« terug naar overzicht
Diersoorten overleven langer dankzij de vijand!

Diersoorten overleven langer dankzij de vijand!

19 maart 2012

Onze aarde is een unieke planeet met honderdduizenden planten- en diersoorten. Al die soorten (de biodiversiteit) vinden we belangrijk. Daarom zijn er wetenschappers die onderzoeken hoe soorten het best kunnen overleven. De Japanse wetenschapper Yumiko Ishii deed samen met zijn team onderzoek naar de overleefkans van twee soorten kevers die allebei leven van hetzelfde voedsel.

 

De sterkste overwint

Als er niet genoeg voedsel is voor alle kevers, dan overwint de sterkste soort en de zwakste sterft uit, zou je denken. En dat klopt volgens het onderzoek. De Japanse wetenschappers keken naar de keversoorten Callosobruchus chinensis en C. maculatus. Toen die het moesten doen met weinig voedsel was C. chinensis binnen twintig weken helemaal verdwenen.

 

Kan dat ook anders, wilden de onderzoekers weten. Ze zetten bij de twee keversoorten een wesp, de Anisopteromalus calandrae. En toen hielden de keversoorten het ineens veel langer samen uit, tot wel 118 weken. Wat was er gebeurd?

 

Lekker maaltje

De wesp vond een van de keversoorten het lekkerst. Maar op het moment dat daar veel minder van waren, ging hij ineens de andere soort eten. De wespen aten simpelweg de keversoort die het meest voorkwam. Dus als een van de soorten in de meerderheid was, werd dat het maaltje van de wesp.

 

De Japanners denken dat ze een belangrijk fenomeen hebben ontdekt. Als dieren de meest voorkomende prooi eten, dan kan dat de biodiversiteit in stand houden. Of zelfs groter maken!

 

Het originele artikel over dit onderzoek op Wetenschap24 lees je via deze link.
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...