RUIMTELOG - do 18.04.2019

Nieuws uit de ruimte en van Ruimteschip Aarde. Volg de missie van André Kuipers en lees meer over de rol van ruimtevaart in jouw dagelijks leven.André ontmoet winnaars Missies AGENDA - 20 september 2012

André ontmoet winnaars Missies

Na 193 dagen in de ruimte en een herstelperiode in Houston en Sterrenstad komt André Kuipers weer in Nederland. Samen met zijn mede-astronauten Oleg Kononenko (Rusland) en Don Pettit (VS) komt hij op donderdagmiddag 20 september om 15.30 uur speciaal naar Science Center NEMO om het project Ruimteschip Aarde af te sluiten.

 

Samen met zijn crew vertelt ESA-astronaut André Kuipers in NEMO over zijn ruimtemissie. De winnaars van de Missies krijgen de kans om hun opdrachtgever uit de ruimte nu echt te ontmoeten en hem een vraag te stellen tijdens een Meet & Greet.

 

NEMO bezoekers kunnen ook een glimp opvangen van de drie wereldberoemde astronauten wanneer zij deel uit maken van De Kettingreactie: een demonstratie midden in NEMO over actie/reactie en oorzaak/gevolg.

 

Wil je er bij zijn?

Dat kan! Meld je aan door een mail te sturen naar marketing@e-NEMO.nl en geef aan met hoeveel personen je komt. Je ontvangt een bevestiging.

Maar let op: VOL = VOL

 

 

André in NEMONationale ontvangst André  in Noordwijk AGENDA - 30 augustus 2012

Nationale ontvangst André in Noordwijk

Om hem te bedanken voor zijn bijzondere prestaties tijdens zijn ruim zes maanden durende ruimtemissie heeft geleverd, wordt André Kuipers donderdag 30 augustus officieel gehuldigd in Noordwijk. Tussen 15.30 en 16.25 is een spectaculaire publieke ontvangst vóór de Hotels van Oranje op de Koningin Wilhelmina Boulevard.  Ook kroonprins Willem-Alexander zal daarbij aanwezig zijn.

Bonusmissie

Net als de André's ruimtemissie zelf staat de ontvangst in het teken van informatie en educatie. Speciaal voor Ruimteschip Aarde-leerlingen heeft de ESA- astronaut op 30 augustus daaom een speciale bonusmissie:
‘Ontwerp in zand een Marsbasis waar mensen kunnen wonen en werken’.
Vijf teams van kinderen werken vanaf 13.00 uur aan hun missie op het strand van Noordwijk.  Zij kunnen een speciaal bezoek van André en de kroonprins verwachten.

 

Op de boulevard is ook de bijzondere tentoonstelling Ruimteschip Aarde met foto’s van de hoogtepunten van André’s ruimtemissie PromISSe te bezoeken.

 

Programma
•  Actiedag bij de Noordwijkse ondernemers 10.00 – 18.00 uur
•  Astronautentrainer op Koningin Wilhelmina Boulevard 10.00 – 18.00 uur
•  Air- & Spacemarkt rondom de vuurtoren 12.00 – 20.00 uur
•  Ruimteschip aarde missie 13.00 – 15.45 uur
•  Muziek 13.30 – 14.00 uur
•  Levend standbeeld 'Neil Armstrong' 13.30 – 17.00 uur
•  19 Star Wars-figuren op de boulevard 13.30 – 18.00 uur
•  Optreden hiphopgroep The Early Adapters 15.00 – 15.15 uur
•  Spectaculaire ontvangst André Kuipers 15.30 – 16.25 uur
•  Feestelijk programma op het podium met Marinierskapel 16.25 – 18.00 uur

 

Organisatie
De huldiging van André Kuipers wordt georganiseerd door Het Comité Nationale Ontvangst André Kuipers. In dit comité zijn de gemeente Noordwijk, ESA/ESTEC, Space Expo, The Netherlands Space Office, de Dutch Aviation Group en Noordwijk Marketing verenigd.Bonusmissie: Bouw een Marsbasis voor André! AGENDA - 11 juli 2012

Bonusmissie: Bouw een Marsbasis voor André!

Op 1 juli heeft Nederland aan  de buis gekluisterd André zien landen in de steppe van Kazachstan. Op 30 augustus krijgt hij een groot welkom op het strand van Noordwijk tijdens de Nationale Ontvangst André Kuipers.

Voor deelnemers aan Ruimteschip André heeft de Nederlandse astronaut die dag een speciale bonusmissie:

 

‘Ontwerp in zand een Marsbasis waar mensen kunnen wonen en werken’. 

 

Vijf teams van vijf kinderen krijgen de kans om deze missie onder professionele begeleiding uit te voeren op 30 augustus tussen 13:00  en 15:30 uur op het strand van Noordwijk. Na afloop presenteren de teams hun Marsbasis aan André Kuipers zelf.

 

Meedoen?
Stel een team samen van 5 kinderen tussen de 10 en 14 jaar (uit de klas, uit de straat, of van een vereniging) en 1 volwassen begeleider.

 

Stuur voor 3 augustus een mail met het onderwerp ‘Marsbasis’ naar ruimtemissienoordwijk@gmail.com. Geef daarin aan:
1 Naam team
2 Eventueel naam school of vereniging
2 Naam adres, telefoonnummer en e-mailadres van de volwassen begeleider
3 Naam teamleden
4 Motivatie waarom jullie team het beste idee heeft voor een Marsbasis.

De teams die hun idee op het strand van Noordwijk mogen realiseren krijgen uiterlijk 16 augustus bericht.Live Video contact met André Kuipers bij NEMO AGENDA - 19 april 2012

Live Video contact met André Kuipers bij NEMO

Dinsdag 24 april is het zover.  Schoolkinderen doen op aarde precies dezelfde proeven als André Kuipers in de ruimte.  Dit vindt plaats in vier verschillende Europese steden tegelijkertijd, waaronder Amsterdam, in Science Center NEMO.

 

De experimenten gaan over schuim en convectie: de stromen in de lucht en het water die van ongekend belang zijn voor het klimaat op aarde. Scholen konden experimentenkits bestellen om ze vervolgens samen met André uit te voeren. Door de resultaten op aarde te vergelijken met die in de ruimte, wordt duidelijk wat de invloed van zwaartekracht is.

 

De resultaten van de experimenten bij NEMO ,hier op aarde, worden vergeleken met die van André in het ISS.  De kinderen fungeren als controlegroep voor André. Zijn de resultaten hetzelfde op aarde en in de ruimte? Deze experimenten geven de kinderen niet alleen inzicht in wetenschappelijk onderzoek, maar ook in de rol van zwaartekracht.

 

Vervolgens legt André een videoverbinding met onder andere Science Center NEMO om samen met de  scholieren de uitkomsten van het onderzoek te bespreken.  Leerlingen in NEMO mogen vijf vragen stellen aan André. De leerlingen zijn gekozen uit de scholen die meedoen met Ruimteschip Aarde. De bjieenkomst is alleen toegankelijk voor genodigden.

 

Het videocontact duurt van 17.10- 17.30 uur en is live te volgen via NASA TVRuimtevaart in NEMO AGENDA - 12 april 2012

Ruimtevaart in NEMO

Op 14 en 15 april is het Museumweekend. Science Center NEMO doet mee en is het hele weekend gratis open! Naast de vaste tentoonstellingen is er bij NEMO veel aandacht voor ruimtevaart. Fiets door het heelal, lanceer je eigen luchtdrukraket, maak een reis langs de sterren in het mobiele planetarium en nog veel meer. Meer informatie vind je hier.AGENDA - 24 februari 2012

Inbraak op de site-2

In verband met de inbraak op de website was het tijdelijk niet mogelijk om in te loggen. Als u in bezit bent van een account voor de website dan heeft u hierover inmiddels ook een e-mail ontvangen. Heeft u vragen of wilt u materiaal toegestuurd krijgen, neemt u dan contact op met info@ruimteschipaarde.nl. Heeft u het wachtwoord voor Ruimteschip Aarde elders gebruikt, dan adviseren wij u om daar uw wachtwoord te wijzigen.

Van de inbraak is reeds aangifte gedaan bij de politie.

Excuses voor het ongemak.AGENDA - 23 februari 2012

Inbraak op de site

Tot onze spijt was de website vandaag vanwege een inbraak uit de lucht. Inloggen is op dit moment niet mogelijk, morgen rond 14:00 kunt u weer bij uw gegevens. Wij raden u aan om uw wachtwoord voor Ruimteschip Aarde te wijzigen. Mocht u het Ruimteschip Aarde wachtwoord ook elders gebruiken, wijzig dan uw wachtwoord. Excuses voor het ongemak.Planning missies aangepast AGENDA - 15 februari 2012

Planning missies aangepast

Het blijkt maar weer: geen datum in de ruimtevaart is zeker. André Kuipers blijft 6 weken langer in de ruimte. De planning voor de missies van Ruimteschip Aarde is aan deze nieuwe planning aangepast.


Aanvankelijk zou de astronaut op 16 mei terugkeren, maar dat wordt nu waarschijnlijk op 1 juli.  De Sojoez-capsule waarmee de bemanning van expeditie 31 half maart omhoog zou komen is afgekeurd na een lektest. Er moet nu een nieuw vaartuig klaargemaakt worden en dat kost tijd.  Meer over het uitstel kun je lezen op André’s blog.


Voor de teams die meedoen met Ruimteschip Aarde betekent dit dat ze meer tijd krijgen om de missies te voltooien. Missie 2, die afgelopen vrijdag van start is gegaan, eindigt nu op 23 maart.  De start van de  3e en laatste missie is verschoven naar 13 april.  Hier krijgen de  teams tot 22 mei de tijd hun oplossingen te uploaden.
 Missie 1: stemmen kan tot 3 februari 12:00 uur! AGENDA - 1 februari 2012

Missie 1: stemmen kan tot 3 februari 12:00 uur!

De eerste missie van Ruimteschip Aarde is geslaagd! Uw inzendingen staan online en er zitten prachtige filmpjes tussen. Stemmen op de inzendingen kan tot vrijdag 3 februari 12:00 uur 's middags. Iedereen mag stemmen, dus ook opa's, oma's, buren, vrienden, verre neven en kennissen. Maar hoe gaat het dan verder?

Er zijn twee categorieën: groep 7/8 en klas 1/2.  Twintig filmpjes gaan naar de finale. De filmpjes met de meeste stemmen natuurlijk, aangevuld met twee favorieten van de vakkundige jury die alle filmpjes heeft bekeken en beoordeeld. In de jury zitten een wetenschapsjournalist, een voorlichter van het Nederlandse ruimtevaartagentschap NSO, de directeur van Space Expo en een medewerker van Science Center NEMO.

De lange lijst met kanshebbers wordt teruggebracht tot drie finalisten per categorie, dus zes filmpjes in totaal. Deze worden omhoog gestuurd naar het internationale ruimtestation. André Kuipers bekijkt de inzendingen en kiest per categorie één winnaar. Met de winnaar zal hij live radiocontact hebben in maart.

De inzendingen bekijken en erop stemmen kan hier.
 Ruimteschip Aarde bij Space Expo in Noordwijk AGENDA - 23 januari 2012

Ruimteschip Aarde bij Space Expo in Noordwijk

Onze website is dé plek waar je het laatste nieuws rond André Kuipers en zijn PromISSe missie kunt volgen. Maar als je maar geen genoeg van ruimtevaart en de aarde kunt krijgen, kun je ook naar Space Expo in Noordwijk. Daar is de permanente Ruimteschip Aarde tentoonstelling te zien. Leuk als uitstapje voor de hele klas. De tentoonstelling geeft veel achtergrondinformatie bij het project Ruimteschip Aarde. En je kunt er spullen zien die André in 2004 echt in de ruimte heeft gebruikt, zoals zijn ruimtepak...Tentoonstelling Ruimteschip Aarde in Space Expo AGENDA - 26 december 2011

Tentoonstelling Ruimteschip Aarde in Space Expo

Deze kerstvakantie kunnen bezoekers hun eigen ruimtereis beginnen bij Space Expo in Noordwijk. De reis begint met een lancering  in de nieuwe Sojoez-simulator in Space Expo. Aangekomen in het model op ware grootte van de Russische Svezda module en ESA's ruimtelaboratorium Columbus ervaren de bezoekers hoe het is om te wonen en te leven in het ruimtestation.

 

Ruimteschip Aarde
Het onderzoek in de ruimte is te zien in de nieuwe interactieve tentoontoonstelling "Ruimteschip Aarde". De ESA-astronauten André Kuipers en de uit België afkomstige ISS-commandant Frank De Winne hebben zelf meegewerkt aan deze unieke tentoonstelling. Zo is er een ruimteslaapzak te zien die een half jaar in de ruimte is gebruikt en het orginele Russische ruimtepak waarin Kuipers in 2004 werd gelanceerd. Daarnaast geeft de expositie een beeld van de wetenschappelijke experimenten die André Kuipers tijdens Mission PromISSe uitvoert.

Nederland in de ruimte
Ook de Nederlandse ruimtevaartindustrie stelt zich in de "Ruimteschip Aarde" tentoonstelling voor aan het publiek. Zo is er een 3D camera die door de firma Cosine in de ruimte wordt gebruikt, de glovebox van de firma Bradford en ruimtezonnepanelen gemaakt door Dutch Space in Leiden. Deze tentoonstelling is mogelijk gemaakt door Netherlands Space Office NSO, ESA, Space Expo, NEMO en het Wereld Natuur Fonds.
 
Presentaties
Gedurende de kerstvakantie zijn er dagelijks presentaties over Promisse, de missie van ESA-astronaut André Kuipers. Naast het laatste nieuws uit de ruimte is er aandacht voor de voorbereidingen, de lancering en de tradities in de Russische ruimtevaart. Ook wordt de rol van Nederland in de bemande ruimtevaart belicht. Deze presentatie is interactief en niet alleen interessant voor volwassenen maar ook zeker geschikt voor de schoolgaande jeugd.
 

http://www.spaceexpo.nl/Nederlands 'derde astronaut' bij Space Expo AGENDA - 4 november 2011

Nederlands 'derde astronaut' bij Space Expo

De in Nederland geboren NASA-astronaut Lodwijk van den Berg geeft op 10 november om 20:00 uur een publiekslezing bij Space Expo.

Van den Berg werd in Sluiskil, Zeeland geboren. Hij emigreerde naar Amerika en werd daar astronaut. Vijf maanden voordat Wubbo Ockels de eerste Nederlander in de ruimte werd, vloog hij een missie aan boord van de Space Shuttle.

Van den Berg is natuurkundige en specialist op het gebied van kristalvorming. Hij deed onderzoek op de aarde en in de ruimte. De relatief onbekende astronaut van Nederlandse origine spreekt nog goed Nederlands en vertelt bij Space Expo alles over zijn ruimtevlucht.

Meer info vind je op de site van Space Expo.
Meld u aan voor docentenconferenties! AGENDA - 17 augustus 2011

Meld u aan voor docentenconferenties!

Docenten, meld u nu aan voor de inspirerende ESERO onderwijs-conferenties over Ruimteschip Aarde! ESERO organiseert samen met Science Center NEMO twee conferenties om docenten bij te praten over Ruimteschip Aarde. Alles wat u wilt weten over André Kuipers, het ruimtestation ISS en het lesmateriaal van Ruimteschip Aarde komt aan bod in deze interactieve, inspirerende conferenties.

Ruimteschip Aarde is een compleet project voor in de klas. U kunt alle thema’s gebruiken of er onderdelen uit kiezen. Alle lesmaterialen zijn zorgvuldig samengesteld en passen feilloos in het curriculum. Tijdens de conferentie gaat u praktisch aan de slag met proefjes en opdrachten

Deelname is gratis.

Primair onderwijs
Woensdag 21 september van 10:00 tot 17:00
Science Center Nemo, Amsterdam
Inschrijven voor deze conferentie is niet meer mogelijk


Onderbouw in het voortgezet onderwijs

Woensdag 2 november van 10:00 tot 17:00
Science Center Nemo, Amsterdam
Wilt u meer weten of zich direct aanmelden?Categoriën


Nieuws van André (76)
Mens en aarde (16)
Alles wat leeft (6)
Klimaat en weer (4)
Ruimtevaart nieuws (53)
Miniserie Astro André (6)
Agenda (13)

Maand agendaFoto's van André


Ruimteschip Aarde en astro_andré zeggen...