RUIMTELOG - do 18.04.2019

Nieuws uit de ruimte en van Ruimteschip Aarde. Volg de missie van André Kuipers en lees meer over de rol van ruimtevaart in jouw dagelijks leven.André Kuipers kiest de winnaars van Missie 3 (video)

8 juni 2012

Wat vliegt de tijd! De derde missie van Ruimteschip Aarde is alweer voorbij: ontwikkel een slimme satelliet. André Kuipers heeft aan boord van het internationale ruimtestation naar de finalisten gekeken en twee winnaars gekozen. Het was niet makkelijk, vond hij. Er zaten zulke slimme oplossingen bij...

 

Bij de basisscholen heeft gewonnen...
Ruimtestation groep 9 van Openbare Basisschool De Vliegenier
Dit team heeft een supersatelliet bedacht die verschillende problemen kan oplossen. Ze laten ook zien hóe ze de verschillende onderdelen van de satelliet ontwikkelen. Heel leuk is de uitvinding om ruimteafval om te zetten in energie.

 

Bij de middelbare scholen is de winnaar...
Buzz Lightyear van De Breul
Deze jongens een meisjes zijn heel creatief geweest en hebben verschillende satellieten bedacht, onder andere een regensatelliet en een satelliet om meteorietinslagen te voorkomen.

 

André komt over drie weken terug naar de aarde. Tijd voor een radiocontact in het ISS heeft hij niet meer. Maar voor de winnaars van deze missie heeft hij een supergoed alternatief bedacht. De winnende teams krijgen een exclusieve ontmoeting met André, als hij weer terug is op aarde. Gefeliciteerd!
Welke onderdelen heeft een satelliet?

Welke onderdelen heeft een satelliet?

13 april 2012

Satellieten zijn er in heel veel soorten en maten. De missie van de satelliet bepaalt hoe hij eruit ziet. Toch hebben de meeste satellieten een boel onderdelen met elkaar gemeen. Hier vind je de belangrijkste:

 

Platform
Een auto staat op een chassis. Anders zou hij door z'n wielen zakken. En het beeldscherm van je computer zit in een kastje gebouwd. Voor de stevigheid. Zo heeft een satelliet ook een dragende structuur. Dit 'platform' is de kast waar alle andere onderdelen aan vast gemaakt worden.

 

Zonnepanelen
Bijna alle satellieten gebruiken zonnepanelen voor de energievoorziening. Meestal leveren zonnepanelen net genoeg elektriciteit om een koffiezetapparaat te laten pruttelen. De instrumenten aan boord moeten dus behoorlijk energiezuinig zijn! In Nederland zit een bedrijf dat voor heel veel satellieten zonnepanelen bouwt: Dutch Space in Leiden.

 

Stuurraketjes
Een satelliet blijft niet uit zichzelf in de goede stand staan. Daarvoor heb je stuurraketjes nodig. De raketjes werken op speciale satellietbrandstof. Door heel kleine pufjes uitlaatgas te maken, stuurt de satelliet bij. Door de raketjes iets langer aan te zetten, kan de satelliet klimmen naar grotere hoogte.

 

Isolatie
Satellieten lijken soms net een sinterklaassurprise. Het  folie aan de buitenkant is een jas die alle apparatuur beschermt tegen extreme hitte en kou in de ruimte.

 

Antennes
Satellieten moeten via een radioverbinding kunnen ‘praten’ met technici op aarde. Dat kan met behulp van antennes. Er bestaan verschillende soorten antennes. Voor het overzenden van technische gegevens heeft een satelliet vaak een antenne die lijkt op die van een autoradio. Voor grote hoeveelheden gegevens, zoals wetenschappelijke waarnemingen, tv-signalen of foto’s, worden schotelantennes gebruikt.

 

Instrumenten
Dit is de reden waarom we satellieten lanceren: de instrumenten. Alle andere onderdelen zijn bedoeld om deze instrumenten goed te laten werken. Bij aardobservatiesatellieten zijn de instrumenten camera's of sensoren. Die kijken dag in dag uit naar de aarde. Wetenschappers krijgen de gegevens van de instrumenten op hun computer en doen er onderzoek mee.
Hoe zien satellieten de aarde?

Hoe zien satellieten de aarde?

13 april 2012

Satellieten hebben veel betere 'ogen' dan mensen. De camera's en sensoren aan boord van satellieten zien superscherp, dag en nacht en soms zelfs door de wolken heen. Wetenschappers hebben in ruim zestig jaar tijd al heel wat slimme satellietinstrumenten ontwikkeld. Bijvoorbeeld:

 

Radar
Een radar zendt radiogolven uit en vangt de weerkaatsing daarvan op. Je kunt dit een beetje vergelijken met hoe een vleermuis zijn omgeving ziet. De satellietradar kan dankzij de weerkaatste radiosignalen bijvoorbeeld hoogtes van dijken meten of het waterpeil. Een radar kan door de wolken heen kijken.

 

Warmtesensoren
Deze sensoren meten infraroodstraling (warmtestraling). Je kunt zien welke plekken warmer zijn dan andere plekken op aarde. Dat kan vooral handig zijn in de landbouw en bij waterbeheer.

 

Spectrometer
Jij ziet met je ogen 'zichtbaar licht'. Dat licht bestaat uit golflengtes in een bepaald gebied van elektromagnetisch spectrum. Er is nog veel meer licht, alleen kunnen mensen dat niet zien. Spectrometers kunnen dat wel. Ze zien verschillende golflengtes. Planten kaatsen straling in bepaalde golflengtes terug en in andere golflengtes niet. Daarom kun je gewassen zien... met de spectrometer op een satelliet.

 

Optische camera's
Deze camera's zien hetzelfde als wat jij met je ogen ziet. Heel scherp en met heel veel detail (resolutie). Denk maar aan de aarde zoals je die ziet in Google Earth. Sommige satellieten kunnen vanuit de ruimte zelfs een hond op straat zien lopen!
Duizenden satellieten 'vallen' rond de aarde

Duizenden satellieten 'vallen' rond de aarde

3 april 2012

Rond onze aarde vliegen duizenden satellieten. Ze houden het weer in de gaten en doen onderzoek naar het klimaat. Ze helpen ons navigeren in de auto en meten de zwaartekracht van de aarde. Hoe kunnen al die satellieten daarboven blijven? En waar vind je ze precies?

 

De truc is snelheid
Om naar de ruimte te reizen moet je loskomen van de aarde. Dat lukt je niet op eigen kracht. Spring maar eens in de lucht en meet hoe hoog je komt. Dertig centimeter? Veertig? Heel even ben je in de lucht, maar meteen daarna sta je weer met beide benen op de grond. Dankzij... zwaartekracht! De zwaartekracht van de aarde trekt aan alles, dus ook aan jou. Om de zwaartekracht de baas te blijven... heb je een raket nodig!

 

Vergelijk het met een tennisbal. Als je die voor je houdt en loslaat, valt hij recht naar beneden. Als je de bal hard vooruit gooit, vliegt hij met een boogje en valt verderop naar de aarde. Als je de bal met tienduizenden kilometers per uur met een grote boog zou kunnen gooien, dan komt hij niet meer terug. Hij is in de ruimte en blijft maar vallen en vallen... om de aarde heen! Zo werkt een 'baan rond de aarde'

 

Verschillende banen
Satellieten vallen op verschillende hoogtes rond de aarde. De taak van de satelliet bepaalt in welke baan hij gelanceerd moet worden:

 

Lage baan (0-2.000 km hoogte)
Voor satellieten die onderzoek doen naar de aarde en de dampkring. Weersatellieten voor het weerbericht. Satellieten voor satelliettelefonie. Het internationale ruimtestation ISS.

 

Middelhoge baan (2.000 - 36.000 km hoogte)
Navigatiesatellieten, zoals het GPS-netwerk en het Europese Galileo navigatiesysteem.

 

Geostationaire baan (36.000 km hoogte)
Communicatiesatellieten die bijvoorbeeld live televisiebeelden en tv zenders doorsturen naar de aarde.
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...