« terug naar overzicht
Hoe zien satellieten de aarde?

Hoe zien satellieten de aarde?

13 april 2012

Satellieten hebben veel betere 'ogen' dan mensen. De camera's en sensoren aan boord van satellieten zien superscherp, dag en nacht en soms zelfs door de wolken heen. Wetenschappers hebben in ruim zestig jaar tijd al heel wat slimme satellietinstrumenten ontwikkeld. Bijvoorbeeld:

 

Radar
Een radar zendt radiogolven uit en vangt de weerkaatsing daarvan op. Je kunt dit een beetje vergelijken met hoe een vleermuis zijn omgeving ziet. De satellietradar kan dankzij de weerkaatste radiosignalen bijvoorbeeld hoogtes van dijken meten of het waterpeil. Een radar kan door de wolken heen kijken.

 

Warmtesensoren
Deze sensoren meten infraroodstraling (warmtestraling). Je kunt zien welke plekken warmer zijn dan andere plekken op aarde. Dat kan vooral handig zijn in de landbouw en bij waterbeheer.

 

Spectrometer
Jij ziet met je ogen 'zichtbaar licht'. Dat licht bestaat uit golflengtes in een bepaald gebied van elektromagnetisch spectrum. Er is nog veel meer licht, alleen kunnen mensen dat niet zien. Spectrometers kunnen dat wel. Ze zien verschillende golflengtes. Planten kaatsen straling in bepaalde golflengtes terug en in andere golflengtes niet. Daarom kun je gewassen zien... met de spectrometer op een satelliet.

 

Optische camera's
Deze camera's zien hetzelfde als wat jij met je ogen ziet. Heel scherp en met heel veel detail (resolutie). Denk maar aan de aarde zoals je die ziet in Google Earth. Sommige satellieten kunnen vanuit de ruimte zelfs een hond op straat zien lopen!
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...