expo is te vinden via deze link.
André op 14 oktober 2011
Gisteren getoast op de laatste Amerikaanse training voor mijn missie. Fantastische mensen en faciliteiten. Ik mis het nu al... lees verderAndré op 13 oktober 2011
Mooi gereedschap hebben we in het ISS. Soms wel verwarrend. Inches, millimeters, Amerikaans, Russisch, Europees... lees verder

YouTube competitie: verzin een experiment voor het ISS

YouTube competitie: verzin een experiment voor het ISS

11 oktober 2011

Scholieren van veertien tot en met achttien jaar opgelet! Jullie kunnen meedoen aan de YouTube Space Lab competitie. Verzin een experiment voor aan boord van het internationale ruimtestation ISS en upload jouw uitleg bij dat experiment naar een speciaal YouTube kanaal. De winnende experimenten worden echt in de ruimte uitgevoerd.

Een deskundige jury bekijkt de inzendingen. In de jury zit onder meer de wereldberoemde professor en auteur Stephen Hawking. Maar ook ESA-astronaut Frank De Winne en de oprichter van Cirque du Soleil Guy Laliberté. Zij kiezen uit alle inzendingen zes regionale finalisten die in maart 2012 afreizen naar Amerika voor een paraboolvlucht!

EAC
De Europese finalisten winnen daarnaast een bezoek aan het European Astronaut Centre in Keulen. Met een persoonlijke rondleiding van Europese astronauten. Als zij ook de mondiale competitie winnen, wordt hun experiment uitgevoerd aan boord van het ISS in de zomer van 2012. De mondiale winnaars kunnen zelf hun prijs kiezen: een astronautentraining in Sterrenstad, of het meemaken van de lancering van hun eigen experiment in Japan.

Wil je meer weten over de You Tube Space Lab competitie, kijk dan hier.

André op 10 oktober 2011
Drie letters: BDC. Maar wat er allemaal achter die letters schuilgaat… Baseline Data Collection is het verzamelen van wetenschappelijke gegevens vóór en na mijn vlucht. Ik was een waar p... lees verderAndré op  5 oktober 2011
Hartelijk dank voor alle felicitaties vandaag!

Succesvolle lancering Glonass satelliet

Succesvolle lancering Glonass satelliet

2 oktober 2011

De Russen hebben met succes de Glonass M satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Dat gebeurde vandaag aan boord van de Sojoez 2-1b raket om 10:15 uur Nederlandse tijd. Met deze lancering is het Russische navigatiesysteem Glonass (de tegenhanger van het Amerikaanse GPS) weer volledig operationeel.

De Sojoez 2-1b werd gelanceerd vanaf de noordelijke lanceerinstallatie Plesetsk. Het was de eerste Sojoez-lancering sinds de mislukte vlucht van het Progress vrachtschip in augustus. Die Progress moest goederen afleveren bij het internationale ruimtestation ISS, maar kwam niet in de goede baan terecht.

Eind oktober word voor het eerst weer een Sojoez gelanceerd met dezelfde motoren als die van de mislukte Progress. Als die lancering volgens plan verloopt, kan de Expeditie 29 bemanning op 14 oktober in een bemande versie van de Sojoez afreizen naar het internationale ruimtestation. Ruim een maand later volgt onze astronaut André Kuipers.André op 29 september 2011
Ik ben bijna niet meer in Nederland voordat ik in december vertrek naar het ISS. Door mijn trainingen mis ik vaak evenementen waar ik graag bij was geweest. Volgende week zondag is bijvoorbeeld de open dag b... lees verderAndré op 27 september 2011
Dit was officieel mijn laatste week bij het Johnson Space Center in Houston. Officieel, want ik ga nog een dag of vier terug voor extra trainingen. Dat kan nu mijn vlucht een paar weken is uitgesteld. lees verder

Video-impressie eerste docentenconferentie

25 september 2011

De eerste docentenconferentie van Ruimteschip Aarde bij NEMO was een groot succes. Ruim 120 docenten kwamen erop af om zich te laten inspireren. Bekijk hier de video-impressie van het evenement. Docenten uit het voortgezet onderwijs kunnen zich nog aanmelden voor de docentenconferentie op 2 november.
Veel inspiratie bij eerste Ruimteschip Aarde docentenconferentie

Veel inspiratie bij eerste Ruimteschip Aarde docentenconferentie

22 september 2011

"Docenten hebben een belangrijke taak", zegt wetenschapsjournalist Govert Schilling. "Zij kunnen de interesse voor ruimtevaart en wetenschap bij kinderen aanwakkeren." Op zijn beurt inspireerde Schilling docenten tijdens de eerste conferentie over Ruimteschip Aarde. Ruim 120 docenten uit het primair onderwijs kwamen naar Science center NEMO om kennis te maken met het project rond de nieuwe ruimtemissie van ESA-astronaut André Kuipers.

Schilling trekt, zoals gebruikelijk, een blik toepasselijke vergelijkingen en experimenten open om de docenten te vertellen over het unieke ruimteschip waar wij allemaal op wonen: de aarde. Een ruimteschip “met de allerbeste condities om te overleven in de ongastvrije ruimte en een ruimteschip dat met bijna dertig kilometer per seconde door het heelal suist”.

Aan de slag
De docentenconferentie is niet bedoeld om alleen onderuitgezakt te luisteren. Docenten gaan meteen aan de slag met de materialen en thema”s van Ruimteschip Aarde in zes verschillende workshops. Bij “De voelbare aarde” komen natuurverschijnselen aan bod. Het planten- en dierenrijk staat centraal bij de workshop “Biodiversiteit”. En in het mobiele planetarium van NOVA is het heelal te zien waar ons eigen ruimteschip aarde deel van uitmaakt.

Docenten zijn enthousiast over de conferentie. Ingrid de Jong van de Prins Willem-Alexanderschool in Tiel: “Ik heb heel veel dingen genoteerd, zodat ik ze in de klas kan herhalen om de kinderen nieuwsgierig te maken naar de aarde.” Frank Beekers van De Krullevaar in Spijkenisse: “Ruimteschip Aarde is een heel sterk verhaal. Het aspect ruimtevaart heeft voor de kinderen iets geheimzinnigs, denk ik. En het is leuk dat ze zelf op onderzoek uit kunnen gaan om er meer over te leren.”

Klaargestoomd
Ideeën te over, ook op de educatiemarkt tijdens de lunch. ESA vertelt over Mission X, het project waarbij scholieren kunnen trainen als een astronaut. Het WNF, waar André Kuipers ambassadeur van is, toont de kwetsbaarheid van de aarde. En ook het Delta hotel, een scholenproject naar aanleiding van de vorige ruimtemissie van Kuipers staat tentoongesteld.

Na de lezing over biodiversiteit door Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen en een tweede workshopronde zijn de docenten klaargestoomd om met Ruimteschip Aarde aan de slag te gaan in de klas. Inmiddels hebben enkele honderden scholen zich aangemeld voor het project via de website. Aanmelden kan nog steeds via deze link.


André op 19 september 2011
Er is veel gedoe rond mijn lanceerdatum. Volgens mij weet iedereen inmiddels wel dat mijn vlucht is uitgesteld na de mislukte Progress-lancering in augustus. Maar dat betekent niet dat mijn vlucht niet doorg... lees verderAndré op 15 september 2011
Bekijk hier een video van mijn training in Sterrenstad, vlabij Moskou lees verder

André Kuipers mogelijk op 20 december naar ISS

André Kuipers mogelijk op 20 december naar ISS

14 september 2011

ESA-astronaut André Kuipers wordt mogelijk op 20 december gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Deze datum wordt vandaag voorgesteld door de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos bij een vergadering met alle partners van het internationale ruimtestation ISS.

Voordat André naar de ruimte gaat, staat nog een andere bemande lancering gepland. Die van Expeditie 29 (Dan Burbank, Anatoly Ivanishin en Anton Shkaplerov). De lanceerdatum die Roskosmos voorstelt voor deze missie is 12 november.

De lancering van André werd uitgesteld nadat een Russisch Progress vrachtschip niet de juiste baan rond de aarde bereikte en terugviel naar de aarde. Roskomos weet inmiddels wat de oorzaak is: een fout in de brandstoftoevoer van de derde rakettrap. Bij de twee Sojoez-raketten waarmee de bemanningen naar het ISS worden gevlogen is deze toevoer in orde.

André op 13 september 2011
Ik ben mijn ruimtevlucht al jaren aan het voorbereiden. Dan is het best een beetje vreemd om heel veel journalisten te woord te staan die nu ineens van alles willen weten... lees verder

André vertelt media over zijn missie PromISSe

André vertelt media over zijn missie PromISSe

8 september 2011

ESA-astronaut André Kuipers beloofde tijdens de mediadag bij ESTEC in Noordwijk een ruimtemissie boordevol wetenschap, techniek en educatie. Wanneer hij precies gelanceerd wordt, is nu nog niet bekend. Maar de voorbereidingen voor de missie gaan onverminderd door, zo vertelde André aan de aanwezige journalisten bij ESTEC.

André bedankte Wim Holwerda (61) voor het bedenken van de missienaam naar aanleiding van een wedstrijd. PromISSe staat voor "Programme for Research in Orbit Maximising the Inspiration from the Space Station for Europe". Holwerda bedacht de naam omdat hij vindt dat ruimtevaart inspireert. En dat Europa hierin een belangrijke rol speelt.

Wetenschappelijk programma
ESA-missiewetenschapper Hilde Stenuit vertelde aan de media over de liefst 57 wetenschappelijke en technologische experimenten die op de kalender staan voor Kuipers missie PromISSe, waarvan 35 uit Europa. De experimenten beslaan verschillende wetenschappelijke gebieden van menselijke fysiologie en biologie tot materiaalonderzoek en technologische demonstraties. Stenuit: "We sturen experimenten omhoog met verschillende onbemande vrachtschepen. We gaan André daarboven flink bezighouden, hij zal zich niet vervelen."

Een belangrijk deel van de vlucht wordt gewijd aan het educatieve project Ruimteschip Aarde, ontwikkeld door het NSO en NEMO, in samenwerking met het WNF en Space Expo. Voor dit project roept André de hulp in van schoolkinderen uit heel Nederland bij drie nu nog geheime missies. Daarnaast gaat hij samen met scholieren experimenten uitvoeren om de resultaten in de ruimte te vergelijken met die op aarde.

Trainen
André gaf in het Erasmus User Centre van ESTEC een demonstratie van een van de experimenten die hij aan boord van het ISS gaat uitvoeren. Daarna stond hij de Nederlandse pers uitgebreid te woord. Dat is voor het laatst voor zijn missie. Want maandag vertrekt André weer naar Houston om verder te trainen.Aftrap Ruimteschip Aarde in Jeugdjournaal

Aftrap Ruimteschip Aarde in Jeugdjournaal

8 september 2011

De kinderen van basisschool Zeehonk in Noordwijk kregen vandaag een heel bijzondere gast op bezoek. ESA-astronaut André Kuipers kwam een brief brengen die hij aan alle scholen in Nederland heeft gestuurd. In de brief roept hij schoolklassen op om hem te helpen tijdens zijn ruimtevlucht. Het Jeugdjournaal was erbij... Kijk maar!
De missienaam is PromISSE. Dat belooft wat!

De missienaam is PromISSE. Dat belooft wat!

7 september 2011

ESA maakte deze week de naam bekend van de ruimtemissie van André Kuipers. PromISSe (belofte) gaat de missie heten. De naam is gekozen uit meer dan tweehonderd inzendingen van mensen uit de hele wereld, van een dertienjarig Italiaans jongetje tot een man van 82 uit Nederland.

Het is een traditie geworden om de afkorting van het ruimtestation, ISS, te verwerken in de naam van lange Europese missies. Dat is dit keer niet anders. Nog een traditie: bijna beetje alle namen in de ruimtevaart zijn ook weer een afkorting op zich. PromISSe staat voor Programme for Research in Orbit Maximising the Inspiration from the Space Station for Europe. Dat schreef de winnaar, de 61-jarige Wim Holwerda.

Wim vindt dat zijn naam "de belofte symboliseert van ruimteverkenning voor de toekomst van de aarde en alle mensen. En de rol die Europa daarin kan spelen". Bij de naam is een logo bedacht. Het ISS staat er natuurlijk op, samen met drie iconen en zes sterren. De iconen zijn de drie belangrijkste elementen van de missie: wetenschap, technologie en educatie. De sterren staan voor de zes bemanningsleden. Midden in het logo zie je Europa als een werelddeel zonder grenzen.

André wordt onderdeel van de Expeditie 30 bemanning. Zijn lancering staat gepland voor begin december. Op de officiële datum moeten we nog heel even wachten, omdat er een onderzoek loopt naar de Sojoez-lanceerraket. Wanneer André vliegt weten we binnenkort.

André op  5 september 2011
Hoe ik straks ga slapen in de ruimte... en andere vragen lees verderAndré op  1 september 2011
Mijn vrouw en jongste kinderen zijn op bezoek. Ik ben veel van huis, dus het is altijd leuk als ze langs kunnen komen. De afgelopen week was het ruim veertig graden hier in Houston. lees verderAndré op 28 augustus 2011
Wat als het Progress 44 vrachtschip een bemande Sojoez was geweest? Lees in het Engels dit Wikipedia artikel over Sojoez 18 lees verder

Lancering Progress mislukt. Wat nu?

Lancering Progress mislukt. Wat nu?

26 augustus 2011

Wordt de lancering van ESA-astronaut André Kuipers uitgesteld? Dat is de vraag die veel journalisten bezighoudt sinds de mislukte lancering van het Russische vrachtschip Progress afgelopen woensdag. Wij kunnen het antwoord op dit moment niet geven. Dat kan niemand. Maar wat weten we wel? En hoe gaat het nu verder?

Het vrachtschip Progress zou het ISS bevoorraden met bijna drieduizend kilo eten, drinken, reserveonderdelen en wetenschappelijke experimenten. Die "bagage" ging verloren toen de motor van de derde rakettrap te vroeg uitging. De Progress kwam niet in een baan rond de aarde, maar viel terug door de dampkring en kwam in stukken terecht in de Russische Altaï regio.

De astronauten aan boord van het ISS kunnen zonder de spullen die de Progress zou brengen. Aan boord van het ruimtestation is genoeg voedsel, zuurstof en brandstof voor het komende jaar. Maar er is een ander probleem. De derde rakettrap van de Sojoez-U raket die het Progress vrachtschip lanceerde, wordt ook gebruikt voor de Sojoez-FG raket waarmee bemanningen worden gelanceerd. Dus stelt iedereen de vraag: is dat nog wel veilig?


Commissie
Na een mislukte lancering gebeurt in de ruimtevaart altijd hetzelfde. Er wordt een commissie in het leven geroepen die onderzoekt wat er mis ging. Als dat bekend is, weet die commissie ook wat het gevolg is voor andere lanceringen. En of procedures of raketonderdelen moeten worden aangepast.

Het antwoord op de vraag of André Kuipers op tijd gelanceerd wordt moet dus komen van het Russische ruimtevaartagentschap RosKosmos. Die organisatie onderzoekt op dit moment waarom de lancering met de Progress mislukte en welke gevolgen dat heeft voor de bemande vluchten naar het ISS. Wordt vervolgd...


André op 22 augustus 2011
Soms heb je van die weken dat je alleen maar in de simulator zit en traint op naderingen, koppelingen en landingen. Dit was niet zo’n week. Als astronaut krijg je te maken met allerlei activiteiten die... lees verder

Site Ruimteschip Aarde gelanceerd!

Site Ruimteschip Aarde gelanceerd!

19 augustus 2011

Op de lancering van André Kuipers moeten we nog even wachten. Maar de lancering van www.ruimteschipaarde.nl is een feit. De site ging live op vrijdag 19 augustus 2011, precies om 17:23 uur.

Ruimteschipaarde.nl is dé plek om de ruimtemissie van André te volgen. Via onze 'control room' zie je precies waar het ISS zich bevindt. En dus waar André rondhangt vanaf 1 december 2011. Daarnaast biedt de virtuele controlekamer nog veel meer informatie over het ISS en de aarde. Verder volgen we de blogs van André, zijn tweets en we twitteren zelf. En natuurlijk publiceren we vers ruimtevaartnieuws uit Nederland.

Ruimteschipaarde.nl is ook de webstek waar docenten lesmateriaal kunnen vinden voor in de klas. En het is de plek waar schoolklassen de strijd met elkaar aangaan in drie nu nog supergeheime missies. De hoofdprijs? Persoonlijk contact met André!

We zijn benieuwd wat je van Ruimteschip Aarde vindt. Heb je opmerkingen of vragen? Mail die dan naar info@ruimteschipaarde.nl.
Meld u aan voor docentenconferenties! AGENDA - 17 augustus 2011

Meld u aan voor docentenconferenties!

Docenten, meld u nu aan voor de inspirerende ESERO onderwijs-conferenties over Ruimteschip Aarde! ESERO organiseert samen met Science Center NEMO twee conferenties om docenten bij te praten over Ruimteschip Aarde. Alles wat u wilt weten over André Kuipers, het ruimtestation ISS en het lesmateriaal van Ruimteschip Aarde komt aan bod in deze interactieve, inspirerende conferenties.

Ruimteschip Aarde is een compleet project voor in de klas. U kunt alle thema’s gebruiken of er onderdelen uit kiezen. Alle lesmaterialen zijn zorgvuldig samengesteld en passen feilloos in het curriculum. Tijdens de conferentie gaat u praktisch aan de slag met proefjes en opdrachten

Deelname is gratis.

Primair onderwijs
Woensdag 21 september van 10:00 tot 17:00
Science Center Nemo, Amsterdam
Inschrijven voor deze conferentie is niet meer mogelijk


Onderbouw in het voortgezet onderwijs

Woensdag 2 november van 10:00 tot 17:00
Science Center Nemo, Amsterdam
Wilt u meer weten of zich direct aanmelden?

André op  8 augustus 2011
Ik ben terug in Sterrenstad, het trainingscentrum voor kosmonauten net buiten Moskou. Elke keer als ik hier kom voelt het een beetje als thuiskomen. Grofweg de helft van mijn trainingen doe ik hier. Dat geld... lees verder

Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...