« terug naar overzicht
Welke onderdelen heeft een satelliet?

Welke onderdelen heeft een satelliet?

13 april 2012

Satellieten zijn er in heel veel soorten en maten. De missie van de satelliet bepaalt hoe hij eruit ziet. Toch hebben de meeste satellieten een boel onderdelen met elkaar gemeen. Hier vind je de belangrijkste:

 

Platform
Een auto staat op een chassis. Anders zou hij door z'n wielen zakken. En het beeldscherm van je computer zit in een kastje gebouwd. Voor de stevigheid. Zo heeft een satelliet ook een dragende structuur. Dit 'platform' is de kast waar alle andere onderdelen aan vast gemaakt worden.

 

Zonnepanelen
Bijna alle satellieten gebruiken zonnepanelen voor de energievoorziening. Meestal leveren zonnepanelen net genoeg elektriciteit om een koffiezetapparaat te laten pruttelen. De instrumenten aan boord moeten dus behoorlijk energiezuinig zijn! In Nederland zit een bedrijf dat voor heel veel satellieten zonnepanelen bouwt: Dutch Space in Leiden.

 

Stuurraketjes
Een satelliet blijft niet uit zichzelf in de goede stand staan. Daarvoor heb je stuurraketjes nodig. De raketjes werken op speciale satellietbrandstof. Door heel kleine pufjes uitlaatgas te maken, stuurt de satelliet bij. Door de raketjes iets langer aan te zetten, kan de satelliet klimmen naar grotere hoogte.

 

Isolatie
Satellieten lijken soms net een sinterklaassurprise. Het  folie aan de buitenkant is een jas die alle apparatuur beschermt tegen extreme hitte en kou in de ruimte.

 

Antennes
Satellieten moeten via een radioverbinding kunnen ‘praten’ met technici op aarde. Dat kan met behulp van antennes. Er bestaan verschillende soorten antennes. Voor het overzenden van technische gegevens heeft een satelliet vaak een antenne die lijkt op die van een autoradio. Voor grote hoeveelheden gegevens, zoals wetenschappelijke waarnemingen, tv-signalen of foto’s, worden schotelantennes gebruikt.

 

Instrumenten
Dit is de reden waarom we satellieten lanceren: de instrumenten. Alle andere onderdelen zijn bedoeld om deze instrumenten goed te laten werken. Bij aardobservatiesatellieten zijn de instrumenten camera's of sensoren. Die kijken dag in dag uit naar de aarde. Wetenschappers krijgen de gegevens van de instrumenten op hun computer en doen er onderzoek mee.
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...