« terug naar overzicht

Zweten en gezond eten bij aftrap Mission X

3 februari 2012

'Go Mission X'. Met die woorden gaf astronaut André Kuipers vanuit de ruimte de aftrap voor het programma Mission X: train als een astronaut. Ruim driehonderd kinderen uit heel Nederland kwamen naar Space Expo in Noordwijk voor een live videocontact met André en om zelf alvast warm te lopen voor Mission X. Want over één ding zijn de deelnemers het allemaal eens: 'Sporten is belangrijk. Je wordt er fit en gezond van en je krijgt meer energie.'

 

Mission X is een internationaal project waarbij kinderen van basisscholen meetrainen met de astronauten in het ISS. Aan boord van het ruimtestation is sporten een belangrijk onderdeel van de dag. Astronauten moeten twee uur bewegen om hun spieren en botten sterk te houden. In Nederland trainen achthonderd kinderen van veertien verschillende scholen de komende maanden met André mee. Ondertussen leren ze alles over gezond eten en bewegen.

 

Live verbinding
De aftrap van Mission X was een groot succes. Zweet gutste van de voorhoofden en bijna iedereen had rode wangen van de fitnessoefeningen. Na een gezonde lunch vertelde de Belgische astronaut Frank De Winne wat André Kuipers allemaal meemaakt aan boord van het ISS. Daarna kwam André zelf ook nog even 'langs' met een live videoverbinding. De kinderen wilden weten of hij lekkere dingen had meegenomen naar de ruimte. 'Oude kaas', vertelde de astronaut. 'Veel oude kaas die ik deel met mijn collega-bemanningsleden.'

 

André deed vroeger aan voetbal en judo. Maar nu hij in de ruimte is, moet hij veel meer sporten dan toen. Twee uur per dag op een loopband, een fiets en duwen en trekken aan een apparaat dat gewichten simuleert. Want echte gewichten wegen in het ISS, net als alles om André heen, helemaal niets!

 

Moe van alle activiteit stapten de kinderen aan het eind van de dag weer in de bus naar huis. Morgen weer een nieuwe trainingssessie. De scholen zijn te volgen via de speciale Mission X website.

 

Frank De Winne over sporten in het ISS én op aarde
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...