RUIMTELOG - do 18.04.2019

Nieuws uit de ruimte en van Ruimteschip Aarde. Volg de missie van André Kuipers en lees meer over de rol van ruimtevaart in jouw dagelijks leven.Winnaars Missie 2 leggen radiocontact met André Kuipers

12 juni 2012

 

Kunt u de atmosfeer zien? Zo Ja, kunt u dan ook het gat in de ozonlaag zien? Wat voor gevolgen van de klimaatverandering ziet u vanuit het ISS? En als je huilt in de ruimte, wat gebeurt er dan met je tranen? Scholieren van de Driemaster uit Hoek van Holland en leerlingen van het Reviuslyceum uit Maassluis vuurden in tien minuten zoveel mogelijk vragen af op André Kuipers in het ruimtestation ISS.

 

De schoolklassen hadden het radiocontact met André gewonnen met hun inzending voor Missie 2 van Ruimteschip Aarde: onderzoek hoe de wereld om je heen verandert. De Driemaster deed onderzoek naar de Noorpool en maakte een filmpje met een ijsbeer in de hoofdrol. Het Revius vroeg aandacht voor de smeltende poolkappen en de plastic soep in de oceaan.

 

ARISS

Experts van ARISS (Amateur Radio in het ISS) legden het contact met André via een zender in Amerika. Ze deden dat vanuit het Aviodrome in Lelystad, waar ook het Nationaal Ruimtevaart Museum is gevestigd. Hieronder kun je het hele radiocontact terugluisteren.

 

 
André Kuipers kiest de winnaars van Missie 2 (video)

13 april 2012

 

Het is weer zover, tromgeroffel...

 

André Kuipers heeft vanuit het ISS de winnaars gekozen van de tweede Ruimteschip Aarde missie: hoe verandert de wereld om je heen? Hij was weer blij verrast met zoveel mooie inzendingen. En het degelijke onderzoek dat door alle teams is verricht. We houden je niet langer in spanning... Hier is de uitslag:

 

Winnaar bij de basisscholen:

Team Driemaster 8 van de Driemaster uit Hoek van Holland

Dit team heeft grondig onderzoek gedaan naar de Noordpool. Daarna zijn de kinderen naar de dierentuin gegaan en de straat op, om opnames te maken over de opwarming van de aarde. Een goede presentatie! Het team komt ook met praktische oplossingen, zoals op de fiets naar school gaan, de verwarming lager zetten en zelf energie opwekken om het licht te laten branden.

 

Winnaar bij de middelbare scholen:

Team Comenius van het Reviuslyceum uit Maassluis

Dit filmpje heeft de uitstraling van een professionele commercial. Er is goed gebruik gemaakt van verschillende technieken en presentatievormen om aandacht te vragen voor het smelten van de polen en de plastic soep in zee. Met praktische alledaagse voorbeelden laat dit team zien wat we zelf aan deze problemen kunnen doen: de fiets nemen, de verwarming lager en plastic in de prullenbak.

 

Wij nemen contact op met de winnaars om ze uit te nodigen voor een exclusief, uniek radiocontact met André Kuipers aan boord van het ISS. Gefeliciteerd!
Diersoorten overleven langer dankzij de vijand!

Diersoorten overleven langer dankzij de vijand!

19 maart 2012

Onze aarde is een unieke planeet met honderdduizenden planten- en diersoorten. Al die soorten (de biodiversiteit) vinden we belangrijk. Daarom zijn er wetenschappers die onderzoeken hoe soorten het best kunnen overleven. De Japanse wetenschapper Yumiko Ishii deed samen met zijn team onderzoek naar de overleefkans van twee soorten kevers die allebei leven van hetzelfde voedsel.

 

De sterkste overwint

Als er niet genoeg voedsel is voor alle kevers, dan overwint de sterkste soort en de zwakste sterft uit, zou je denken. En dat klopt volgens het onderzoek. De Japanse wetenschappers keken naar de keversoorten Callosobruchus chinensis en C. maculatus. Toen die het moesten doen met weinig voedsel was C. chinensis binnen twintig weken helemaal verdwenen.

 

Kan dat ook anders, wilden de onderzoekers weten. Ze zetten bij de twee keversoorten een wesp, de Anisopteromalus calandrae. En toen hielden de keversoorten het ineens veel langer samen uit, tot wel 118 weken. Wat was er gebeurd?

 

Lekker maaltje

De wesp vond een van de keversoorten het lekkerst. Maar op het moment dat daar veel minder van waren, ging hij ineens de andere soort eten. De wespen aten simpelweg de keversoort die het meest voorkwam. Dus als een van de soorten in de meerderheid was, werd dat het maaltje van de wesp.

 

De Japanners denken dat ze een belangrijk fenomeen hebben ontdekt. Als dieren de meest voorkomende prooi eten, dan kan dat de biodiversiteit in stand houden. Of zelfs groter maken!

 

Het originele artikel over dit onderzoek op Wetenschap24 lees je via deze link.
Hoe bescherm je dieren op open zee?

Hoe bescherm je dieren op open zee?

13 maart 2012

De zee is open, je kunt er zomaar een hek rond een stuk water neerzetten. Maar hoe bescherm je dan bedreigde dieren die in de zee zwemmen? De beste oplossing is niet grenzen stellen aan een gebied, maar de dieren volgen... met satellieten! Dat zeggen wetenschappers die onderzochten hoe bedreigde dieren zoals haaien, schildpadden en albatrossen zich verplaatsten.

 

Als je dieren een zender geeft, kun je hun beweging volgen met satellieten. Daarna kun je zeereservaten (beschermde gebieden) mee laten bewegen met de beweging van dieren. 'Twaalf jaar geleden had ik dat niet voor mogelijk gehouden', zegt Larry Crowder, zeebioloog aan de Amerikaanse Stanford Universiteit.

 

Visnetten
Dieren houden zich niet aan grenzen. Ze zwemmen een beschermd gebied in en er net zo makkelijk weer uit. Op hun trektochten komen ze in onbeschermde gebieden terecht. En daar kunnen ze in de netten van vissers verdwijnen. Vooral de lederschildpad heeft het zwaar. Negen van de tien lederschildpadden zijn inmiddels verdwenen. En dat terwijl het dier al voorkomt op aarde sinds de tijd van de dinosauriërs. Ook de albatros heeft het moeilijk. Deze vogels komen vaak vast te zitten in vislijnen, waarna ze verdrinken.

 

'Je kunt deze soorten het best beschermen door ze overal in de oceaan te beschermen', zegt onderzoeker Larry. 'Maar daarvoor hoeven we niet de hele oceaan te sluiten. We moeten alleen de plekken afschermen waar ze bij elkaar komen en waar ze gevaar lopen.'

 

Dikkopschildpad
Larry noemt het voorbeeld van de trekroute van de dikkopschildpad die tussen Japan en Californië beweegt. De 'snelweg' die zij gebruiken ligt - afhankelijk van het seizoen - duizend kilometer ten noorden of ten zuiden van Hawaï. Nemen de schildpadden de zuidroute, dan heeft het geen zin om de noordkant van Hawaï tot beschermd gebied te maken. Satellietgegevens kunnen vertellen welke gebieden op zee wél beschermd moeten worden.

 

Het originele artikel in Trouw lees je hier.
Win een exclusieve André-dag bij NEMO met je hele klas

Win een exclusieve André-dag bij NEMO met je hele klas

28 februari 2012

Een hele dag met je klas naar science center NEMO. Daar wetenschappelijke experimenten doen en de resultaten vergelijken met die van André via een live videoverbinding met het ISS. En dat alles gratis en voor niets (alleen vervoer moet je zelf regelen). Jij kunt het winnen! Hier lees je hoe...

 

Op 24 april praat André in een live videoverbinding met leerlingen uit vijf Europese landen over de educatieve experimenten die hij in het ISS uitvoert. Jij kunt er met je hele klas bij zijn! Wij verloten uitnodigingen voor dit evenement onder de vroege inzenders voor Missie 2: plaats je filmpje of fotoreportage voor vrijdag 9 maart om 12:00 uur op de site en je doet mee met deze spannende loterij.
 

De winnende klassen komen op 24 april (datum onder voorbehoud) naar science center NEMO. Daar gaan ze zelf aan de slag met de experimenten Convectie en Schuim. Ze vergelijken hun resultaten met die van André in het ISS. De dag eindigt met een live videoverbinding  met André Kuipers vanuit vijf locaties in Europa.

 

Achtergrond

9 maart is een nieuwe datum voor de vroege inzenders. De oorspronkelijke datum was 28 februari, maar de website van Ruimteschip Aarde was even niet bereikbaar in verband met een inbraak. Vandaar dat we teams meer tijd geven om in te zenden. Alleen serieuze inzendingen dingen mee.

 

Informatie over de experimenten voor docenten
Satellieten gaan niet over Ă©Ă©n nacht ijs

Satellieten gaan niet over Ă©Ă©n nacht ijs

26 februari 2012

Het zee-ijs rond de Noordpool is de afgelopen vijf jaar enorm gekrompen. Zo weinig ijs heeft er al veertig jaar niet gelegen. Het poolijs wordt nauwkeurig gemeten met aardobservatiesatellieten. Vanuit een baan rond de aarde meten deze satellieten hoe groot het ijsoppervlak is. Jaar in jaar uit. Zo kun je goed zien of er gemiddeld ijs bijkomt of dat het juist verdwijnt.

 

'Het lijkt erop dat het ijs rond de Noordpool smelt door de opwarming van de aarde', zegt Georg Heygster van de Universiteit van Bremen. 'Dat heeft grote gevolgen voor dieren in het gebied. Het leefgebied van kleine dieren, algen, vissen en ook van ijsberen wordt steeds kleiner.'

 

IJsrecord

Wetenschappers die werken met de satellietgegevens wisten al dat een nieuw ijsrecord eraan zat te komen. Ze zagen dat twee belangrijke vaarroutes in de Noordelijke IJszee tegelijkertijd bevaarbaar waren. Iets dat bijna nooit voorkomt. Het ijs is gekrompen van acht miljoen vierkante kilometer ruim dertig jaar geleden naar iets meer dan vier miljoen vierkante kilometer in 2007.

 

Het zeeijs rond de Noordpool wordt op verschillende manieren gemeten. Bijvoorbeeld met een radar op ESA's Envisat satelliet. Deze radar kan zelfs door de wolken en het donker heen kijken. Ideaal dus om de aarde dag in dag uit in de gaten te houden. Een andere ESA-satelliet, Cryosat, kijkt sinds april 2010 naar de dikte van het ijs. En dan is er nog SMOS die ook informatie over het poolijs verzamelt vanuit de ruimte.

 

Veranderingen

ESA gaat dus niet over één nacht ijs met de metingen. Verschillende satellieten meten de ijsdikte en het oppervlak. En dat gebeurt vele jaren achter elkaar. Alleen op die manier kun je goed zien wat de veranderingen op de Noordpool zijn door de jaren heen.
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...