RUIMTELOG - do 18.04.2019

Nieuws uit de ruimte en van Ruimteschip Aarde. Volg de missie van André Kuipers en lees meer over de rol van ruimtevaart in jouw dagelijks leven.André, Don en Oleg sluiten Ruimteschip Aarde af bij NEMO

21 september 2012

De Expeditie 30 bemanning, André Kuipers, Oleg Kononenko en Don Pettit, was gisteren bij Science Center NEMO in Amsterdam om het project Ruimteschip Aarde officieel af te sluiten. De drie mannen zetten een kettingreactie in gang die eindigde met de spectaculaire landing van een Sojoez-capsule.

 

Na de kettingreactie konden scholieren van Ruimteschip Aarde vragen stellen. Het is natuurlijk uniek dat ze een complete ISS-bemanning het hemd van het lijf konden vragen. André vertelde dat hij blij is met de resultaten van Ruimteschip Aarde. En dat hij heeft genoten van alle filmpjes die hij kon kijken aan boord van het internationale ruimtestation. Volgens hem komt er een hele lichting slimme wetenschappers en ingenieurs aan in de toekomst. En wie weet zit er ook wel een Nederlandse astronaut tussen...
Prins Willem-Alexander: 'André, bedankt'

Prins Willem-Alexander: 'André, bedankt'

31 augustus 2012

André Kuipers kwam gisteren met een spectaculaire landing aan in Nederland. Niet in een Sojoez-capsule dit keer, maar in een helikopter van de Koninklijke Marine. Op en rond het strand van Noordwijk werd hij opgewacht door Prins Willem-Alexander, premier Mark Rutte en door duizenden mensen die allemaal wilden weten hoe het nu met de astronaut is.

 

André is al twee maanden terug op aarde, maar hij is nu pas écht thuis in Nederland. De afgelopen maanden was hij vooral in Rusland en Amerika om de wetenschappelijke experimenten af te ronden die hij in de ruimte was gestart. En om aan te sterken van zijn 193 dagen lange reis naar de ruimte, de langste missie ooit van een Europese astronaut. 'Ik ga vooral het uitzicht missen en het vrij zweven aan boord van het ruimtestation', zei André tijdens zijn Nationale Ontvangst in Noordwijk.

 

Marsbasis
Zes scholen die meededen aan Ruimteschip Aarde staken in Noordwijk de handen uit de mouwen. Ze bouwden zandsculpturen van hun ideale Marsbasis waar mensen in de toekomst moeten kunnen wonen en werken. Van een grote ronde-bollen-basis tot een strakke piramide die bijna een meter hoog boven het strand uit torende. Meteen nadat André was geland met de helikopter, nam hij samen met de Prins van Oranje en de premier een kijkje bij de zandsculpturen.

 

Prins Willem-Alexander bedankte André in een toespraak: 'Beste André, namens heel Nederland wil ik U graag heel hartelijk danken voor deze wonderlijke reis. U hebt ons laten meedelen in Uw unieke ervaring die velen hun leven lang zal bijblijven. U hebt laten zien dat wetenschap en techniek ongelofelijk leuk en interessant zijn. En dat we op een planeet wonen die prachtig is en waar we zuinig op moeten zijn. Dankzij Uw video-optredens, twitterberichten en blogs kon heel Nederland Uw avonturen meebeleven. Via het 'ruimteschip aarde' project hebben meer dan 12.000 scholieren aan Uw experimenten deelgenomen.'

 

Het feest ging verder op de boulevard van Noordwijk met een lied dat werd gezongen door kinderen van de Noordwijkse scholen, onder begeleiding van de Marinierskapel. Iets verderop was de Space Markt, met allerlei stands en informatie over de rol die Nederland speelt in de internationale ruimtevaart. Zanger René Froger en musicalster Willemijn Verkaik sloten de middag af met een optreden.

 

Spannend
'Ik vond het een fantastische dag', zei André. 'Wel een beetje teveel eer voor mij alleen, want iedereen ziet mij natuurlijk in de ruimte, maar aan mijn missie werkten duizenden mensen mee. Ik hoop dat we hebben kunnen laten zien dat techniek en wetenschap heel spannend zijn en dat iedereen een beetje heeft kunnen meegenieten van mijn ruimtevlucht.'

 

André is de komende week in Duitsland om bij het Europese astronautencentrum na te praten over de missie. Op 19 en 20 september is hij samen met zijn collega-astronauten Oleg Kononenko en Don Pettit in Nederland om te vertellen over de missie. Het drietal brengt dan ook een bezoek aan Science Center NEMO om te zien hoe schoolkinderen aan Ruimteschip Aarde hebben gewerkt toen zij in de ruimte waren.

 

Foto: Fred Kamphues / Millhouse
Yest posadka! (We zijn geland!)

Yest posadka! (We zijn geland!)

1 juli 2012

Onze held André Kuipers staat weer met twee benen veilig op de grond. Vanaf nu gaat hij niet meer door het leven als astronaut van het ISS, maar als astronaut van Ruimteschip Aarde. André landde samen met zijn collega's Oleg Kononenko en Don Pettit om 10:14 uur Nederlandse tijd in de steppe van Kazachstan na een ruimtemissie van 193 dagen, de langste ooit van een Europese astronaut.

 

De Sojoez TMA-03M heeft een perfecte heen- en terugreis naar de ruimte gemaakt. Het ruimteschip kwam bijna exact op de geplande landingsplaats terecht. Daarom zag de reddingsploeg de Sojoez al toen hij nog heel hoog in de lucht aan zijn parachute bungelde. Helikopters en jeeps waren binnen twee minuten na de landing ter plaatse om de astronauten uit de benauwde capsule bevrijden. Oleg kwam het eerst uit de capsule, daarna André en toen Don. Volgens André was het best een pittige terugreis, maar hij was nog prima in staat om te lachen in de camera.

 

Houston
De bemanning vloog in drie verschillende helikopters van de landingsplaats naar Karaganda. Van daaruit vloog Oleg Kononenko met een vliegtuig verder naar Moskou en Don en André naar Houston in Amerika. Daar wacht zijn familie op hem.

 

André's familie is niet de enige die in Houston op hem wacht. Zijn fitnesstrainers staan klaar om hem stevig onder handen te nemen. André kon kort na de landing niet zelf lopen. Hij moet de komende dagen veel sporten om aan te sterken. Daarnaast staan veel wetenschappers te popelen om André aan onderzoeken te onderwerpen. Hij moet bloed, speeksel en urine afstaan en meewerken aan allerlei testen om te kijken hoe zijn conditie is. De wetenschappers vergelijken deze gegevens met de gegevens van voor en tijdens de vlucht. Zo kunnen ze zien wat de invloed is van gewichtloosheid op het menselijk lichaam.

 

Misselijk maar blij
'Ik was heel duizelig en misselijk', vertelde André aan journalisten tijdens een korte persconferentie op het vliegveld. 'Maar ik ben heel blij dat de missie goed is verlopen en geëindigd met een goede landing. Ik voel me lichamelijk belabberd, maar mentaal uitstekend.'

 

André blijft drie weken in Houston. Op 20 juli komt hij even terug in Nederland. Daarna vertrekt hij naar Moskou voor de traditionele welkomstceremonie. In augustus is hij weer in Houston om de wetenschappers te helpen met hun onderzoek. En dan eindelijk, op 30 augustus, wordt hij officieel gehuldigd in Nederland. Daarover houden we je natuurlijk op de hoogte.
André komt terug. En dan?

André komt terug. En dan?

16 juni 2012

Daar gaat André. Aan boord van het ISS scheert hij door de lucht boven Nederland. Fotograaf Fred Kamphues bleef laat op en maakte deze schitterende foto vanuit Voorhout.

 

Over iets minder dan twee weken landt André Kuipers met zijn collega's Don Pettit en Oleg Kononenko weer op aarde. Maar wat gebeurt er dan? Astronauten die na een ruimtemissie terugkomen moeten eerst bijkomen. André blijft drie weken in Amerika om aan te sterken en om wetenschappers te helpen bij hun onderzoek. Vaak verzamelen de wetenschappers gegevens voor de ruimtemissie, tijdens de vlucht en erna. Zo kunnen ze het effect van de gewichtloze omstandigheden in het ISS het best onderzoeken.

 

Na Amerika is André heel even in Nederland. Daarna gaat hij door naar Sterrenstad in Rusland voor een welkomstceremonie. En vervolgens is hij weer een paar weken in Houston. Vanaf eind augustus houdt André een post flight tour. Tijdens zo'n tournee bezoekt de bemanning allerlei mensen en locaties die een rol hebben gespeeld in de missie. Natuurlijk zal ook Ruimteschip Aarde in de post flight tour niet ontbreken!
Lancering Dragon succesvol

23 mei 2012

 

Het Amerikaanse vrachtschip Dragon is gisteren met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Dragon vertrok aan boord van de Falcon 9 raket vanaf Cape Canaveral in Florida. Overmorgen komt het vrachtschip aan bij het ISS en zullen Don Pettit en André Kuipers het aankoppelen.

 

'Dit is een belangrijk moment in de ruimtevaartgeschiedenis', zegt André. 'Voor het eerst wordt een commercieel ruimtevaartuig aangekoppeld aan het ruimtestation. Dat is toch het begin van een nieuw tijdperk. Net als in de scheepvaart en de luchtvaart nemen de bedrijven nu een belangrijke taak op zich. Op dit moment gaat het nog om vrachtvervoer, maar over een paar jaar worden astronauten ook met commerciële ruimtevaartuigen gelanceerd.'

 

Terugkeer
Dragon is belangrijk voor de wetenschappers die meewerken aan het ISS. Het ruimteschip kan namelijk niet alleen spullen naar het ruimtestation toe brengen, het kan ook apparatuur, experimenten en wetenschappelijke monsters mee terug nemen naar de aarde. André mag ook een stukje van Dragon vullen. Hij stuurt een paar persoonlijke spullen naar huis, zoals shirts en aantekeningenboekjes.
Bemanning ISS weer zes man

Bemanning ISS weer zes man

17 mei 2012

De bemanning van het internationale ruimtestation ISS is weer op volle sterkte. Vanmorgen om 06:36 uur Nederlandse tijd kwamen Joe Acaba, Sergei Revin en Gennadi Padalka met hun Sojoez TMA-04M ruimteschip aan bij het ruimtestation. Nog vijf weken werkt André Kuipers samen met deze collega's. Op 1 juli komt hij terug naar de aarde, na een ruimtemissie van ruim zes maanden.
Drie collega's van André onderweg naar ISS

Drie collega's van André onderweg naar ISS

16 mei 2012

Drie collega's van André Kuipers zijn gisterochtend vroeg met succes gelanceerd vanuit Baikonoer in Kazachstan. Op dit moment vliegen NASA-astronaut Joe Acaba en de Russen Sergei Revin en Gennadi Padalka met hun Sojoez richting het internationale ruimtestation ISS. Daar komen ze morgenochtend om 6:39 uur Nederlandse tijd aan. Anderhalf uur later gaat het luik van de Sojoez open en telt de bemanning van het ISS weer zes mensen.

 

De Sojoez TMA-04M steeg op om 9:01 uur 's ochtends lokale Kazachse tijd tegen een strakblauwe lucht en een opkomende zon. Het drietal vormt samen met Don Pettit, Oleg Kononenko en André de Expeditie 31 bemanning, de 31ste vaste bemanning sinds november 2000. Het ISS is dus al bijna twaalf jaar permanent bemand.

 

Drukke weken
André kijkt uit naar de komst van zijn collega's. Hij kent ze goed van de trainingen die ze samen deden. En Gennadi Padalka was André's commandant in de Sojoez toen hij in 2004 naar de ruimte vloog. 'We zijn volop aan het voorbereiden voor de komst van onze nieuwe collega's', zegt André. 'We hebben alvast wat kleren voor ze uit de Progress gehaald en de slaapcabine ingericht met de belangrijkste spullen. Zaterdag hadden we nog een gesprek met Joe Acaba, toen hij op de lanceerbasis Baikonoer in quarantaine zat. Het was leuk om hem even te spreken.'

 

De lancering van de Sojoez TMA-04M zou eigenlijk veel eerder zijn. Maar hij werd uitgesteld toen een lek werd gevonden in een van de Sojoez-capsules. In de oorspronkelijke planning zou André vandaag terugkeren naar de aarde. Nu blijft hij zes weken langer. Het worden drukke weken. Vooral omdat op 19 mei het Amerikaanse vrachtschip Dragon van SpaceX gelanceerd wordt. Don Pettit grijpt het vrachtschip uit de ruimte met de robotarm van het ISS, André stuurt het daarna richting de koppelpoort en maakt het vast.

 

Terugkeer

De maand juni staat voor een deel in het teken van André's terugkeer. Hij heeft nog veel taken en moet ook al inpakken en voorbereiden. Zo traint hij bijvoorbeeld aan boord van het ISS op het vliegen met de Sojoez. Hij volgde die training jarenlang in Sterrenstad, vlakbij Moskou. Nu moet hij weer even bijspijkeren in de ruimte. Op 1 juli landt André in de steppe van Kazachstan. Hij vliegt dan meteen door naar Houston in Amerika, waar hij moet herstellen van de ruimtemissie.
Schaalmodel ISS onthuld in Zutphen

Schaalmodel ISS onthuld in Zutphen

2 mei 2012

Honderden scholen in heel Nederland volgen het programma Ruimteschip Aarde. De ene school doet mee met de missies, de andere gebruikt het lesmateriaal en een derde doet de experimenten. Sommige scholen doen het allemaal en meer. Het Baudartius College in Zutphen bedacht heel originele activiteit rond de PromISSe missie van de Nederlandse astronaut André Kuipers. Ze bouwde zijn ruimtehuis, het internationale ruimtestation ISS, op schaal na en hing het in de gang van de school!

 

Onthulling
Van achter een van de ramen van Cupola keek André zelf naar de mensen die de onthulling van het ISS op woensdag 25 april bezochten. Met trots toonden de leerlingen van de tweede klas Wetenschap en Techniek het schaalmodel waar ze maanden in groepjes aan hadden gewerkt. Elk groepje was verantwoordelijk voor één of meerdere ISS-modules. Bij de onthulling waren veel ouders en de krant aanwezig. De krant wijdde een prachtig artikel aan de creatie, die zeker nog tot september op de school blijft hangen.

 

En André, wat vindt die van het schaalmodel? We vroegen het aan hem en hij reageerde vanuit het enige échte ISS: 'Een mooi stukje werk van de bouwers. De architect heeft wel een iets oudere tekening gebruikt. Het ISS is er door de jaren heen wat anders uit gaan zien dan vroeger de bedoeling was. Maar het ziet er ongelooflijk indrukwekkend uit! Bedankt voor het doorsturen van de foto's...'
Afscheid van Dan, Anton en Anatoli

Afscheid van Dan, Anton en Anatoli

27 april 2012

Vandaag neemt André afscheid van zijn collega's Dan Burbank, Anatoli Ivanishin en Anton Shkaplerov. Zij vertrekken met hun Sojoez terug naar de aarde na een ruimtemissie van een half jaar. André blijft aan boord met Oleg Kononenko en Don Pettit. De komende 2,5 week zijn de mannen met z'n drieën. Op 15 mei wordt een nieuwe Sojoez gelanceerd, met aan boord Joe Acaba, Gennadi Padalka en Sergei Revin. Zij brengen de ISS-bemanning op 17 mei terug naar zes mensen.
Wetenschap in de ruimte Ă©n op de grond (video)

25 april 2012

 

Hoe doen astronauten onderzoek in de ruimte? En waarom juist daar? Ruim 150 leerlingen van vijf verschillende basisscholen kwamen gisteren naar Science Center NEMO voor een middag ruimtewetenschap. Ze gingen zelf aan de slag met experimenten en keken hoe ESA-astronaut André Kuipers dezelfde experimenten uitvoerde aan boord van het internationale ruimtestation ISS. Daarna stelden de leerlingen via een live videoverbinding vragen aan André.

 

Waarom experimenteren in de ruimte? Heel simpel, zei Jasper Wamsteker van het Netherlands Space Office (NSO). Hij maakte er een sprongetje bij. 'Kijk, als ik in de lucht spring, ben ik heel eventjes gewichtloos. Eigenlijk zweef ik een fractie van een seconde. Daarna kom ik weer op de grond terecht, omdat de aarde aan me trekt. Het internationale ruimtestation komt niet op de grond terecht. Het vliegt met 28.000 kilometer per uur door de ruimte en valt voortdurend om de aarde heen. Daarom zweven alle spullen en de astronauten aan boord, niets heeft gewicht. Om proeven te kunnen doen in zulke bijzondere omstandigheden hebben we een laboratorium in de ruimte gebouwd: het ISS.'

 

Ruimteschuim
De leerlingen deden proeven met schuim en convectie. Schuim bestaat uit water, zeep en lucht. Op aarde zakt schuim snel in elkaar door de zwaartekracht. Dat weet iedereen die wel eens in bad heeft gezeten. Maar in de ruimte, zo blijkt uit de proef die André deed, verdwijnt het schuim helemaal niet. Want in gewichtloze omstandigheden is er niets dat aan de bubbels trekt. Het tweede experiment ging over convectie. Convectie is het natuurverschijnsel dat warme lucht opstijgt en koude lucht juist daalt. Datzelfde geldt voor water. Vanuit het raam Cupola liet André zien dat heel veel verschijnselen op aarde te maken hebben met convectie. Oceaanstromen, wolkenpartijen en zelfs vulkanen.

 

Bij NEMO werd met kleurstof heel duidelijk dat water in een buisje opstijgt als je het buisje warm maakt met je hand of een föhn. Maar hoe zit dat in de ruimte? In de ruimte gebeurt helemaal niets! En ook dat is een wetenschappelijk resultaat, zeggen de bedenkers van het experiment, onderzoekers Jack van Loon en Sebastiaan de Vet: 'In gewichtloze omstandigheden is geen convectie. Als je dus wetenschappelijke proeven wilt doen zonder dat je last hebt van convectie, moet je ze naar het ISS sturen.'

 

Videocontact
De mooiste demonstratie van ruimtevaart is natuurlijk een astronaut live zien en spreken. Dus dat deden de kinderen in NEMO, samen met 1.500 schoolkinderen op andere plaatsen in Europa. André beantwoordde vragen en maakte salto's. Toen hij een slok water wilde nemen, kon je zien dat water in de ruimte niet in druppels naar beneden stroomt, maar in bollen rondzweeft. 'Vet' en 'stoer dat-ie daarheen durft te gaan in een raket', zeiden de leerlingen die het videocontact zagen. Zelf zouden ze ook wel een dagje willen zweven. Maar een half jaar in de ruimte wonen...

 

Meer video's

Wil je zien hoe André de experimenten in de ruimte doet? Bekijk dan de volgende video's:

Introductie (2:55 min.)

Schuim (6:48 min.)

Convectie (11:10 min.)
André Kuipers 'op bezoek' bij Artis in Amsterdam

6 april 2012

 

ESA-astronaut André Kuipers legde gisteren contact met Artis vanuit het internationale ruimtestation ISS. Kinderen kregen de kans om hem vragen te stellen. Ze wilden weten of Artis de Marsis echt aan boord van het ruimtestation was. En of alles daarboven net zo ruikt als op aarde...

 

Ruimteschip Aarde

De Ruimteschip Aarde teams die hun oplossing voor Missie 2 extra vroeg hadden ingezonden, maakten kans op een uitnodiging voor het videocontact bij Artis. Basisschool De Veldrakker uit Nieuwegein kwam als gelukkige uit de loting. Anand Rambali (11 jaar) verzon de leukste vraag voor André en mocht die ook stellen aan de astronaut: 'Wat is je lievelingsplek in het ISS en waarom?'
André krijgt LEGO en andere voorraad

André krijgt LEGO en andere voorraad

27 maart 2012

In de nacht van donderdag op vrijdag, om 00:34 uur precies, koppelt het Europese vrachtschip ATV-3 Edoardo Amaldi aan bij het ISS. Het vrachtschip brengt 7.200 kilo voorraden en brandstof naar het ISS, zodat André Kuipers en zijn collega's van Expeditie 30 weer even vooruit kunnen. In de bagage zit ook een zak LEGO.

 

Het ATV brengt behalve de standaard voorraden, reserveonderdelen en brandstof ook veel wetenschappelijke experimenten naar boven. Bijvoorbeeld een Japans experiment dat perfecte kristalgroei in gewichtloze omstandigheden moet onderzoeken. Daarnaast is ook een Italiaans experiment aan boord dat onderzoek doet naar de invloed van straling in het ISS op het lichaam van astronauten.

 

LEGO
Een flinke zak LEGO zit ook in het ATV. Dat is niet bedoeld voor een spacey speelkwartier, maar voor het officiële LEGO Bricks onderzoek. Astronauten gebruiken de LEGO-blokjes om wetenschappelijke theorieën te demonstreren aan studenten in de wereld. Eerder werden al een satelliet, een Space Shuttle en een schaalmodel van het ISS van LEGO omhoog gestuurd. Op de foto zie je een trotse Satoshi Furukawa die in z'n eentje het ISS van LEGO bouwde... aan boord van het ISS.

 

Traditioneel zitten in de verschillende vrachtschepen die naar het ISS gaan ook vers fruit voor de bemanning en lekkers en cadeautjes van de familie. We zullen André binnenkort vragen wat voor verrassingen hij heeft gekregen...
Lancering vrachtschip ATV-3 is op 23 maart

Lancering vrachtschip ATV-3 is op 23 maart

12 maart 2012

De lancering van het onbemande vrachtschip ATV-3 Edoardo Amaldi naar het internationale ruimtestation ISS staat gepland voor 23 maart om 05:31 uur Nederlandse tijd. De lancering zou op 9 maart zijn, maar werd uitgesteld omdat er een probleem was met de lading. Het ATV (Automated Transfer Vehilcle) brengt brandstof, eten, drinken, onderdelen en wetenschappelijke experimenten naar het ISS. Aan boord is ook een pakket met persoonlijke spullen voor André Kuipers.
Spullen voor Expeditie 30 komen aan bij ISS

Spullen voor Expeditie 30 komen aan bij ISS

28 januari 2012

Het Russische vrachtschip Progress 46 is vandaag gekoppeld aan het internationale ruimtestation ISS. Aan boord zijn bijna 2900 kilo goederen en brandstof voor André Kuipers en zijn collega-bemanningsleden. Om precies te zijn: 930 kilo brandstof, 50 kilo lucht en zuurstof, 420 kilo water en 1260 kilo reserveonderdelen en wetenschappelijke experimenten. En dan nog wat vers fruit, eten en persoonlijke spullen voor de bemanning. De Progress kwam aan bij de Pirs koppelpoort op zaterdag 28 januari om 01:09 uur Nederlandse tijd, toen het ISS boven de noordoostkust van Brazilië vloog.
De Top 10 van... Nederlands ruimteonderzoek

De Top 10 van... Nederlands ruimteonderzoek

25 januari 2012

Nederland speelt al heel lang een belangrijke rol in het wereldwijde ruimteonderzoek. Vijftig jaar om precies te zijn. In oktober 1951 begon de Utrechtse sterrenkundige Kees de Jager een werkgroep. Daaruit is een heel onderzoeksinstituut gegroeid: SRON. Om de vijftigste verjaardag te vieren, heeft SRON een speciale website gemaakt met daarop de hoogtepunten van het Nederlandse ruimteonderzoek. In vijf Top 10 lijstjes kun je lezen wie de belangrijkste Nederlandse onderzoekers waren in de ruimtevaart. Je leest welke baanbrekende technieken er zijn bedacht. En op welke grote vragen de onderzoekers van SRON nog een antwoord willen vinden.Meer weten? http://www.sron.nl/index.php?option=com_content&task=view&id=3148&Itemid=2826

André vertelt premier Rutte over Ruimteschip Aarde

12 januari 2012

Premier Mark Rutte legde samen met studenten van de TU Delft contact met André Kuipers in het ruimtestation. Rutte vroeg naar het project Ruimteschip Aarde, waarna André een logo uit zijn vluchtoveral toverde en begon te vertellen...

'Jongeren inspireren is heel belangrijk'

'Jongeren inspireren is heel belangrijk'

11 januari 2012

Wat doe je in de ruimte als je niet hoeft te werken? Hetzelfde als op aarde. Muziek maken, samen eten en naar buiten kijken. Al is het uitzicht vanuit het ISS natuurlijk een stuk mooier dan vanaf de grond. 'Het enige probleem is dat je hier niet even naar buiten kunt om een wandeling te maken door het bos of langs het strand.' Dat vertelde ESA-astronaut André Kuipers gisteren aan premier Mark Rutte en studenten van de TU Delft. Ze hadden een live videoverbinding.


Rutte zei dat het contact met Kuipers een van de leukste dingen was die hij tot nu toe als premier had meegemaakt. Hij vroeg zich af hoe het met André gaat in het ISS. 'Het gaat uitstekend', vertelde de astronaut. 'Ik ben goed gewend en het ISS begint echt mijn huis te worden.'


Kop koffie
ESA-astronaut en oud ISS-commandant Frank De Winne was ook naar Delft gekomen. Hij liet grappige foto's zien en vertelde verhalen over het zweven en vrije tijd. Hij vertelde ook dat water zoveel mogelijk gerecycled wordt, zelfs zweet en urine van astronauten: 'De ene dag drink je koffie, de volgende dag drink je diezelfde kop koffie en een paar dagen later ook de kop koffie van je collega's.'


De premier vroeg studenten in het publiek of ze een goede vraag voor André hadden. Hij liet de rest van de zaal applaudisseren. De vragen met het grootste applaus mochten worden gesteld door de studenten die ze hadden bedacht.

Ruimteschip Aarde
Rutte wilde ook iets weten. Hij vroeg zich af wat Ruimteschip Aarde precies is en waarom het volgens André zo belangrijk is. André haalde het logo van Ruimteschip Aarde uit zijn vluchtoveral tevoorschijn en vertelde dat jonge mensen stimuleren een van de belangrijkste taken voor hem is. 'Op die leeftijd raak je geïnspireerd en geïnteresseerd. Als ik jongeren kan motiveren om de wetenschap en techniek in te gaan, dan is dat een mooie uitkomst van deze ruimtemissie.'

 
André Kuipers live bij de NOS (video)

6 januari 2012

André Kuipers is niet uit de media weg te krijgen. Gisteren had de NOS een gesprek met de astronaut die nu voor vijf maanden in het internationale ruimtestation ISS woont en werkt. Hier kun je het interview terugzien.

De lancering: even nagenieten...

3 januari 2012

Ruimteschip Aarde maakte deze foto-impressie van de lancering in Baikonoer, Kazachstan. André Kuipers werd naar de ruimte geschoten in de Sojoez TMA-3M capsule, bij een ijzige temperatuur van -32 graden Celsius.
André Kuipers met Sojoez naar ISS (video)

23 december 2011

André Kuipers werd met de Sojoez TMA-3M gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Ruimteschip Aarde maakte voor jou deze video-impressie.
Crayonauten in het Jeugdjournaal

22 december 2011

De Crayonauten keken naar de lancering ïn de aula van hun school, de Crayenester in Heemstede. Het Jeugdjournaal keek met ze mee.

>

Get Microsoft Silverlight
Of bekijk de flash versie.
Yo yo yo lanceren doe je zo!

Yo yo yo lanceren doe je zo!

21 december 2011

Een half uur voor de echte lancering van André Kuipers lanceerde staatssecretaris Halbe Zijlstra in een afgeladen Space Expo het project  Ruimteschip Aarde. Hij deed dit samen met 18 Ruimteschip Aarde-astronauten van basisschool de Jutter uit Noordwijk.

Met spanning keken zij toe hoe drie van hun klasgenootjes als echte astronauten richting de Sojoez-simulator vertrokken. Met de yell ' YoYo Yo lanceren doe je zo'  wensten ze hun collega's een behouden vaart.  Met een druk op de rode knop kon Zijlstra daarna de astronauten en Ruimteschip Aarde lanceren.
Draaiboek voor de laatste dag van André Kuipers op aarde

Draaiboek voor de laatste dag van André Kuipers op aarde

20 december 2011

Wat gebeurt er tussen nu en het moment dat André Kuipers de lucht in wordt geschoten? Ruimteschip Aarde zet het voor je op een rijtje:

 

20 December

 

14:00-15:00 uur
Commissie voor de Ruimtevaart zegt dat de lancering door kan gaan

 

15:00-16:00 uur
Persconferentie vanuit het Baikonoer Kosmodroom in Kazachstan

 

21 December

 

01:15 uur
Commissie voor de Ruimtevaart geeft toestemming voor het tanken van de Sojoez

 

08:15 uur
Walk-out van de bemanning uit het kosmonautenhotel

 

10:30 uur
De bemanning doet de ruimtepakken aan in gebouw 254

 

11:15 uur
De bemanning gaat naar het lanceerplatform

 

11:50 uur
Instappen in de Sojoez-capsule

 

14:16 uur

Lancering

 
Afl 6 - Zweten in de Sojoez-simulator

19 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag de laatste aflevering: Zweten in de Sojoez-simulator.
Afl 5 - Het Sokol ruimtepak

17 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 5: Het Sokol ruimtepak.
Afl 4 - Rondtollen in de mensencentrifuge

14 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 4: Rondtollen in de mensencentrifuge.

 

 
André vertrokken naar Baikonoer

9 december 2011

André Kuipers is vertrokken naar Baikonoer. Gisterochtend verliet hij voor de allerlaatste keer het kosmonauten trainingscentrum in Sterrenstad.


Afl 3 - Trainen in een nep-ISS

8 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 3: Trainen in een nep-ISS.
 

 
André in het Jeugdjournaal

7 december 2011

André Kuipers vertelt in het Jeugdjournaal over zijn komende missie:
Afl 2 - Hoe werkt een ruimte-wc?

5 december 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 2: Hoe werkt een ruimte-wc?
 
Afl 1 - André Kuipers vertelt over Sterrenstad

30 november 2011

In de laatste weken voor zijn lancering vertelt astronaut André Kuipers over het internationale ruimtestation, de Sojoez, zijn ruimtepak en nog veel meer in de YouTube miniserie @astro_andre in Sterrenstad. Vandaag aflevering 1: Hoe is het om als astronaut in Sterrenstad te wonen en te trainen?
 
Lancering Curiosity geslaagd!

26 november 2011

De lancering van NASA's nieuwste Marsrover Curiosity is geslaagd. Om 16:02 uur Nederlandse tijd werd de 'musclecar' vanuit Cape Canaveral, Florida naar Mars gelanceerd aan boord van een Atlas V raket. In de zomer van 2012 komt Curiosity aan op de Rode Planeet, waarna hij ruim twee jaar onderzoek gaat doen.

Hier kun je de lancering nog eens terugkijken:
Musclecar vertrekt naar Mars

25 november 2011

Morgen wordt NASA's Mars Science Laboratory gelanceerd naar de Rode Planeet. De Marsrover, beter bekend als Curiosity, is een echte 'musclecar'. De wagen gaat een Marsjaar lang (687 dagen) onderzoeken of er ooit leven mogelijk is geweest op onze buurplaneet. In de video hieronder zie je hoe de missie moet verlopen. Vooral de landing op Mars is een knap staaltje ontwerpen: Curiosity wordt neergelaten met een 'sky crane'.
André's keuze: landing Sojoez TMA-2M

24 november 2011

Zo af en toe mailt André Kuipers zijn favoriete foto's naar Ruimteschip Aarde. Hieronder zie je de landing van de Sojoez TMA-2M capsule met aan boord de astronauten van Expeditie 28: Sergey Volkov (Rusland), Mike Fossum (Amerika) en Satoshi Furukawa (Japan). De drie mannen landden veilig in de Kazachse steppe op 22 november.

Time lapse: de prachtige aarde

22 november 2011

De Expeditie 27 & 28 bemanningen van het internationale ruimtestation ISS zijn handig met fotocamera's. Ze hebben deze prachtige beelden geschoten tijdens hun verblijf in het ISS en de terugreis naar de aarde. In de video zie je de nachtkant van de aarde, orkaan Katia, het prachtige noorderlicht en nog heel veel meer!
Oude kaas in de ruimte

Oude kaas in de ruimte

17 november 2011

Zou André Kuipers een kaaswinkeltje beginnen in de ruimte? Deze week staan de kranten vol met het bericht dat André tien kilo Old Amsterdam kaas meeneemt naar de ruimte. Er gaat inderdaad een flinke voorraad omhoog, genoeg voor een half jaar, vertelt de astronaut aan Ruimteschip Aarde.

'We mogen naast het assortiment van Amerikaans en Russisch eten ook zelf eten aandragen en ik heb onder andere allerlei Nederlandse producten uitgekozen uit een Hollands winkeltje in een dorpje ten noorden van Houston. Ik mag namelijk alleen eten uit de Verenigde Staten omhoog sturen, omdat ik hoor bij het Amerikaanse deel van het ISS.'

Er gaat geen tien kilo omhoog, maar wel een flinke voorraad, vertelt André: 'Dat is om te delen met de hele bemanning, voor een half jaar. Tijdens etentjes bij de Amerikanen slaat de kaas altijd ontzettend goed aan en het is een traditie geworden dat ik dat serveer. Net als stroopwafels. Die neem ik ook mee. Ik ben benieuwd hoe de kaas in de ruimte smaakt.'Tweede docentenconferentie groot succes

Tweede docentenconferentie groot succes

2 november 2011

Ruim negentig docenten uit het voortgezet onderwijs kwamen vandaag naar Science Center NEMO in Amsterdam voor de tweede Ruimteschip Aarde docentenconferentie. Opnieuw een inspirerende dag met lezingen, workshops, interactieve opdrachten én live beelden van de aankomst van het Progress vrachtschip bij het ISS. Aan boord van dit vrachtschip zijn de twee wetenschappelijke experimenten van Ruimteschip Aarde die André Kuipers in april gaat uitvoeren tegelijk met tienduizenden scholieren in Nederland.

De conferentie kende een vliegende start met de lezing van hoogleraar Jelte Bos van de Vrije Universiteit. Hij praatte de deelnemende docenten bij over de invloed van gewichtloze omstandigheden op het menselijk lichaam. Botten, spieren en ook de verdeling van vloeistoffen in het menselijk lichaam; ze reageren allemaal op de veranderde situatie tijdens een ruimtevlucht.

Actualiteit
Tijdens de workshoprondes gingen de docenten zelf aan de slag met de lesmaterialen van Ruimteschip Aarde. Kant-en-klare proefjes die ook in het klaslokaal prima uit te voeren zijn op het gebied van onder meer biologie en natuurkunde. Alle proefjes passen feilloos in het curriculum en dat is belangrijk, vindt docente biologie Karin Baaijens van het Maaslandcollege in Oss: 'Het is leuk dat we met deze lessen kunnen inhaken op de actualiteit van André Kuipers' ruimtevlucht. Maar we hebben ook ons vaste programma dat al best veel tijd kost. Als de twee goed samengaan, is ruimtevaart een mooie manier om leerlingen bij de les te houden.'

De live beelden van de Progress-koppeling met het ISS gaven de conferentie een bijzonder tintje. De aankomst van de Ruimteschip Aarde experimenten was hét gesprek tijdens de lunch. Roger Haagmans, missiewetenschapper van ESA, vertelde na de lunch over nut en noodzaak van aardobservatiesatellieten: 'Het zijn onze bijzondere ogen in de ruimte. Satellieten kunnen dingen zien die het menselijk oog niet kan waarnemen. Dat maakt allerlei onderzoek mogelijk, van klimaat en weer tot zwaartekracht en natuurfenomenen als aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.'

Visueel
Wim Bik, docent aardrijkskunde aan het Comenius College in Capelle aan den IJssel is enthousiast over deconferentie en het programma Ruimteschip Aarde. Zelf een ruimtevaartliefhebber die het onderwerp al volgt sinds de missies van Apollo, is hij zeker van plan om zijn klassen bij de missie van André Kuipers te betrekken: 'Het onderwerp ruimtevaart spreekt enorm tot de verbeelding, vooral omdat je het visueel kunt maken. We gaan dat zelf ook doen door mee te doen aan de nu nog geheime missies die André bekend gaat maken vanuit de ruimte.'

Inschrijven voor Ruimteschip Aarde kan nog steeds. Kijk hier voor meer informatie.
Progress 45P met succes gelanceerd naar ISS

Progress 45P met succes gelanceerd naar ISS

30 oktober 2011

De wetenschappelijke experimenten voor Ruimteschip Aarde zijn, samen met bijna drieduizend kilo eten, brandstof en andere voorraden, met succes gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Vanmorgen om 11:11 uur Nederlandse tijd vertrok het Progress 45P vrachtschip vanuit de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan. De koppeling met de Pirs koppelpoort van het ISS is woensdag om 12:40 uur Nederlandse tijd.

Misschien was het spannendste moment niet de lancering zelf, maar het werken van de derde rakettrap op 5:20 minuten in de vlucht. Dat was het moment waarop de vorige Progress lancering (op 24 augustus) mislukte. Nadat de Progress 44P verloren was gegaan, heeft de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos alles op alles gezet om de Sojoez-raketten door te lichten en weer lanceerklaar te maken.

Dat is gelukt. En daarmee is een belangrijke stap gezet op weg naar de lancering van ESA-astronaut André Kuipers op 21 december. Voordat André vertrekt, is het eerst de beurt aan de Expeditie 29 bemanning. Die vertrekt op 14 november.Experimenten Ruimteschip Aarde worden zondag gelanceerd

Experimenten Ruimteschip Aarde worden zondag gelanceerd

28 oktober 2011

Komende zondag is een belangrijke dag voor Ruimteschip Aarde. Om 11:11 uur Nederlandse tijd worden de wetenschappelijke experimenten Convection en FOAM-S gelanceerd aan boord van het vrachtschip Progress 45P. De Progress levert de experimenten af bij het internationale ruimtestation ISS als een ruimtepakketje voor ESA-astronaut André Kuipers.

De experimenten zijn ontwikkeld door ESA en het Netherlands Space Office (NSO), speciaal voor Ruimteschip Aarde. André gaat de experimenten doen in gewichtloze omstandigheden tijdens zijn vlucht. Tegelijkertijd doen duizenden scholieren dezelfde experimenten op aarde. Door de resultaten op aarde en in de ruimte met elkaar te vergelijken, leren de leerlingen over het gedrag van schuim in de ruimte en de invloed van zonnestraling en zwaartekracht op stroming van oceanen en de atmosfeer.

Spannend
Twee Nederlandse wetenschappers, Jack van Loon en Sebastiaan de Vet, hebben het convectie-experiment bedacht. De Vet: 'Als water en lucht opwarmen, dan verandert hun dichtheid. En als dat gebeurt, gaan lucht en water automatisch stromen. Dat heet convectie.' Convectie speelt een belangrijke rol op onze planeet aarde. Waarschijnlijk hebben wij ons gematigde klimaat in Europa te danken aan stromingen in de oceaan... ontstaan door convectie!

Beide wetenschappers hebben meer dan een jaar aan het experiment gewerkt. Zondag wordt dus een spannende dag, denkt De Vet: 'Het gebeurt niet elke dag dat je een experiment naar de ruimte kunt lanceren. En we weten allemaal dat het met de vorige Progress niet helemaal goed is gegaan. Dat wordt flink duimen bij de lancering!'

Het andere experiment, FOAM Stability, wordt geleid door een groep Belgische wetenschappers. Met dit experiment gaan schoolkinderen onderzoeken wat de invloed is van zwaartekracht op de vorming van schuim.

Doe mee!
Op deze site houden we je op de hoogte over beide experimenten, die voor april 2012 op de planning van André en de scholen staan. Je kunt natuurlijk zelf ook meedoen met de experimenten, door je als schoolklas op te geven voor Ruimteschip Aarde. Dat kan hier.

Nederlands tintje aan eerste Sojoez lancering Kourou

Nederlands tintje aan eerste Sojoez lancering Kourou

21 oktober 2011

Voor het eerst in de geschiedenis is een Russische Sojoez-raket gelanceerd vanaf een niet-Russische lanceerbasis. Om half een vandaag schoot de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Sojoez-Fregat SV01 naar de ruimte. Aan boord waren de eerste twee satellieten van het nieuwe Europese navigatiesysteem Galileo. De zonnepanelen van die satellieten zijn door Nederland gemaakt.

Dutch Space, het grootste ruimtevaartbedrijf van Nederland, bouwde de zonnepanelen voor de Galileo-satellieten. Elke satelliet heeft twee 'vleugels' met in totaal ruim 2.500 Gallium-Arsenide zonnecellen. Die voorzien de satellieten de komende jaren van energie. Ook voor de volgende zestien satellieten van het Galileo-systeem gaat Dutch Space de zonnepanelen leveren.

Spannend
De Sojoez zou eigenlijk gisteren gelanceerd worden. Maar door een onverwacht probleempje bij het voltanken van de derde rakettrap, moest de lancering een dag worden uitgesteld. Vandaag stonden alle lampjes bij de vluchtleiding op groen. Zelfs de regen en donkere lucht in Kourou kon de Sojoez niet aan de grond houden. De lancering verliep vlekkeloos en de satellieten kwamen na bijna vier uur vliegen aan in hun baan rond de aarde op 23.000 kilometer hoogte.

De Sojoez is een heel betrouwbare raket met een rijke geschiedenis. Van de raket zijn allerlei varianten. Samen zijn die - na vandaag - goed voor 1777 lanceringen.ESA-astronaut André Kuipers wordt in december ook met een Sojoez gelanceerd. Alleen is het bovenste deel van de raket dan geen 'Fregat', maar de bemande Sojoez-capsule.Mission X: train mee met astronaut André Kuipers!

Mission X: train mee met astronaut André Kuipers!

20 oktober 2011

ESA-astronaut André Kuipers gaat eind december voor een half jaar naar de ruimte. Als hij in het internationale ruimtestation woont, moet hij veel sporten en gezond eten. Dat is belangrijk voor een astronaut. Wil jij net zo fit zijn als André Kuipers? Train dan met hem mee tijdens Mission X. Alle kinderen van groep 4 t/m 8 van de basisschool kunnen meedoen.

Mission X begint in de eerste week van februari. André Kuipers geeft zelf het startschot vanuit het internationale ruimtestation ISS. Hij is natuurlijk de perfecte ambassadeur, want hij is astronaut, maar ook arts. André Kuipers roept nu al alle schoolkinderen van Nederland op om zich in te schrijven voor Mission X. Dat is heel eenvoudig en het kost niet veel tijd. Inschrijven kan tot 7 december (onderin lees je hoe dat moet).

Uithoudingsvermogen
Mission X is een initiatief van verschillende ruimtevaartorganisaties in de hele wereld. Zestien landen doen mee, waaronder Amerika, Japan, Zweden, Duitsland en Frankrijk. In Nederland wordt Mission X voor de tweede keer georganiseerd door het Netherlands Space Office (NSO) in samenwerking met ESA.

Tijdens de eerste Mission X konden twaalf scholen meedoen, met in totaal bijna vijfhonderd leerlingen. Ze deden trainingsmodules waarmee punten te verdienen waren. Zo kwamen ze veel te weten over coördinatie, ruimtelijk inzicht, uithoudingsvermogen en kracht. Nu is Mission X terug. Groter, beter, met een mooiere website en een speciale boodschap van André uit de ruimte.

Sporten is belangrijk
André Kuipers nodigt álle leerlingen van groep 4 t/m 8 in heel Nederland uit om deel te nemen aan Mission X: 'Ik hoop natuurlijk dat zoveel mogelijk kinderen in Nederland met mij meetrainen. Want gezond eten en sporten is heel belangrijk. Niet alleen voor astronauten, maar voor iedereen! Als je gezond bent heb je veel meer energie om leuke dingen te doen. En je wordt minder snel ziek.'

De leerkrachten die met hun klas meedoen aan Mission X krijgen hiervoor ondersteuning van het NSO en ESA. Kijk nu vast op de website voor een indruk van de eerste editie van Mission X: http://trainlikeanastronaut.org/nl. Via deze website worden ook in de komende editie materialen beschikbaar gesteld. En teams kunnen zelf berichten insturen om te laten zien hoe het met de training gaat.

Aanmelden
Schoolklassen kunnen zich als team opgeven voor Mission X. Dat doe je zo:
1. Verzin een mooie naam voor je team
2. Schrijf op waarom je mee wilt doen.
3. Maak een foto van jouw team.
Stuur dit alles in een e-mail vóór 7 december 2011 naar: Cristina Olivotto (cristina@sterrenlab.com).
Apollo-veteraan Al Worden opent Sojoez simulator

Apollo-veteraan Al Worden opent Sojoez simulator

19 oktober 2011

NASA-astronaut Al Worden vloog in 1971 naar de maan en terug aan boord van Apollo 15. Vandaag was hij bij Space Expo in Noordwijk om de nieuwe Sojoez-simulator officieel in gebruik te nemen. Samen met ESA-astronaut Christer Fuglesang maakte hij de eerste lancering en landing in de nieuwe simulator.

Worden trainde voor zijn eigen vlucht drie jaar lang, soms wel zeventig uur in de week, in simulators. Toch denkt hij dat astronaut zijn toen makkelijker was dan nu: 'Wij gingen verder weg, maar uiteindelijk waren we twee weken van huis. De astronauten van nu gaan maanden achter elkaar naar het internationale ruimtestation ISS. En als ze in de toekomst naar Mars willen, gaan ze zelfs jaren.'

Christer Fuglesang vloog zelf twee keer met de Space Shuttle, nooit met de Sojoez. Maar hij trainde wel jarenlang in een Sojoez-simulator als reservebemanningslid voor de EuroMir '95 missie. 'De simulator in Space Expo is heel mooi. Hij is wel wat ruimer dan de echte Sojoez. Die is heel erg krap en zit helemaal vol met apparatuur en bagage.'

Volgens Fuglesang is de Sojoez-capsule heel betrouwbaar: 'Hij werd voor het eerst gelanceerd in 1967. En nu, ruim veertig jaar later, gaan nog steeds Sojoezi omhoog. Het ontwerp is niet veel veranderd, want het werkt gewoon goed.'

Vanaf nu kan iedereen gelanceerd worden en landen in de Sojoez-simulator. Kijk voor meer info op de site van Space Expo.Voor even astronaut in Sojoez-simulator bij Space Expo

Voor even astronaut in Sojoez-simulator bij Space Expo

17 oktober 2011

Hoe voelt het om als astronaut gelanceerd te worden bovenop een Sojoez-raket? In Nederland is er maar één die dat weet: ESA-astronaut André Kuipers. Maar niet lang meer. Het ruimtevaartmuseum Space Expo heeft vanaf 20 oktober een heuse Sojoez-lanceersimulator staan. Daarin kan iedereen ervaren hoe het is om af te reizen naar de ruimte en daarna weer veilig op aarde terug te keren. De simulator wordt in gebruik genomen door Apollo 15 veteraan Al Worden en ESA-astronaut Christer Fuglesang.

Zajiganije!
'Zajiganije!' (ontsteking). Bulderende motoren, de Sojoez trilt en schudt. Drie kosmonauten zetten zich schrap voor dat ene moment. Dan begint de vlucht. Het wordt pas rustig als de beschermkap van de raket gaat en de kosmonauten voor het eerst door de patrijspoorten naar buiten kunnen kijken. Binnen zweeft een poppetje aan een touwtje: het teken dat de bemanning gewichtloos is. In de Sojoez-simulator beleven bezoekers van Space Expo het allemaal.

Dan de terugkeer. De capsule botst met grote snelheid op de luchtdeeltjes in de atmosfeer. Daarbij ontstaat zoveel wrijvingswarmte, dat het hitteschild begint te blakeren. De lucht kleurt roze en grote vonken schieten langs de raampjes. Wanneer de capsule voldoende afgeremd is, klappen de parachutes open. Even later komt de Sojoez met een harde klap op de grond terecht. Weer drie Nederlanders weten nu wat het is om André Kuipers te zijn en een vlucht te maken in de Sojoez.

Lanceersysteem
Nadat Al Worden en Christer Fuglesang de Sojoez-simulator officieel in gebruik hebben genomen, kan iedereen instappen. Tijdens de herfstvakantie (van 15 t/m 30 oktober) krijgen bezoekers van de capsule bovendien uitleg over het Russische lanceersysteem en de komende ruimtevlucht van André Kuipers.

Meer informatie over Space Expo is te vinden via deze link.


YouTube competitie: verzin een experiment voor het ISS

YouTube competitie: verzin een experiment voor het ISS

11 oktober 2011

Scholieren van veertien tot en met achttien jaar opgelet! Jullie kunnen meedoen aan de YouTube Space Lab competitie. Verzin een experiment voor aan boord van het internationale ruimtestation ISS en upload jouw uitleg bij dat experiment naar een speciaal YouTube kanaal. De winnende experimenten worden echt in de ruimte uitgevoerd.

Een deskundige jury bekijkt de inzendingen. In de jury zit onder meer de wereldberoemde professor en auteur Stephen Hawking. Maar ook ESA-astronaut Frank De Winne en de oprichter van Cirque du Soleil Guy Laliberté. Zij kiezen uit alle inzendingen zes regionale finalisten die in maart 2012 afreizen naar Amerika voor een paraboolvlucht!

EAC
De Europese finalisten winnen daarnaast een bezoek aan het European Astronaut Centre in Keulen. Met een persoonlijke rondleiding van Europese astronauten. Als zij ook de mondiale competitie winnen, wordt hun experiment uitgevoerd aan boord van het ISS in de zomer van 2012. De mondiale winnaars kunnen zelf hun prijs kiezen: een astronautentraining in Sterrenstad, of het meemaken van de lancering van hun eigen experiment in Japan.

Wil je meer weten over de You Tube Space Lab competitie, kijk dan hier.Succesvolle lancering Glonass satelliet

Succesvolle lancering Glonass satelliet

2 oktober 2011

De Russen hebben met succes de Glonass M satelliet in een baan rond de aarde gebracht. Dat gebeurde vandaag aan boord van de Sojoez 2-1b raket om 10:15 uur Nederlandse tijd. Met deze lancering is het Russische navigatiesysteem Glonass (de tegenhanger van het Amerikaanse GPS) weer volledig operationeel.

De Sojoez 2-1b werd gelanceerd vanaf de noordelijke lanceerinstallatie Plesetsk. Het was de eerste Sojoez-lancering sinds de mislukte vlucht van het Progress vrachtschip in augustus. Die Progress moest goederen afleveren bij het internationale ruimtestation ISS, maar kwam niet in de goede baan terecht.

Eind oktober word voor het eerst weer een Sojoez gelanceerd met dezelfde motoren als die van de mislukte Progress. Als die lancering volgens plan verloopt, kan de Expeditie 29 bemanning op 14 oktober in een bemande versie van de Sojoez afreizen naar het internationale ruimtestation. Ruim een maand later volgt onze astronaut André Kuipers.

Video-impressie eerste docentenconferentie

25 september 2011

De eerste docentenconferentie van Ruimteschip Aarde bij NEMO was een groot succes. Ruim 120 docenten kwamen erop af om zich te laten inspireren. Bekijk hier de video-impressie van het evenement. Docenten uit het voortgezet onderwijs kunnen zich nog aanmelden voor de docentenconferentie op 2 november.
Veel inspiratie bij eerste Ruimteschip Aarde docentenconferentie

Veel inspiratie bij eerste Ruimteschip Aarde docentenconferentie

22 september 2011

"Docenten hebben een belangrijke taak", zegt wetenschapsjournalist Govert Schilling. "Zij kunnen de interesse voor ruimtevaart en wetenschap bij kinderen aanwakkeren." Op zijn beurt inspireerde Schilling docenten tijdens de eerste conferentie over Ruimteschip Aarde. Ruim 120 docenten uit het primair onderwijs kwamen naar Science center NEMO om kennis te maken met het project rond de nieuwe ruimtemissie van ESA-astronaut André Kuipers.

Schilling trekt, zoals gebruikelijk, een blik toepasselijke vergelijkingen en experimenten open om de docenten te vertellen over het unieke ruimteschip waar wij allemaal op wonen: de aarde. Een ruimteschip “met de allerbeste condities om te overleven in de ongastvrije ruimte en een ruimteschip dat met bijna dertig kilometer per seconde door het heelal suist”.

Aan de slag
De docentenconferentie is niet bedoeld om alleen onderuitgezakt te luisteren. Docenten gaan meteen aan de slag met de materialen en thema”s van Ruimteschip Aarde in zes verschillende workshops. Bij “De voelbare aarde” komen natuurverschijnselen aan bod. Het planten- en dierenrijk staat centraal bij de workshop “Biodiversiteit”. En in het mobiele planetarium van NOVA is het heelal te zien waar ons eigen ruimteschip aarde deel van uitmaakt.

Docenten zijn enthousiast over de conferentie. Ingrid de Jong van de Prins Willem-Alexanderschool in Tiel: “Ik heb heel veel dingen genoteerd, zodat ik ze in de klas kan herhalen om de kinderen nieuwsgierig te maken naar de aarde.” Frank Beekers van De Krullevaar in Spijkenisse: “Ruimteschip Aarde is een heel sterk verhaal. Het aspect ruimtevaart heeft voor de kinderen iets geheimzinnigs, denk ik. En het is leuk dat ze zelf op onderzoek uit kunnen gaan om er meer over te leren.”

Klaargestoomd
Ideeën te over, ook op de educatiemarkt tijdens de lunch. ESA vertelt over Mission X, het project waarbij scholieren kunnen trainen als een astronaut. Het WNF, waar André Kuipers ambassadeur van is, toont de kwetsbaarheid van de aarde. En ook het Delta hotel, een scholenproject naar aanleiding van de vorige ruimtemissie van Kuipers staat tentoongesteld.

Na de lezing over biodiversiteit door Arnold van Vliet van de Universiteit Wageningen en een tweede workshopronde zijn de docenten klaargestoomd om met Ruimteschip Aarde aan de slag te gaan in de klas. Inmiddels hebben enkele honderden scholen zich aangemeld voor het project via de website. Aanmelden kan nog steeds via deze link.
André Kuipers mogelijk op 20 december naar ISS

André Kuipers mogelijk op 20 december naar ISS

14 september 2011

ESA-astronaut André Kuipers wordt mogelijk op 20 december gelanceerd naar het internationale ruimtestation ISS. Deze datum wordt vandaag voorgesteld door de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos bij een vergadering met alle partners van het internationale ruimtestation ISS.

Voordat André naar de ruimte gaat, staat nog een andere bemande lancering gepland. Die van Expeditie 29 (Dan Burbank, Anatoly Ivanishin en Anton Shkaplerov). De lanceerdatum die Roskosmos voorstelt voor deze missie is 12 november.

De lancering van André werd uitgesteld nadat een Russisch Progress vrachtschip niet de juiste baan rond de aarde bereikte en terugviel naar de aarde. Roskomos weet inmiddels wat de oorzaak is: een fout in de brandstoftoevoer van de derde rakettrap. Bij de twee Sojoez-raketten waarmee de bemanningen naar het ISS worden gevlogen is deze toevoer in orde.André vertelt media over zijn missie PromISSe

André vertelt media over zijn missie PromISSe

8 september 2011

ESA-astronaut André Kuipers beloofde tijdens de mediadag bij ESTEC in Noordwijk een ruimtemissie boordevol wetenschap, techniek en educatie. Wanneer hij precies gelanceerd wordt, is nu nog niet bekend. Maar de voorbereidingen voor de missie gaan onverminderd door, zo vertelde André aan de aanwezige journalisten bij ESTEC.

André bedankte Wim Holwerda (61) voor het bedenken van de missienaam naar aanleiding van een wedstrijd. PromISSe staat voor "Programme for Research in Orbit Maximising the Inspiration from the Space Station for Europe". Holwerda bedacht de naam omdat hij vindt dat ruimtevaart inspireert. En dat Europa hierin een belangrijke rol speelt.

Wetenschappelijk programma
ESA-missiewetenschapper Hilde Stenuit vertelde aan de media over de liefst 57 wetenschappelijke en technologische experimenten die op de kalender staan voor Kuipers missie PromISSe, waarvan 35 uit Europa. De experimenten beslaan verschillende wetenschappelijke gebieden van menselijke fysiologie en biologie tot materiaalonderzoek en technologische demonstraties. Stenuit: "We sturen experimenten omhoog met verschillende onbemande vrachtschepen. We gaan André daarboven flink bezighouden, hij zal zich niet vervelen."

Een belangrijk deel van de vlucht wordt gewijd aan het educatieve project Ruimteschip Aarde, ontwikkeld door het NSO en NEMO, in samenwerking met het WNF en Space Expo. Voor dit project roept André de hulp in van schoolkinderen uit heel Nederland bij drie nu nog geheime missies. Daarnaast gaat hij samen met scholieren experimenten uitvoeren om de resultaten in de ruimte te vergelijken met die op aarde.

Trainen
André gaf in het Erasmus User Centre van ESTEC een demonstratie van een van de experimenten die hij aan boord van het ISS gaat uitvoeren. Daarna stond hij de Nederlandse pers uitgebreid te woord. Dat is voor het laatst voor zijn missie. Want maandag vertrekt André weer naar Houston om verder te trainen.Aftrap Ruimteschip Aarde in Jeugdjournaal

Aftrap Ruimteschip Aarde in Jeugdjournaal

8 september 2011

De kinderen van basisschool Zeehonk in Noordwijk kregen vandaag een heel bijzondere gast op bezoek. ESA-astronaut André Kuipers kwam een brief brengen die hij aan alle scholen in Nederland heeft gestuurd. In de brief roept hij schoolklassen op om hem te helpen tijdens zijn ruimtevlucht. Het Jeugdjournaal was erbij... Kijk maar!
De missienaam is PromISSE. Dat belooft wat!

De missienaam is PromISSE. Dat belooft wat!

7 september 2011

ESA maakte deze week de naam bekend van de ruimtemissie van André Kuipers. PromISSe (belofte) gaat de missie heten. De naam is gekozen uit meer dan tweehonderd inzendingen van mensen uit de hele wereld, van een dertienjarig Italiaans jongetje tot een man van 82 uit Nederland.

Het is een traditie geworden om de afkorting van het ruimtestation, ISS, te verwerken in de naam van lange Europese missies. Dat is dit keer niet anders. Nog een traditie: bijna beetje alle namen in de ruimtevaart zijn ook weer een afkorting op zich. PromISSe staat voor Programme for Research in Orbit Maximising the Inspiration from the Space Station for Europe. Dat schreef de winnaar, de 61-jarige Wim Holwerda.

Wim vindt dat zijn naam "de belofte symboliseert van ruimteverkenning voor de toekomst van de aarde en alle mensen. En de rol die Europa daarin kan spelen". Bij de naam is een logo bedacht. Het ISS staat er natuurlijk op, samen met drie iconen en zes sterren. De iconen zijn de drie belangrijkste elementen van de missie: wetenschap, technologie en educatie. De sterren staan voor de zes bemanningsleden. Midden in het logo zie je Europa als een werelddeel zonder grenzen.

André wordt onderdeel van de Expeditie 30 bemanning. Zijn lancering staat gepland voor begin december. Op de officiële datum moeten we nog heel even wachten, omdat er een onderzoek loopt naar de Sojoez-lanceerraket. Wanneer André vliegt weten we binnenkort.Lancering Progress mislukt. Wat nu?

Lancering Progress mislukt. Wat nu?

26 augustus 2011

Wordt de lancering van ESA-astronaut André Kuipers uitgesteld? Dat is de vraag die veel journalisten bezighoudt sinds de mislukte lancering van het Russische vrachtschip Progress afgelopen woensdag. Wij kunnen het antwoord op dit moment niet geven. Dat kan niemand. Maar wat weten we wel? En hoe gaat het nu verder?

Het vrachtschip Progress zou het ISS bevoorraden met bijna drieduizend kilo eten, drinken, reserveonderdelen en wetenschappelijke experimenten. Die "bagage" ging verloren toen de motor van de derde rakettrap te vroeg uitging. De Progress kwam niet in een baan rond de aarde, maar viel terug door de dampkring en kwam in stukken terecht in de Russische Altaï regio.

De astronauten aan boord van het ISS kunnen zonder de spullen die de Progress zou brengen. Aan boord van het ruimtestation is genoeg voedsel, zuurstof en brandstof voor het komende jaar. Maar er is een ander probleem. De derde rakettrap van de Sojoez-U raket die het Progress vrachtschip lanceerde, wordt ook gebruikt voor de Sojoez-FG raket waarmee bemanningen worden gelanceerd. Dus stelt iedereen de vraag: is dat nog wel veilig?


Commissie
Na een mislukte lancering gebeurt in de ruimtevaart altijd hetzelfde. Er wordt een commissie in het leven geroepen die onderzoekt wat er mis ging. Als dat bekend is, weet die commissie ook wat het gevolg is voor andere lanceringen. En of procedures of raketonderdelen moeten worden aangepast.

Het antwoord op de vraag of André Kuipers op tijd gelanceerd wordt moet dus komen van het Russische ruimtevaartagentschap RosKosmos. Die organisatie onderzoekt op dit moment waarom de lancering met de Progress mislukte en welke gevolgen dat heeft voor de bemande vluchten naar het ISS. Wordt vervolgd...
Site Ruimteschip Aarde gelanceerd!

Site Ruimteschip Aarde gelanceerd!

19 augustus 2011

Op de lancering van André Kuipers moeten we nog even wachten. Maar de lancering van www.ruimteschipaarde.nl is een feit. De site ging live op vrijdag 19 augustus 2011, precies om 17:23 uur.

Ruimteschipaarde.nl is dé plek om de ruimtemissie van André te volgen. Via onze 'control room' zie je precies waar het ISS zich bevindt. En dus waar André rondhangt vanaf 1 december 2011. Daarnaast biedt de virtuele controlekamer nog veel meer informatie over het ISS en de aarde. Verder volgen we de blogs van André, zijn tweets en we twitteren zelf. En natuurlijk publiceren we vers ruimtevaartnieuws uit Nederland.

Ruimteschipaarde.nl is ook de webstek waar docenten lesmateriaal kunnen vinden voor in de klas. En het is de plek waar schoolklassen de strijd met elkaar aangaan in drie nu nog supergeheime missies. De hoofdprijs? Persoonlijk contact met André!

We zijn benieuwd wat je van Ruimteschip Aarde vindt. Heb je opmerkingen of vragen? Mail die dan naar info@ruimteschipaarde.nl.
Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...