« terug naar overzicht
Prins Willem-Alexander: 'André, bedankt'

Prins Willem-Alexander: 'André, bedankt'

31 augustus 2012

André Kuipers kwam gisteren met een spectaculaire landing aan in Nederland. Niet in een Sojoez-capsule dit keer, maar in een helikopter van de Koninklijke Marine. Op en rond het strand van Noordwijk werd hij opgewacht door Prins Willem-Alexander, premier Mark Rutte en door duizenden mensen die allemaal wilden weten hoe het nu met de astronaut is.

 

André is al twee maanden terug op aarde, maar hij is nu pas écht thuis in Nederland. De afgelopen maanden was hij vooral in Rusland en Amerika om de wetenschappelijke experimenten af te ronden die hij in de ruimte was gestart. En om aan te sterken van zijn 193 dagen lange reis naar de ruimte, de langste missie ooit van een Europese astronaut. 'Ik ga vooral het uitzicht missen en het vrij zweven aan boord van het ruimtestation', zei André tijdens zijn Nationale Ontvangst in Noordwijk.

 

Marsbasis
Zes scholen die meededen aan Ruimteschip Aarde staken in Noordwijk de handen uit de mouwen. Ze bouwden zandsculpturen van hun ideale Marsbasis waar mensen in de toekomst moeten kunnen wonen en werken. Van een grote ronde-bollen-basis tot een strakke piramide die bijna een meter hoog boven het strand uit torende. Meteen nadat André was geland met de helikopter, nam hij samen met de Prins van Oranje en de premier een kijkje bij de zandsculpturen.

 

Prins Willem-Alexander bedankte André in een toespraak: 'Beste André, namens heel Nederland wil ik U graag heel hartelijk danken voor deze wonderlijke reis. U hebt ons laten meedelen in Uw unieke ervaring die velen hun leven lang zal bijblijven. U hebt laten zien dat wetenschap en techniek ongelofelijk leuk en interessant zijn. En dat we op een planeet wonen die prachtig is en waar we zuinig op moeten zijn. Dankzij Uw video-optredens, twitterberichten en blogs kon heel Nederland Uw avonturen meebeleven. Via het 'ruimteschip aarde' project hebben meer dan 12.000 scholieren aan Uw experimenten deelgenomen.'

 

Het feest ging verder op de boulevard van Noordwijk met een lied dat werd gezongen door kinderen van de Noordwijkse scholen, onder begeleiding van de Marinierskapel. Iets verderop was de Space Markt, met allerlei stands en informatie over de rol die Nederland speelt in de internationale ruimtevaart. Zanger René Froger en musicalster Willemijn Verkaik sloten de middag af met een optreden.

 

Spannend
'Ik vond het een fantastische dag', zei André. 'Wel een beetje teveel eer voor mij alleen, want iedereen ziet mij natuurlijk in de ruimte, maar aan mijn missie werkten duizenden mensen mee. Ik hoop dat we hebben kunnen laten zien dat techniek en wetenschap heel spannend zijn en dat iedereen een beetje heeft kunnen meegenieten van mijn ruimtevlucht.'

 

André is de komende week in Duitsland om bij het Europese astronautencentrum na te praten over de missie. Op 19 en 20 september is hij samen met zijn collega-astronauten Oleg Kononenko en Don Pettit in Nederland om te vertellen over de missie. Het drietal brengt dan ook een bezoek aan Science Center NEMO om te zien hoe schoolkinderen aan Ruimteschip Aarde hebben gewerkt toen zij in de ruimte waren.

 

Foto: Fred Kamphues / Millhouse
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...