RUIMTELOG - do 18.04.2019

Nieuws uit de ruimte en van Ruimteschip Aarde. Volg de missie van André Kuipers en lees meer over de rol van ruimtevaart in jouw dagelijks leven.Winnaars Missie 1 praten via radio met André Kuipers in ISS

7 maart 2012

 

Wekenlang keken de teams Patsnat en de neutrino's en Meesters van de Sterren er naar uit: als winnaars van missie 1 kregen zij de unieke kans om live te praten met astronaut André Kuipers aan boord van het ISS. Gistermiddag werd de radioverbinding gelegd door de vrijwilligers van ARISS (Amateur Radio on board ISS). De spanning bij Space Expo was om te snijden...

 

Vragen

Een krakerige verbinding... minutenlang... steeds geen antwoord... En dan ineens. André vanuit het ISS: 'Ik hoor jullie redelijk. Ga je gang met de vragen.' In rap tempo stellen negentien scholieren een vraag. Is het mogelijk dat kinderen ooit een lange ruimtereis gaan maken? Kan de 'poepbrandstofgenerator' in het echt ook werken? En wat moet een astronaut doen als in het ISS de zuurstof wegvalt?

 

 

Bijzonder

De scholieren vinden het leuk dat je 'gewoon' contact kunt leggen via de radio met André. Maar zo 'gewoon' is het niet, vertelt Bertus Hüsken van ARISS: 'Eerst maken we verbinding via de telefoon met Houston. Van daaruit wordt contact gelegd met een zendamateur in België, die weer de radioverbinding legt met André Kuipers. We praten dus vanuit Nederland via Amerika en België met de ruimte en dan komt het antwoord via dezelfde weg weer terug.'

 

Ben jij ook benieuwd hoe het is om live radiocontact te hebben met André Kuipers in het ISS? Doe dan mee met Missie 2. Wie weet wint jouw klas de missie en daarmee het volgende ARISS-contact!

 
André Kuipers kiest de winnaars van Missie 1 (video)

10 februari 2012

André Kuipers heeft vanuit het ISS de winnaars gekozen van de eerste Ruimteschip Aarde missie: maak van je klas een ruimteschip. André is onder de indruk van de inzendingen en vindt de oplossingen voor een lange ruimtereis creatief bedacht. Het was dus niet makkelijk voor hem om twee winnaars te kiezen. Maar het is hem toch gelukt. Hier is de uitslag:

 

Winnaar bij de basisscholen:

Team Patsnat en de Neutrino's van OBS De Singel uit Schiedam
'Het team komt met originele oplossingen voor een lange missie in de ruimte. De kinderen maken brandstof met de poepbrandstofgenerator. En je kunt dingen van de aarde ruiken met de geurgeheugenmodule. Aan de uitvindingen is veel aandacht besteed!'

 

Winnaar bij de middelbare scholen:

Team Meesters van de Sterren van het Pentacollege Scala uit Spijkenisse
'Zij hebben gewonnen omdat ze een sfeervolle, bijna poëtische film hebben gemaakt. Ze hadden ook de meeste stemmen van alle inzendingen. Dit team heeft goede research gedaan naar het leven aan boord van het ISS.'

 

Wij nemen contact op met de winnaars om ze uit te nodigen voor een live radiocontact met André aan boord van het ISS!
Zweten en gezond eten bij aftrap Mission X

3 februari 2012

'Go Mission X'. Met die woorden gaf astronaut André Kuipers vanuit de ruimte de aftrap voor het programma Mission X: train als een astronaut. Ruim driehonderd kinderen uit heel Nederland kwamen naar Space Expo in Noordwijk voor een live videocontact met André en om zelf alvast warm te lopen voor Mission X. Want over één ding zijn de deelnemers het allemaal eens: 'Sporten is belangrijk. Je wordt er fit en gezond van en je krijgt meer energie.'

 

Mission X is een internationaal project waarbij kinderen van basisscholen meetrainen met de astronauten in het ISS. Aan boord van het ruimtestation is sporten een belangrijk onderdeel van de dag. Astronauten moeten twee uur bewegen om hun spieren en botten sterk te houden. In Nederland trainen achthonderd kinderen van veertien verschillende scholen de komende maanden met André mee. Ondertussen leren ze alles over gezond eten en bewegen.

 

Live verbinding
De aftrap van Mission X was een groot succes. Zweet gutste van de voorhoofden en bijna iedereen had rode wangen van de fitnessoefeningen. Na een gezonde lunch vertelde de Belgische astronaut Frank De Winne wat André Kuipers allemaal meemaakt aan boord van het ISS. Daarna kwam André zelf ook nog even 'langs' met een live videoverbinding. De kinderen wilden weten of hij lekkere dingen had meegenomen naar de ruimte. 'Oude kaas', vertelde de astronaut. 'Veel oude kaas die ik deel met mijn collega-bemanningsleden.'

 

André deed vroeger aan voetbal en judo. Maar nu hij in de ruimte is, moet hij veel meer sporten dan toen. Twee uur per dag op een loopband, een fiets en duwen en trekken aan een apparaat dat gewichten simuleert. Want echte gewichten wegen in het ISS, net als alles om André heen, helemaal niets!

 

Moe van alle activiteit stapten de kinderen aan het eind van de dag weer in de bus naar huis. Morgen weer een nieuwe trainingssessie. De scholen zijn te volgen via de speciale Mission X website.

 

Frank De Winne over sporten in het ISS én op aarde
Missie 1: stemmen kan tot 3 februari 12:00 uur!

Missie 1: stemmen kan tot 3 februari 12:00 uur!

1 februari 2012

De eerste missie van Ruimteschip Aarde is geslaagd! Uw inzendingen staan online en er zitten prachtige filmpjes tussen. Stemmen op de inzendingen kan tot vrijdag 3 februari 12:00 uur 's middags. Iedereen mag stemmen, dus ook opa's, oma's, buren, vrienden, verre neven en kennissen. Maar hoe gaat het dan verder?

Er zijn twee categorieën: groep 7/8 en klas 1/2.  Twintig filmpjes gaan naar de finale. De filmpjes met de meeste stemmen natuurlijk, aangevuld met twee favorieten van de vakkundige jury die alle filmpjes heeft bekeken en beoordeeld. In de jury zitten een wetenschapsjournalist, een voorlichter van het Nederlandse ruimtevaartagentschap NSO, de directeur van Space Expo en een medewerker van Science Center NEMO.

De lange lijst met kanshebbers wordt teruggebracht tot drie finalisten per categorie, dus zes filmpjes in totaal. Deze worden omhoog gestuurd naar het internationale ruimtestation. André Kuipers bekijkt de inzendingen en kiest per categorie één winnaar. Met de winnaar zal hij live radiocontact hebben in maart.

De inzendingen bekijken en erop stemmen kan hier.
 
Tweedeklassers bouwen ISS op (grote) schaal na

Tweedeklassers bouwen ISS op (grote) schaal na

28 januari 2012

De tweedeklassers van het Baudartius College in Zutphen zijn volop aan het bouwen. Ze maken het internationale ruimtestation ISS na op schaal. Hoe? Met een heel slimme methode van docenten Hans Schipper en Aart van den Berg.

 

De klassen hebben eerst samen een bouwdoos gemaakt van Revell: het ISS schaal 1:144. Daarna kregen de scholieren in groepjes elk een module van het ruimtestation. Die moesten ze zes keer vergroten in een bouwtekening. Met de bouwtekeningen is de klas nu een ISS schaal 1:25 aan het maken. Piepschuim, hout, pvc-buizen; allerlei materialen worden gebruikt om het - best grote - model van het ruimtestation te maken.

 

Best ingewikkeld
'Ik was zelf al heel jong geïnteresseerd in ruimtevaart', zegt docent Aart. 'Ik weet nog dat ik als jongetje slaperig voor de tv kroop om te zien hoe Neil Armstrong voor het eerst voet op de maan zette.'

 

Aart probeert nu zijn enthousiasme voor ruimtevaart over te brengen op de scholieren. En dat lukt aardig: 'Nu ze bezig zijn met de bouw van het ISS zien ze dat het best interessant is, maar ook heel ingewikkeld om iets naar de ruimte te lanceren. Hoe verder we komen in ons project, hoe enthousiaster ze worden.

 

Het model van het ISS moet voor de voorjaarsvakantie helemaal klaar zijn. Er wordt week in week uit vijf uur aan geknutseld. Wij van Ruimteschip Aarde zijn benieuwd naar het eindresultaat!
Nacht in Nederland

Nacht in Nederland

27 januari 2012

Zo zag André Kuipers Nederland vannacht vanuit het ISS. Het is wel duidelijk waar je wel en geen mooie sterrenhemel kunt zien. In de steden is het erg licht. Daar zie je de sterren minder goed. Op het platteland is alles om je heen pikkedonker. Dan zie je zelfs de wat zwakkere sterren, omdat je ogen helemaal gewend raken aan het donker.
Missie 1: nog vijf dagen...

Missie 1: nog vijf dagen...

26 januari 2012

Let op! Je hebt nog vijf dagen om je inzending voor Missie 1 te uploaden. Vraag iedereen in je omgeving om jouw filmpje op de Ruimteschip Aarde website op te zoeken en te stemmen. Dus opa's, oma's, buren, neven en nichten, vrienden en kennissen. De winnende inzenders krijgen de unieke kans om met André Kuipers te praten, terwijl hij aan boord is van het ISS!

Kijk op deze missiepagina om alle inzendingen te bekijken...
De aarde Ă©n de sterren (video)

21 januari 2012

Vlieg je mee van Centraal-Afrika naar de Indische Oceaan? Deze video werd op 29 december 2011 gemaakt door de Expeditie 30 bemanning aan boord van het internationale ruimtestation. Op aarde zie je onweer tekeer gaan en als je boven de aarde kijkt, zie je de prachtige Melkweg vol sterren. Zelfs de komeet Lovejoy komt even in beeld als een zwak object in de Melkweg. Aan het eind van de video komt de zon net boven de horizon.
Is de zon gevaarlijk voor astronauten?

Is de zon gevaarlijk voor astronauten?

12 januari 2012

Joyce Severens vraagt zich af wat er gebeurt als er een grote uitbarsting op de zon is, precíes op het moment dat astronauten gelanceerd worden naar het ISS. Zien de astronauten het noorderlicht? Reageert de apparatuur aan boord? En is het misschien zelfs gevaarlijk?


Jip Lambermont van xyzon weet het antwoord:


'Goede vraag! Op aarde worden we beschermd voor de zon door het magnetisch veld en de dampkring. Het magnetisch veld beschermt ons tegen geladen deeltjes zoals protonen. En de dampkring filtert een groot deel van de elektromagnetische straling zoals röntgen en UV. Het deel van de straling dat de dampkring wel doorlaat kennen wij als zonlicht.


Bescherming

Het ISS draait in een lage baan rond de Aarde. Dit plaatje laat op schaal de baan van het ISS en andere satellieten zien. De beschermende invloed van het magnetisch veld van de aarde is op de hoogte van het ISS nog erg groot. Daarnaast beschermen de wanden van het ISS astronauten ook tegen straling. De meeste apparatuur die in de ruimte gebruikt wordt is opgewassen tegen straling. Daar is het ook op getest.


Het noorderlicht is vanuit de Sojoez niet goed te zien, want dat ruimteschip heeft een heel klein raampje. Vanuit het ISS is het uitzicht op het noorderlicht en zuiderlicht spectaculair. Kijk maar...'

Groep 8 en klas 1 werken samen in Spijkenisse

Groep 8 en klas 1 werken samen in Spijkenisse

11 januari 2012

Het Penta College CSG Scala in Spijkenisse heeft een heel bijzonder invulling gevonden van het project Ruimteschip Aarde. Op deze middelbare school gaat het over ruimtevaart, bètaonderwijs én het werven van nieuwe leerlingen tegelijk! Bètacoördinator Brenda Vermeer legt uit hoe dat zit.


Wat doen jullie met Ruimteschip Aarde?
'De afgelopen tijd hebben we drie lessen besteed aan het lesmateriaal dat NEMO heeft gemaakt. De kinderen waren erg enthousiast, vooral over de proefjes. Op dit moment zijn we bezig met de eerste missie: Maak van je klas een ruimteschip. Dat doen we ook de komende twee weken nog.'


En het zijn niet alleen jullie 'eigen' kinderen die meedoen?
'Wij hebben er een project van gemaakt waarbij ook leerlingen van groep 8 kunnen meedoen. We hebben alle basisscholen in de regio aangeschreven. Voor elk Thema van Ruimteschip Aarde nodigen we nieuwe groep 8-ers uit. Voor Thema 1 hebben we twaalf brugklassers van onszelf en 24 leerlingen van zes verschillende basisscholen uit de buurt.'


Waarom hebben jullie hiervoor gekozen?
'Het is een mooie manier om basisschoolleerlingen in aanraking te laten komen met onze school. Daarnaast is het een kans om de groep 8 leerlingen alvast te laten zien wat wij allemaal doen op het gebied van bètaonderwijs. Want daar zijn we erg mee bezig.'


Wat vinden de leerlingen ervan?
'De brugklassers voelen zich heel groot en wijs. Ze nemen de leerlingen uit groep 8 echt op sleeptouw. De achtstegroepers leren hun weg hier op school kennen. Dat vinden ze leuk. De leerlingen konden zich vrijwillig aanmelden. Dus iedereen die meedoet, is ook al erg gemotiveerd.'


Zitten er ook veel meisjes in deze bijzondere groep 8 - klas 1 combi?
'Zeker. De brugklassers die meedoen zijn bijna alleen maar meisjes. Wij hebben veel meisjes op school die geïnteresseerd zijn in bètavakken. En van de basisschoolleerlingen is ongeveer een derde meisjes.'


Kun je alvast een tipje van de sluier oplichten. Wat wordt jullie inzending voor missie 1?
'Dat ga ik natuurlijk niet verklappen. We hebben nu een brainstormles gehad. De leerlingen zijn in groepjes aan de slag met allerlei problemen die je moet oplossen als je langer in de ruimte wilt wonen, zoals slapen, de voedselvoorziening, bescherming tegen straling en meer. Volgende week beginnen we met het ombouwen van een klaslokaal.'


Leeft de missie van André ook bij de andere kinderen op school?
'Je ziet dat iedereen er wel mee bezig is. Leerlingen kijken filmpjes van de lancering en ze zoeken op wat er allemaal over de missie op tv komt. Ja, de missie van André wordt met grote belangstelling gevolgd. Door de leerlingen, maar ook door de docenten...'


Bekijk de foto's van het project op het Penta college via deze site.

 
Hersentest met een badmuts op

Hersentest met een badmuts op

4 januari 2012

Hoe reageren je hersenen op heel gewone dingen in ongewone omstandigheden? Die vraag probeert André te beantwoorden met het Neurospat experiment. Tijdens het experiment krijgt hij 62 elektrodes op zijn hoofd geplakt. Die meten precies hoe actief de verschillende gebieden van de hersenen zijn. Wetenschappers doen het experiment drie keer met André. Op aarde voor de vlucht, tijdens de vlucht in de ruimte en op aarde na de vlucht. Zo kunnen ze zien of de hersenen anders werken... als je in de ruimte woont.


Het is wel een vreemd gezicht. André heeft een soort badmuts op met witte stippen. En hij kijkt in een grote zwarte doos, die hij met zijn handen bedient. Het is een soort virtual reality spelletje. André ziet dingen in de doos en moet daarop reageren.


Jong en oud
Wetenschappers zijn benieuwd of het mensenbrein in de ruimte heel anders reageert dan op aarde. Dat is belangrijk om te weten, voordat we mensen verder de ruimte in laten reizen. Naar Mars bijvoorbeeld. Maar ook op aarde kunnen de resultaten van pas komen. Neurospat kan op de grond worden gebruikt om de verschillen te meten in de hersenactiviteit van jonge en oude mensen of gezonde en zieke mensen.
Maak van je klas een ruimteschip!

16 december 2011

SchoolTV-weekjournaal  maakte een speciale uitzending over de ruimtereis van André Kuipers.  Daarin maakt hij ook Missie 1 bekend: Maak van je klas een ruimteschip

 

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.
Kun je touwtjespringen in de ruimte?

Kun je touwtjespringen in de ruimte?

7 december 2011

Klas middenbouw B van de VSO-ZMLK school Meerklank in Zeist vraagt zich af of je kunt touwtjespringen aan boord van het internationale ruimtestation ISS.


Springen in de ruimte kan niet. Je kunt je een keer afzetten vanaf een wand in het ruimtestation, maar een tel later stoot je je hoofd tegen de wand er tegenover. Dat komt omdat je gewichtloos bent en dus doorzweeft totdat iets of iemand je tegenhoudt.

Een springtouw rond een zwevende astronaut draaien kan wel. Als je - net als op aarde - het touw aan weerszijden vasthoudt (je hebt dus behalve de astronaut in het midden nog twee astronauten nodig). Het touw zal heel makkelijk rond te draaien zijn, omdat er weinig luchtweerstand is in het ISS. En er is geen stoep waar het touw steeds tegenaan ketst.

De kans dat astronauten dit experiment in het ISS gaan doen is niet groot. Aan alle wanden (in de ruimte is geen boven en onder, dus je kunt alle vier de wanden zien als muren), hangen kostbare en minder kostbare spullen. Vastgemaakt met elastiek of klittenband. Astronauten bewegen zich erg voorzichtig door het ISS. Een springtouw zou een boel dingen kunnen beschadigen.
Hoofdpijn in de ruimte

Hoofdpijn in de ruimte

6 december 2011

Hoe werkt hoofdpijn in de ruimte? Dat willen onderzoekers van het ziekenhuis in Leiden (LUMC) graag weten. Ze hebben André Kuipers gevraagd als proefkonijn. Hij moet voor, tijdens en na zijn ruimtevlucht gegevens verzamelen die de wetenschappers helpen bij het onderzoek. De wetenschappers hopen te leren of hoofdpijn in de ruimte anders werkt dan op aarde.Meer weten? http://www.scienceguide.nl/201111/lumc-in-space.aspx

Neem ook eens een kijkje bij ESA kids

6 december 2011

Wil je meer weten over wonen in de ruimte? Neem dan eens een kijkje op de site van ESA Kids.Meer weten? http://www.esa.int/esaKIDSnl/index.html
Nederlands bedrijf bouwde zonnepanelen ATV

Nederlands bedrijf bouwde zonnepanelen ATV

1 december 2011

In maart 2012 lanceert ESA weer een ATV (Automated Transfer Vehicle). Dit onbemande vrachtschip brengt goederen en brandstof naar het internationale ruimtestation ISS. Het bedrijf Dutch Space uit Leiden heeft de zonnepanelen voor ATV ontwikkeld. ‘Een bijzondere opdracht’, vindt Michel Rog van Dutch Space.


Het ontwerp van de ATV-3 zonnepanelen is precies hetzelfde als dat van zijn voorgangers ATV 1 en 2. Dutch Space bouwde vier vleugels met een totaaloppervlak van meer dan 36 vierkante meter, samen goed voor bijna vijfduizend watt elektrisch vermogen.


Elke ATV krijgt een naam. De eerste heette Jules Verne, naar de Franse uitvinder en schrijver. De tweede werd genoemd naar de Duitse sterrenkundige Johannes Kepler. ATV-3 Edoardo Amaldi is genoemd naar een Italiaanse scheikundige en ruimtevaartpionier.


Drie in één
Zonnepanelen maken voor de ATV-vrachtschepen is een ‘bijzondere klus’, vinden Rog en zijn collega’s bij Dutch Space. Want het vrachtschip is veel meer dan een satelliet. Vlak na de lancering is ATV eigenlijk een rakettrap die hoogte moet winnen. Het tweede deel van de reis is ATV een ruimtevaartuig dat zelf moet kunnen navigeren. En als het vrachtschip eenmaal is gekoppeld is aan het ruimtestation, is het een volwaardige module van het ISS. Drie heel verschillende eigenschappen in één voertuig.


Het bouwen van een set zonnepanelen voor ATV kost ruim drie maanden tijd en zeven miljoen euro. Een Amerikaans bedrijf levert de kale panelen die vervolgens worden voorzien van zonnecellen in Italië. De scharnieren komen uit Zwitserland. Dutch Space bouwt zelf ook onderdelen en zet de panelen helemaal in elkaar.Meer weten? http://www.esa.int/esaMI/ATV/index.html

Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...